Kamu hastaneleri Avrupa'ya fark attı

Türkiye'de hastane önündeki muayene kuyrukları, hastaya kötü muamele, aylarca süren tıbbı tetkik sırası bekleme dönemi bitti. Son 15 yılda hayata geçirilen dönüşüm programı sayesinde sağlıkta dünyanın lider ülkelerinden biri haline geldik.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ekim 2015 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu hastaneleri Avrupa'ya fark attı

Gülden Kılıç

Son 15 yılda hayata geçirilen sağlıkta devrim atağı meyvelerini verdi. Zihinlerimize kazınan muayene kuyrukları, ilaç sırası, kötü hastane görüntüleri silindi. Türkiye, sağlık hizmetlerine ulaşım noktasında dünya standartlarını aştı. Hastaneler, modern bir yapıya kavuşturulup en son teknolojiyle donatıldı.

TEK?TIKLA?RANDEVU

Randevu parmağın ucunda, hasta internet veya 182 randevu hattından istediği doktora ulaşabiliyor. Alanında uzman hekimler ve son teknolojiyle donatılan hastaneler sayesinde artık sağlık denilince

Türkiye dünyada başı çekiyor. Özellikle kalp, organ nakli gibi zor ameliyatlarda dünyanın en iyileriyle yarışıyor, neşterin kenara atıldığı sağlıkta artık robotlarla ameliyat yapılıyor.

Gen tedavisinde o kadar büyük aşama kaydedildi ki Akdeniz anemisi gibi kalıtsal hastalıkların önüne tamamen geçilebiliyor. MR randevuları Avrupa'da 6 ayda zor verilen, kamu hastanelerinde 1 haftada MR çekiliyor.

İstanbul'un 7 büyük ilçesini kapsayan Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Güven Bektemür, sağlık alanında Türkiye'nin hayal edilemeyecek bir yere geldiğini söyledi.

KONFOR STANDARDI

Bektemür, "12 sağlık tesisimizde hizmet veriyoruz. Hastanelerimizin bir kısmını modern yapıya dönüştürdük, bir kısmını da yeniden inşa ettik. Son teknolojik donanımla, içinde tuvalet ve banyo bulunan bir veya iki kişilik odaların olduğu standartları gözetiyoruz. Bu hizmetlerle vatandaşımızın hafızasındaki tüm kötü anıları temizledik" dedi.

GENETİKTE LİDER

Türkiye, kadın doğum ve çocuk hastalıkları alanında aynı büyük değişimlere imza attı. Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, modern bir yapıya büründü. Hastanede tüp bebek hizmetinden, riskli gebelik takibine, ROP tanı ve tedavisinden, genetik tanı hizmetlerine kadar oldukça geniş bir yelpazede hizmet veriliyor. Hastanede ilk kez Preimplantasyon Genetik Tanı ve Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi (PGT) merkezini açıldı. Akdeniz Anemisi, Ailevi Akdeniz Ateşi, Kistik Fibrozis, Trombofili Paneli gibi testler yapılıyor. Ayrıca PGT, taşıyıcı olduğu bilinen çiftlerin, etkilenmiş çocuk sahibi olmalarının önüne geçilebilmesi için embriyo seçimi gerçekleştirilerek kalıtsal hastalıkların önüne geçilebiliyor.

ROBOTİKTE İLK 10'DA

Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekteri, kalp damar cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır, kalp kapağı ritminin tamirinin ilk kez robotla Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'nde yapıldığını belirterek, "Robotla yaptığımız kalp ameliyatı sayısının 200'e ulaştı. Dünyanın sayılı merkezleri arasına girdik. Avrupa'da çok iyi dediğimiz merkezler yılda 50 tane vaka yapıyorlar, ilk 10'dayız diyebilirim" dedi. Kalp kapağı tamiriyle ilgili eski dönemlerdeki yetersizliklerin rafa kalktığını kaydeden Bakır, " Robotik cerrahiyle hastalarımız kan sulandırıcı kullanmıyor, ilacın yan etkilerine maruz kalmıyor" açıklamasını yaptı.

KANSER TEDAVİSİNDE DEVRİM

Bölgede pek çok projeyi hayata geçirdiklerine değinen Bektemür, "Şişli Etfal'de kardiyovasküler cerrahi ve kardiyoloji anjiyo merkezi açtık. Okmeydanı'nda kanser hastaları TV izleyip ilaçları yarı veya tam otomatik sistemlerle alıyor. Çocuk hematoloji ve onkoloji kliniklerini yeniledik. Okmeydanı'nda pedodonti polikliniği açtık. Eyüp Hastanesi'ni de modern bir yapıya kavuşturup en son teknolojiyle donattık" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber