İnternet ödev siteleri öğrencilerin gözdesi...

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Eylül 2006 23:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artık ödev yapmak için kütüphanelere gitmeye, konu komşuyu dolaşmaya ya da ansiklopedi karıştırmaya gerek yok.Çünkü ödev siteleri var.

İnternette her gün pıtrak gibi çoğalan bu siteler, ortaokul ve lise öğrencilerinin hatta üniversitelilerin can simidi oldu. O kadar ki önceden yana yakıla ödev yapmaya çalışan öğrenciler, artık keyif çatarak birkaç dakika içinde ödev sahibi olabiliyor. Her şey bir tık ötede. Öğrencilerin ödev konusunu yazması yeterli, detaylı araştırmayı birileri onlar için yapıyor. Öğrenciye ise e-mail adresine gelen ödevi, yazıcıya göndermek kalıyor. Gerçi ödev siteleri bu işi bedava yapmıyor. Eee, biraz harçlıktan fedakârlık etmek lazım. Ne de olsa sıfır almaktan iyidir. İşin farkına varan öğretmenlerse öğrencileri tembellikten kurtaracak yeni yöntemler geliştiriyor. Eğitimciler, bilgisayar çıktısı yerine elle yazılmış ödevler istiyor.

Eskiden, bakkalların duvarlarında ?peşin satan ile veresiye satan? arasındaki farkı gösteren bir resim vardı. Bakkalların ?sultan' olduğu dönemde yaşayanlar, bu resmin anlamını iyi bilir, ona göre davranırdı. ?Şimdi nostaljik bu bakkal muhabbeti de nerden çıktı?? demeyin. O dönemde öğrencilerin muhatap olduğu, genellikle sıkıldığı iki yer vardı. Biri bakkal, diğeri kütüphane. Çünkü ikisinde de genellikle sert bakışlı iki kişi dururdu. Bakkaldan veresiye bir şey almakla kütüphaneciden ödev için kitap almak arasında pek fark yoktu. Şimdi her şeyin bir kolayı var! Paran yoksa kredi kartın var mesela! Artık ödev yapmak için kütüphanelere kadar gitmeye, konu komşuyu dolaşmaya ya da ansiklopedi karıştırmaya gerek yok. Çünkü ödev siteleri var. Her gün pıtrak gibi çoğalan bu siteler, ortaokul ve lise öğrencilerinin hatta üniversitelilerin can simidi oldu. O kadar ki bu siteler çıkmadan önce yana yakıla ödev yapmaya çalışan öğrenciler, artık keyif çatarak birkaç dakika içinde ödev sahibi olabiliyor.

Her şey bir tık ötede. Öğrencilerin ödevinin konusunu yazmaları yeterli, detaylı araştırmayı birileri onlar için yapıyor. Öğrenciye ise mail adresine gelen ödevi, yazıcıya göndermek kalıyor. Gerçi ödev siteleri bu işi bedava yapmıyor. Eee biraz harçlıktan fedakârlık etmek lazım. Ne de olsa sıfır almadan iyidir. Öyle ki bir site tanıtımını şöyle yapıyor: ?Artık ödev, proje ve tez stresine son. Uzman ve çalışkan personeliyle xxx.com her zaman yanınızda. İster telefon ister e-mail ile bize 24 saat ulaşabilirsiniz. Ekibimiz Boğaziçi ve ODTÜ'den mezun, yıllardır birçok proje ve tezde çalışmış uzman kişilerden oluşmaktadır. Projelerini zamanında bitirenlerin kazandığı dünyada siz de projelerinizi bizimle paylaşın, zamanında teslim edin, stresten kurtulun, eğlenmeye vaktiniz kalsın.? Yani öğrencilere, ödevini yapmak yerine internette daha çok dolaşmak veya oyun oynamak kalıyor. Öğrencilerin ödevlerini yazan ya da araştıran bu siteler öğretmenler tarafından öğrencileri tembelliğe ittiği için eleştiriliyor. Öğretmenler ise yeni ödev yöntemleri ve sistemleri geliştirmek zorunda kalıyor. Ödev konularında bilgi yerine öğrencinin yorumunu istiyorlar.

Üyelik ya da ödev başına para alınan bu ödev siteleri bir sektör haline geldi. Bu sitelerde çok büyük paralar kazanılıyor. Sektör içinde iyi ve kötüler var tabii ki. Öğrencinin ödevini para karşılığı yapıp adresine gönderen sitelerin yanı sıra bilgi bankası gibi işlev gören siteler de var. Ödev yapma sitesi olarak kurulan, sonra bilgi bankası haline gelen siteler artık öğrencilerin ödevlerini yapmıyor. Sadece parayla bilgi veriyor. Her biri ayrı konuda ve branşta 500 bin ödevi üyelerinin kullanımına açan ödevci.com ve yüz bini aşkın dokümanı 10 bin üyesine açan odevarsivi.com ve odevsitesi.com bunlardan sadece birkaçı. 6 yıl önce bilgisayar öğrencisi iken kurduğu ödevarşivi.com ve ödevsitesi.com'un sanal kütüphane olduğunu söyleyen Fatih Sontay, sitesini sadece öğrencilerin değil bilgiye ihtiyaç duyan herkesin ziyaret ettiğini söylüyor. Önce ödev sitesi olarak kurduğu ama artık sanal bir kütüphane haline gelen sitesinin ismini değiştireceğini söylüyor. Sontay, üyelerinden siteyi ayakta tutmak için cüzi bir miktarda ücret alıyor.

Ödevciler.com sitesinden öğrencilere ödev danışmanlığı yapan kendisi de iktisat bölümünden yeni mezun olan Ertan Uzun, lise ve üniversite öğrencilerine ödevinin zahmetine göre 40 ile 300 YTL arasında ücret karşılığında yardımda bulunuyor. Genellikle öğrencinin ödeviyle ilgili kaynak verdiklerini söyleyen Uzun, az sayıda olsa da ödevini hazırlayıp adresine gönderdikleri öğrencinin de olduğunu anlatıyor. İşlerinin okul döneminde arttığını, yazın iş olmadığını söyleyen Uzun, kazancının ancak öğrenciyi geçindirecek kadar olduğunu vurguluyor. Odevci.com'u 6 yıl önce mimarlık öğrencisi iken kuran Kamil Tellioğlu ise mimarlığın yanı sıra şimdi bu sitesinden para kazanıyor. Kendi ödevini yapmak için başladığı bu site şimdi şirketleşmiş ve günde yaklaşık bin kişi sitesini ziyaret ediyor. Sitesinin öğrencilere hazır ödev veren bir site olmadığını belirten Tellioğlu, yüz binlerce sayfalık Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca bilgiyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını ve bu bilgilerden derleyerek ödevlerini öğrencilerin kendilerinin hazırladıklarını söylüyor. Birçok kişinin firma kurup öğrencilerin bir telefonuyla onların ödevlerini yaptıklarını anlatan Tellioğlu, bu siteleri avukatları aracılığıyla resmi makamlara ve google'a şikayet ettiklerini; ama bir sonuç alamadıklarını söylüyor. Tellioğlu'nun yeni projesi öğretmen siteleri kurmak. Özel ders almak isteyenler internet aracılığıyla istediği saatte branşında uzman öğretmenlerden ders alabilecek. Tellioğlu'nun projesini çok önceden ve ücretsiz yapan öğretmenler de var.

Geometri hocası Mustafa Ekol, nam-ı diğer Ekol Hoca, kurduğu ekolhoca.com sitesinde öğrencilerine ücretsiz ders veriyor. İsteyen soruların çözümünü yazılı olarak inceleyebiliyor, isteyen video görüntüsü olarak izleyebiliyor. 2 bin soruyu çözen ve 60 ders saati geometri anlatan Ekol Hoca, sitesinde öğrencinin bir yıl dershaneye gittiğinde alacağı ders saatinden fazla derse ulaşma imkanı bulacağını söylüyor. Hatta matematik öğretmeni açığı yaşayan Aydın Karpuzlu Lisesi'nde bir öğretmen, projeksiyon yardımıyla öğrencilere videolarla Ekol Hoca'nın derslerini izletmiş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber