Kadınlar, erkeklere göre daha az kan veriyor

Manisa Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal kuruldukları yıl olan 2001'de 3 bin 600 ünite kan topladıklarını 2014 yılında ise 57 bin 600 ünite kan toplayarak bir rekora imza attıklarını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2015 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadınlar, erkeklere göre daha az kan veriyor

Kan bağışında kadınların sadece yüzde 14 oranında olduğunu kaydeden Nardal, kadınların daha fazla kan vermesi için çalışacaklarını söyledi.

Kızılay Haftası dolayısıyla Yunusemre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde program düzenlendi. Programa Kızılay Manisa Şube Başkanı Cengiz Yurdabekçi, Manisa Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, Kızılay gönüllüleri ve öğrenciler katıldı.

Çeşitli skeçlerle Kızılay'ın anlatıldığı programda okul bahçesine kurulan Kızılay çadırı da ilgi odağı oldu.

Programın açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Necdet Çalışkan, kendisinin bir gönüllü Kızılay elçisi olduğunu ifade ederek, öğrencilerin de gönüllü olmasını istedi.

EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ

Eğitime büyük önem verdiklerini kaydeden Manisa Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, "2001'de Manisa'da Kızılay Kan Merkezi'ni kurduk. İlk yıl 3 bin 600 ünite kan topladık. 2014 yılında ise 57 bin 600 ünite kan toplayarak bir rekor kırdık. Manisa'da topladığımız her kan binlerce insana hayat veriyor. Ne kadar çok eğitim verirsek, o kadar çok ünite kan toplarız" dedi.

Kadınlarda kan bağış oranının yüzde 14'lerde olduğuna dikkat çeken Nardal, kadınların daha fazla kan bağışında bulunması için çalışacaklarını söyledi. Nardal, gençlerin kan bağışı konusunda ikna edilmesi gerektiğini kaydetti.

147 YILDIR YARDIM ELİ UZANIYOR

Türk Kızılayı Manisa Şube Başkanı Cengiz Yurdabekçi ise her yıl 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası'nın Kızılaycılık bilincinin oluşturulmasında, Kızılay'ın ulusumuz açısından önemini vurgulamak ve Kızılay'ın karşılıksız sunduğu hizmetlere kamuoyu desteğini sağlamak açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. 1868 yılından bu yana hiçbir ayrım ve çıkar gözetmeyen Türk Kızılayı'nın Türkiye'nin en köklü ve güçlü yardım kuruluşu olduğunu belirten Yurdabekçi, "147 yıldır insan onurunun korunması amacıyla, gönüllü olarak çalışmalar yürüten Türk Kızılayı, günümüze kadar yurt içi ve yurt dışında milyonlarca ihtiyaç sahibine halkımızın yardım elini uzatmıştır. Savaşta ve barışta, sosyal hayatta, uluslararası alanda ve afetlerde birçok görev üstlenen Türk Kızılayı gönüllülük esasına göre çalışmalarını yürütmektedir. Türk Kızılayı'nın sonsuz bir özveriyle gerçekleştirdiği çalışmalarda temel gücü yardımsever halkımız ve Kızılaycılık ruhudur" dedi.

Yurdabekçi, "Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılayı, kan, ilk yardım, afete müdahale, sağlık, sosyal hizmetler, gençlik ve gönüllülük çalışmaları ile eğitim alanlarında da hizmetler sunmaktadır. Kuruluşundan bu yana afete hazırlık ve afetlerde halkın gereksinimlerini karşılamaya yönelik çalışmalar yürüten Kızılay, ulusal ve uluslararası platformlarda bütün bu çalışmalarıyla saygınlık kazanmıştır. Kızılay, yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde, felaketzedelerin acılarına ortak olur. Yerleşim sistemleri, battaniye, giyim eşyası, gıda maddesi, sıcak yemek, sağlık yardımı yaparak afetzedelerin acısını hafifletir" diye konuştu.

Türk Kızılayı'nın halk sağlığı ile yakından ilgilenen bir kurum olarak Türkiye'de kan hizmetlerinin kurulup geliştirilmesi görevini üstlendiğine dikkat çeken Yurdabekçi, "Güvenli Kan' temini projesi ile Türkiye'nin kan sorununu çözmeyi hedefleyen Türk Kızılayı'nın, ülkenin kan gereksiniminin önemli bir bölümünü karşılamaktadır. Türk Kızılayı, ayni ve nakdi yardımlarının yanı sıra yurdumuzun değişik yörelerinde şubeleri tarafından kurulan ve yönetilen aş ocaklarında her gün binlerce yoksul vatandaşımıza sıcak yemek vermektedir. Kızılay, hizmetlerinin kalitesini arttırmak amacıyla personeli, üyesi, gönüllüleri ve işbirliği içinde çalıştığı kurum ve kuruluşların çalışanlarına ve halkın afet bilincini arttırarak afetlerden daha az zarar görmelerini sağlamak amacıyla özellikle çocuklar ve siz gençler olmak üzere bütün halkımıza yönelik eğitim programları düzenlemektedir. Türk Kızılayı'nın çalışmaları zamanla sınırlı değildir. Yılın 365 günü Kızılaycılar ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmamaktadır. Bu sebeple Kızılay'a gösterilen ilginin bir hafta ile sınırlı kalmaması gerekmektedir. Kızılay hepimizin Kızılayı'dır, hepimizin bir gün Kızılay'a ihtiyacı olabileceği gerçeğini unutmamak gerekir. Türk Kızılayı, yardımseverlerin ve gönüllülerinin desteği ile dünyanın neresinde olursa olsun insan onurunun korunması doğrultusunda tüm gücüyle çalışmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle insanlığa hizmette bizimle gönül birliği yapan herkese saygı ve sevgilerimizi sunarız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler Kızılay'ın önemiyle ilgili şiirler okurken sahnelenen skeç büyük beğeni topladı. Programın sonunda Kızılay Haftasıyla ilgili yapılan yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber