Bostan'dan '657'de değişiklik' iddiası

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, yazılı bir açıklama yaptı. Bostan yaptığı açıklamada AK Parti'nin 'Devlet Memurları Kanunu'nu değiştirmek için hazırlık içinde olduğunu iddia etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2015 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bostan'dan '657'de değişiklik' iddiası

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, yazılı bir açıklama yaptı. AK Parti'nin Devlet Memurları Yasası'nı değiştirmek için hazırlık içinde olduğunu iddia eden Bostan, "Basında yer alan haberlere göre; AK Parti'nin yeniden tek başına iktidara gelmesinin ardından ilk iş olarak kamuoyunda 657 olarak bilinen Devlet Memurları Yasası'nı değiştireceği yönünde hazırlıklar içinde olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim geçtiğimiz yıl Torba Yasa tasarısına eklenen bir madde ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28. maddesinin (1) numaralı fıkrasının üçüncü ve dördüncü cümleleri değiştirilmiştir. Düzenlemeyle daire başkanı, genel müdür gibi üst düzey görevlerde bulunan memurlar ile kolluk güçleri olan polis ve jandarmanın haklarında verilen görevden alma, yer değiştirme, unvan değişikliği kararlarına karşı dava açsalar bile eski görevlerine dönmelerini engellenmiştir. Ancak Anayasa Mahkemesi bu değişikliği kanunlara aykırı bularak iptal etmiştir" dedi.

Paralel yapı operasyonlarında haksız görevden alınmaların olduğunu öne süren Bostan, "Ülkücü-milliyetçi, muhafazakar ve dürüst kadroların görevine son verdiler. Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılan 100 bin kişiye yakın kıyımda kimlerin görevinden alındığı kamuoyu tarafından çok iyi bilinmektedir. "Paralel yapı" bahanesiyle ülkemizin yetiştirdiği beyinler yok edilmektedir. Bunu görecek göze ve anlayışa ihtiyaç bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

"PARALEL YAPI DEVLETİN İÇİNE SIZMIŞ VİRÜS GİBİ"

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değiştirilmesinin 1 Kasım seçimlerinden 2 gün önce tekrar dile getirildiğini belirten Hanefi Bostan, "Ne yazık ki bu paralel yapı ülkemizde birçok bizim devletin içerisine sızmış virüs gibi. İstihbaratta da var, milli istihbarat, emniyet teşkilatı, TSK bütün bunların hepsinde bunlar var. Ve buralarda çok ciddi iletişim sağlamaya devam ediyorlar. Bakanlıkların içerisinde hemen hemen hepsinde var. A'dan Z'ye temizlemek mümkün değil. Her şeyden önce 657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez. Bu kanun değiştiği andan itibaren farklı bir sistem oturtulabilir. Bu sistemde bir defa bu dünyanın her yerinde işçi memur ayrımı yoktur. Çalışanlar vardır. Hakkını veriyor çalışıyorsa tabi ki orada tutulacaktır. Ama bir insan ihanet içinde ise bu zırhı kullanamayacaktır" açıklamalarında bulundu.

Avrupa ülkelerinde uygulanan sistemler hakkında bilgiler veren Bostan, "Devlet Personel Başkanlığı'nın resmi internet sitesine bakıldığında birçok gelişmiş ülkede aynen kamu çalışanları gibi hayat boyu iş garantisi olan devlet memurlarının var olduğu göreceklerdir. Örneğin Hollanda'da süreli sözleşmeli çalışanların oranı yüzde bir bile değil. Amerika'da da çalışanların yüzde 90'ı hayat boyu çalışanlar, yani güvenceli çalışanlar olup hepsi iş garantilidir. Almanya, İtalya, Avusturya, İspanya, Kore gibi ülkelerde memurların hayat boyu iş güvenceleri mevcuttur. Bütün ülkelerde memurların işe alınma süreçleri işçilerden ayrı bir düzenleme ile belirlenmektedir" dedi. Bostan açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"İşçi, memur ayrımının kaldırılmasına gerekçe olarak kamu görevlilerinin gelişmiş ülkelerdekine benzer bir yapıya kavuşmasını arzu ettiğini ifade edenlerin, memurlarımıza gelişmiş ülkelerdeki maaş, demokratik, siyasi ve sendikal haklar, hizmet içi eğitim, çalışma şartı, tayin ve terfilerde adalet gibi unsurları örnek alarak işe başlaması gerekmez mi? Türkiye'de memurun iş güvencesi sınırsız değildir. Memurun nasıl işten çıkarılacağı yasalarımızda açıkça belirtilmiştir. Her yıl çeşitli disiplin suçlarından 500'ün üzerinde memurun işten atıldığını ve 20 binden fazla memura ceza verildiğini her halde bilmeyen kalmamıştır. Bunun için memurun iş güvencesinin kaldırılmasına gerek yoktur. Mevcut yasalar bunu sağlamaya yeterlidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber