Ankara - Moskova arasında 'Mavi Telefon hattı' kuruldu

Askeri makamlar arasında oluşturulan 'kriz' hattı, olası hava sahası ihlallerinde kullanılacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Kasım 2015 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara - Moskova arasında 'Mavi Telefon hattı' kuruldu

Mahmut GÜRER

Rus uçaklarının, Türkiye-Suriye Sınırı'ndaki hava sahası ihlaline Ankara'nın verdiği sert tepki, Moskova'ya geri adım attırdı. İhlalle uçağa kilitlenen bir füze sisteminden kurtulmak için yapılan kısa süreli manevranın sebep olduğunu açıklayan Moskova, olası yeni ihlallerin yaşanmaması için güvence verdi ve yeni önlemleri devreye soktu.

24 SAAT KESİNTİSİZ İLETİŞİM

Moskova ile Ankara arasında yapılan görüşmeler neticesinde, iki başkent arasında 24 saat kesintisiz iletişim sağlayacak özel bir telefon hattı da oluşturuldu. Askeri makamlar arasında alt düzeyde kurulan "kriz hattı", olası hava sahası ihlallerinde kullanılacak. Uluslararası diplomaside "Mavi Hat" olarak da adlandırılan yeni sistem, olağanüstü bir durumla karşılaşıldığında tarafların zaman kaybetmeden konudan haberdar edilmelerini ve üst makamlara bilgi verilerek sorunvun bir an önce çözüme kavuşturulmasını sağlayacak.

iKiLi MEKANiZMA YOK

Türkiye ile Rusya arasında operasyonal eşgüdüm için "ikili mekanizma" kurulduğu bildirilmişti. AKŞAM'ın ulaştığı kaynaklarsa Rusya'nın açıklamalarının doğru olmadığını, iki ülke arasında operasyonel bir eşgüdümün bulunmadığını ve sözü edilen bağlantının sadece "Mavi Kriz Hattı" olduğunu belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber