2 yılda 30 kenti akıllandıracak

Akıllı Kent sistemi 2 yıl içinde 30 ilde daha yaygınlaşacak

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 24 Ekim 2015 22:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2 yılda 30 kenti akıllandıracak

Ünsal EREKE

Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca, hali hazırda Karaman ve Antalya'da uygulanmakta olan, 20 farklı ihtiyaca çözüm sunan Akıllı Kent sistemini 2 yıl içinde 30 ilde daha yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Türk Telekom Grubu, Karaman ve Antalya'da hayata geçirdiği Akıllı Kentler sistemini ve geliştirdiği akıllı şehir çözümlerini Londra'da dünyanın teknoloji ve telekomünikasyon şirketleriyle paylaştı.

Sektörün önemli oyuncularını buluşturan Broadband World Forum'da konuşan Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca, Karaman ve Antalya'da faaliyete geçen ve 20 farklı ihtiyaca çözüm sunan Akıllı Kent sisteminin 2 yıl içinde 30 ilde daha yaygınlaşacağını söyledi. Akarca, "İstanbul'un trafiği, Adana'nın gürültüsü, İzmir'in atık sorununa Akıllı Şehir ile çözüm bulacağız. Günlük yaşamı kolaylaştıran akıllı şehirler yüzde 60'a varan kaynak tasarrufuna olanak sağlıyor" dedi. TT'nin akıllı şehir çözümleri paketinde Akıllı Trafik, Akıllı Enerji, Akıllı Çevre, Akıllı Sağlık, Akıllı Güvenlik ve Akıllı Yönetim gibi başlıklar bulunuyor.

'TRAFİĞE ÇÖZÜM OLACAK'

Türkiye'nin ilk akıllı şehir projesini şubatta Karaman'da hayata geçirdiklerini kaydeden Akarca şöyle konuştu: "İkinci Akıllı Kentimiz Antalya bu yıl G20 Zirvesi ile dünya liderlerini konuk edecek.

G20 için şehirde, akıllı kavşak başta olmak üzere birkaç çözüm daha devreye alınacak. Her il ve bölgenin ihtiyaçları farklı. Türkiye'de 32 ilde su kirliliği, 27 ilde hava kirliliği, 19 ilde atık ve 2 ilde gürültü kirliliği en önemli çevre sorunu olarak değerlendiriliyor." Akarca, "İstanbul'da kişi başı yılda ortalama 125 saat trafikte geçiyor. Dünyanın en çok dur-kalk yapılan şehri Endonezya'nın başkenti Jakarta'nın ardından İstanbul ikinci. Akıllı Kent ile trafikte bekleme süresi yüzde 25, kaza sayısı yüzde 60, suç oranı yüzde 25 azalıyor" dedi.

'UYGULAMA SUÇ ORANINI AZALTACAK'

Akıllı Kent uygulamasının suç oranını da azaltacağına dikkat çeken Akarca şöyle konuştu:" 10 Ekim Ankara Katliamı'nda suçlu 11 günde tespit edildi. Umarım bir daha başımıza gelmez ama böyle bir durumda, Akıllı Kent'te suçlunun 11 dakikada bulunması mümkün." Dünya telekomünikasyon sektörüne yön veren etkinliklerde yer almanın gurur verici olduğunu söyleyen Mehmet Ali Akarca, "Eskiden uluslararası konferanslarda başkaları konuşur, biz dinlerdik. Artık bizi konuşmacı olarak davet ediyorlar, bizim başarılarımızı dinleyip etkileniyorlar. Dünyaya örnek olduk" diye konuştu.

KARAMAN'DA PANİK BUTONU 41 KEZ KULLANILDI

Antalya ve Karaman'ın akıllı şehirlere dönüştürülmesiyle sağlanan elektrik ve su tasarruf oranı yüzde 29'a ulaştı.

Karaman'da ihtiyaç sahibi evlere dağıtılan panik butonları 41 kez kullanıldı.

Kronik hastalık takip sistemi Karaman'da 212 kez, Antalya'da 221 kez kullanıldı.

Akıllı Kent Türkiye'de 83 Ömerli Barajı'nı kurtaracak.

Akıllı Kent kaza oranını yüzde 60'a kadar düşürüyor.

Trafikte bekleme süresi yüzde 25 kısalıyor.

Akıllı aydınlatma ile yılda 650 milyon TL tasarruf ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber