Apply bau Türkiye'nin geleceğini üretmeye başladı

Bahçeşehir Üniversitesi'nin mühendislik fakültesinden iki öğrenci dünyanın en büyük sosyal paylaşım şirketi Twitter'ın sisteminin hatalarını buldu, Twitter CEO'su da onları Silikon Vadisine davet etti.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Ekim 2015 20:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Apply bau Türkiye'nin geleceğini üretmeye başladı

Turgay Polat

Bütün Türkiye bunu konuşuyor nasıl oldu bu başarı geldi. Bu öğrencilerin büyük başarısının altında neler yattığını sizler için biraz kurcaladım ve çok ilginç şeyler gördüm. Birincisi bu çocuklar bizim "başarı" kriter ve anlayışlarımıza pek uymuyor. Yani bu çocuklar bizim başarı kriterimiz olan LYS'de derece falan yapmamışlar. Üniversiteye diğer öğrenciler gibi hazırlanıp çok test çözüp, gece gündüz ders çalışarak girmemişler. Bu öğrenciler Bahçeşehir Üniversitesi'nin uygulamaya koyduğu APPLY BAU sistemi ile kabul almışlar ve Bahçeşehir'de okumaya başlamışlar. Peki LYS'de 450-500 puan alanlar değil de neden bu öğrenciler? bu Apply BAU nedir? Apply BAU'nun ne olduğunu en güzel Bahçeşehir Üniversitesi genel sekreteri Ziya Alpay söylüyor "Apply BAU; Konya ovasında ne yetiştiğini bilmediği için LYS'de başarısız olan öğrencinin Twitter CEO'suna ulaşma yoludur" diyor.

İşte bir fırsat Apply BAU. Üniversite giriş sınavları ve üniversiteye giriş sistemleri bu ülkede hep tartışıldı. Özünde tartışılan üniversitelere bu sınavların doğru öğrenci seçemediği hatta bu sınavların akademik başarı odaklı öğrenciler dışında kalan diğer grubu reddetiğidir. Yani sizin çocuğunuzun LYS'de matematik sorularını yapması, yazılım yapmasından daha makbuldür bu sistemde. Kısacası biz öyle bir giriş sınavı yapıyoruz ki farklı olanı sevmeyen, yetenekleri önemsemeyen, ders çalışma dışında yapılanları görmeyen bir sistem bu yüzdendir ki bu sistem yıllardır bu ülkenin yaratıcı, inovatif ve bu ülkenin geleceğini çizecek öğrencileri sistem dışında bırakıyoruz.

Apply BAU; bu sisteme alternatif, hatta oldukça alternatif bir sistem. Apply BAU, yani BAU kabul sistemi öyle ilginç işliyor ki öğrencilere bir başvuru sayfası yapılmış www.applybau.com öğrenciler buraya girdiklerinde başvuru-yap kısmında bir form dolduruyorlar. Başvuru için altı adımda bilgi alınıyor; 3 bölüm kompozisyon, 3 bölümde genel bilgiler hakkında. Sistem o kadar güzel düşünülmüş ki; birinci adımda öğrenci kendini anlatıyor, ikinci adımda sosyal sorumluluk bilinci sorgulanıyor ki buraya bayıldım. Bu ülkede sosyal sorumluluk bilincinin üniversiteye girişte etkili olacağını hayal bile edemezdim. Şunu da ekleyelim dünyanın en iyi üniversitelerine yerleşmenin en temel faktörlerinden birisi sosyal sorumluluk çalışmalarıdır. Üçüncü adımda öğrencilerden proje, fikir gibi çalışmaları isteniyor. Ama öyle güzel sorulmuş ki; "gerçekleştirmeyi hayal ettiğin başladığın veya sadece tasarladığın projen veya fikrin var mı?" Diye soruluyor. Onun altında katıldığın bir porje veya yarışma var mı? diye soruluyor ve öğrenci katılmışsa bununla ilgili video, fotoğraf, belge yükleyebiliyor. Sonra yabancı dil bilgisi, iletişim bilgileri ve bir de bence önemli referans öğretmen bilgisi isteniyor. düşünebiliyor musunuz? Siz bir öğretmeninizi yazıyorusunuz arayıp sizin hakkınızda referans isteniyor. Bence müthiş bir paradigma değişikliği.

Sonra sistem devam ediyor. Başvuru komisyona gidiyor, komisyon inceliyor. Kamisyon bu başvuruya göre öğrenciye bir "kabul kağıdı " hazırlıyor. Kabul kağıdında öğrencinin kabul edildiği bölümler yazılıyor. Eğer öğrencinin ihtiyacı varsa veya komisyon uygun görmüşse burs yazılıyor. Kabul kağıdı öğrenciye henüz daha sınava girmeden postalanıyor. Öğrenci sınava bir üniversiteden kabul almanın verdiği rahatlıkla girip sınav sonucunda tercihlerinde kabul kağıdında yazan bölümlere yer verip yerleştiğinde kabul kağıdında yazan burs oranına göre kaydını yapıp eğitimine başlıyor.

Bahçeşehir üniversitesi iki yıldır bu sistemi uyguluyor sizden ricam bu yöntemle alınan çocukları izleyin. İşte ilk sonuçları dünyanın en büyük yazılım şirketinin davet ettiği Cihan Nalbant ve Batuhan Katırcı bu çocuklar Apply BAU olmasa üniversiteye yerleşemeyecekti ama şimdi bu ülkenin gururu oldular. Düşünün çocuklarımızı ilk kez doldurduğunuz boşluklara göre değil "yeteneklerine" göre seçen sistemle tanışın.

Sistemi kuran Bahçeşehir Üniversitesi'ni kutlamak gerekiyor. Türkiye'de üniversiteye öğrencilerin nasıl yerleşmeleri gerektiğini gösteren müthiş bir uygulama. Evet madem yapılabiliyor bunu gördüğümüze göre YÖK ve MEB'in artık tarihe karışması gereken şu LYS garabetinden çocuklarımızı kurtarmasının zamanı gelmedi mi? son olarak Cihan, Batuhan ve elbette onların bu başarısına yol açan Bahçeşehir Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum yolunuz açık olsun. Apply BAU sisteminin üreteceği yeni Cihan'ları ve Batuhan'ları bekliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber