Davutoğlu: Matematiksel olarak şuan Başkanlık mümkün değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin seçim zaferinin ardından tekrar gündeme gelen 'başkanlık' tartışmalarına, "Şu anda matematiksel olarak mümkün değil" diyerek son noktayı koydu. Davutoğlu, yasal düzenleme gerektirmeyen vaatlerin 3 aylık bir süre içinde süratle hayata geçirileceğini söyledi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Kasım 2015 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Matematiksel olarak şuan Başkanlık mümkün değil

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, MKYK'yı önceki akşam topladı. Toplantıda gündeme gelen en önemli başlık, 'başkanlık' sistemi oldu. Davutoğlu, toplantıda 'başkanlık' konusunun öne çıktığı yeni anayasa tartışmalarını değerlendirirken, 317 olan milletvekili sayılarının anayasa değişikliği için tek başına yetmediğini söyledi. "Şu anda matematiksel olarak mümkün değil" diyen Davutoğlu, bu nedenle yeni bir anayasanın ancak uzlaşıyla yapılabileceğini, bunun için de önce bu zemini sağlayacak ortamın oluşturulması gerektiğini vurguladı.

ÖNCELİK VAATLER

Başbakan Davutoğlu, hükümetin kurulmasından sonra liderleri ziyaret ederek yeni anayasayla birlikte, yargı başta olmak üzere reform konularını görüşeceğini söyledi. Öncelikli işlerinin seçim vaatlerini hızla hayata geçirmek olduğunu da belirten Davutoğlu, hükümet programıyla birlikte bu vaatlerin ne zaman hayata geçirileceğine ilişkin takvimin de açıklanacağını ifade etti. Yasal düzenleme gerektirmeyen vaatlerin 3 aylık bir süre içinde süratle hayata geçirileceği bilgisini veren Davutoğlu, asgari ücretin arttırılması, öğrenci bursları, iş kuracak gençlere verilecek krediler ile polis ve asker maaşlarındaki düzenlemelere işaret etti.

BİR AĞACA TAKILMAYALIM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin dün Meclis'teki kayıt yenileme işlemi sırasında gazetecilerin sorusu üzerine, Davutoğlu'nun yeni anayasada önceliğin Türkiye'nin ihtiyaçları olduğu tespitine katıldığını belirterek şöyle dedi:"Yeni bir anayasa tekrar gündemde. Bu yeni anayasanın başkanlık tartışmalarının gölgesinde kalmamasını dilerim. Çünkü ormanı bir bütün olarak görmeliyiz. Ormanın içindeki bir ağaca takılıp kalmamalıyız. 1982 Anayasası'nın baştan sona özgürlükçü, sivil bir anlayışla yeniden yazılmasına ihtiyaç var. Başkanlık sistemi idari bölümle ilgili bir öneridir. Bu da yeni anayasanın başlıklarından bir tanesidir. Dolayısıyla başlıklardan bir tanesine takılıp kalmayalım. Çünkü diğer başlıklar da Türkiye için son derece önemli düzenlemeler içermektedir." Yeni anayasa yapım sürecinde nasıl bir yöntem izleneceği sorusunu yanıtlarken de Davutoğlu'nun siyasi parti liderleriyle görüşmeler yapacağını açıkladığını belirten Şahin, "Umutlu olmaya çalışıyorum, ancak geçmiş deneyimleri de gözönünde bulundurunca bir takım zorluklarımızın olduğunu ifade etmek durumundayım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber