'Mesleki ve teknik eğitimin imajı olumsuz'

KSO tarafından gerçekleştirilen "Nitelikli Mesleki İstihdam ve Sürdürülebilir Stratejiler Geliştirme Projesi"nin sonuç raporu açıklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2015 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Mesleki ve teknik eğitimin imajı olumsuz'

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) desteğiyle Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından gerçekleştirilen "Nitelikli Mesleki İstihdam ve Sürdürülebilir Stratejiler Geliştirme Projesi"nin sonuç raporu açıklandı.

KSO Sosyal Tesisleri'nde proje kapsamında elde edilen bulguları açıklayan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'de işsizliğin hala en temel sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Zeytinoğlu, sanayi kuruluşlarının ara eleman ihtiyacını karşılamada sorun yaşadığını, Kocaeli'de artan istihdama rağmen meslek okullarının bu talebi karşılayamamasından endişe ettiklerini dile getirdi.

MARKA'nın "Doğrudan Faaliyet Desteği" kapsamında sağladıkları finansmanla "Nitelikli Mesleki İstihdam ve Sürdürülebilir Stratejiler Geliştirme Projesi"ni hayata geçirdiklerine dikkat çeken Zeytinoğlu, nerede olduklarını görmek için ilk olarak durum tespiti yaptıklarını anlattı.

Zeytinoğlu, meslek liselerinin öğretmenleri, öğrencileri, velileri ve sanayicilerle anket çalışması yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Yaptığımız anket ve saha çalışmalarında mesleki ve teknik eğitimin imajının olumsuz olduğunu gördük, öğrencilerin yetkinlik ve yeterlilik kapasitelerindeki yetersizliği tespit ettik. Öğretmenlerin gelişen ve değişen teknolojiye uyum sağlayamadıklarını, mesleki liselerimizin fiziki altyapılarının yetersiz olduğunu ve mesleki eğitimin en önemli ayağı olan staj programlarının çoğunlukla amacına uygun gerçekleştirilemediğini belirledik."

- "Meslek liselerindeki öğrenci sayıları arttırılmalı"

Öğrenci sayısındaki yetersizlik ve istihdam ihtiyacındaki yükseklik göz önünde bulundurulduğunda imalat sektörüne yönelik meslek lisesi öğrenci sayılarının arttırılması gerekliliğinin açık olarak görüldüğünü anlatan Zeytinoğlu, bunun sağlanabilmesi için öncelikle meslek liselerinin algısının güçlendirilmesi ve tekrar tercih edilir hale getirilmesinin önemine dikkati çekti.

Zeytinoğlu, bu kapsamda bazı öneriler geliştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Mesleki eğitim için öğrencilerin seçiminde TEOG sınavından sonra imalata dönük alanlar için el becerisi, yetenek, fiziki dayanıklılık gibi ölçümlerin de yapılabileceği sınav sisteminin geliştirilmesini öneriyoruz. İşletmeler ve okul yönetimlerinin işbirliği ve odalar ile staj kapsamının daha verimli hale getirilmesi gerekmektedir. Öğrenci kalitesinin ve yetkinliğinin arttırılması için okul atölyelerinde kullanılan makine, araç, gereç ve ekipmanlarının günümüz teknolojisine uygunlaştırılması ve sektördeki gelişmelere paralel olarak güncellenmesi önerilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber