Ulusal Su Bilgi Sistemine 2018'de geçilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Karaaslan: - "Ulusal Su Bilgi Sistemini kurma çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Sistemin yazılım ihalesine bu yıl başlayacağız. Sistemi en geç 2018'de hazır hale getirmeyi hedefliyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2015 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ulusal Su Bilgi Sistemine 2018'de geçilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, İzleme ve Su Bilgi Sistemi Daire Başkanlığınca düzenlenen "Kimyasal, Biyolojik ve Hidromorfolojik İzleme, Numune Alma-Analiz Yöntemleri ve Ulusal Su Bilgi Sistemi" konularında hizmet içi eğitim programı başladı.

Kemer ilçesinde bir otelde düzenlenen eğitime Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Bölge Müdürlükleri ile üniversite temsilcileri katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitim kapsamında su kalitesini izleme, numune alımı ve su bilgi sistemi konularında teorik ve uygulamalı bilgi paylaşımının yapılacağını söyledi.

Eğitime farklı kurumlardan 100'e yakın kişinin katıldığını belirten Karaaslan, katılımcılara 3 gün teorik eğitim, 1 gün de arazide uygulamalı eğitim verileceğini bildirdi.

Karaaslan, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün 4 Temmuz 2011'de kurulduğunu hatırlatarak, kurumun su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde korunması ve kullanılmasıyla ilgili politikalar üretmek, suyun havza esaslı yönetimiyle ilgili mevzuatları ve uygulamaları gerçekleştirmek, havza bazında su kütlelerini ve su kalitesinin sınıflandırılmasını yapmak gibi görevlerinin olduğunu dile getirdi.

- Ulusal Su Bilgi Sistemi

Birçok kurumun su ile ilgili veri ürettiğini anlatan Karaaslan, verilerin dağınık bir şekilde olduğunu kaydetti.

Karaaslan, su ile ilgili bütün verileri havza bazında toplayacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hem suyun kalitesi hem de miktarıyla ilgili bütün verileri suyun yönetilebilir en küçük birimi olan su kütlesi bazında toplayacağız ve bu bazda servis edeceğiz. Bu verileri topladıktan sonra bir anlamlılık testine tabi tutacağız. Anlamlılık testinden sonra da bu sistemi kullanıcılara açacağız. Bu sistemin fizibilite çalışmasını, ön analizini ve tasarım kısmını tamamladık. Öncelikle Bakanlığımıza bağlı kuruluşlar olmak üzere yazılımı geliştireceğiz ve verileri Ulusal Su Bilgi Sisteminde toplayacağız. Daha sonra bu bilgileri belediyeler dahil bütün kurumlara servis edeceğiz."

Sistem üzerindeki çalışmaların sürdüğünü anlatan Karaaslan, "Ulusal Su Bilgi Sistemini kurma çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Sistemin yazılım ihalesine bu yıl başlayacağız. Sistemi en geç 2018'de hazır hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

- Su kanunu taslağı

Karaaslan, mevzuat olarak Avrupa Birliği'nin su direktiflerine uyumunu sağlamayı hedeflediklerini dile getirerek, "Uygulamayla ilgili koordinasyonu Su Yönetimi Genel Müdürlüğü yapıyor. Bununla ilgili şu ana kadar 17 mevzuat yayımladık. Su kanunu taslağı da TBMM'den geçip yayınlanırsa AB ile ilgili bütün mevzuatı yüzde 100 uyumlu hale getiriyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber