Tarım Bakanlığında ?Uyarlık' kelimesinin yanlış yorumu 20 memuru işinden etti

Haber Giriş : 16 Mart 2004 00:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Bakanlığında ?Uyarlık' kelimesinin yanlış yorumu 20 memuru işinden etti

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın, ?uyarlık? kelimesini ?aykırılık? olarak yorumlaması 20 memuru işinden etti.

Bakanlık Personel Genel Müdürü Ali Sönmez, kararın yeniden incelemeye alındığını ve bir yanlışlık olmuşsa düzeltileceğini bildirdi.

Gaziantep Araban Belediye Başkanlığı emrinde görevli iken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Gaziantep İl Müdürlüğü emrine atanan 20 memurun işine Nisan 2003 tarihinde son verildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, söz konusu kişilerin memuriyetten çıkarılmasını bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın yazısına dayandırdı. Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı ise, Danıştay 5. Dairesi'nin eski bir içtihatını delil gösterdi. İşten atılan memurların avukatı Ali Elibol ise, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Danıştay'ın kararını yanlış yorumladığını öne sürerek, bakanlığın Danıştay kararındaki ?uyarlık? kelimesini ?aykırılık? olarak aldığını belirtti. Mahkeme kararlarının alıntı yapılırken kelimelerin değiştirilemeyeceğini savunan Elibol, Tarım ve Köşişleri Bakanlığı'nın Danıştay'ın ?... Gerekçesiyle 657 sayılı Kanunun 98'inci maddesinin (b) fıkrası hükmüne göre adı geçenin görevine son verilmesinde anılan madde hükümlerine uyarlık bulunmamaktadır...? ifadesini ?... Gerekçesiyle 657 Sayılı Kanunun 98/b maddesine göre görevine son verilmesinde madde hükmüne aykırılık bulunmadığı? şeklinde değiştirdiğini öne sürdü. Türk Dil Kurumu güncel sözlüğünde ise, uyarlık kelimesinin anlamı ?uygun olma durumu, uygunluk? olarak veriliyor.

Yanlışlık varsa karar düzeltilecek

Ayrıca Danıştay'ın ?güven ve istikrarı? esas aldığına işaret eden Avukat Elibol, müvekkillerinin birkaç terfi dönemi geçirdiğini, iyi sicil aldıklarını, dolasıyla eski işlerine yeniden başlatılmaları gerektiğini savundu.

Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, kararı yeniden incelemeye aldı. Konuyla ilgili kendilerine çok sayıda itirazın geldiğini belirten Personel Genel Müdürü Ali Sönmez, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın kararının yeniden incelenmesi için talimat verdiğini söyledi. Sönmez, ?Yanlışlık olmuşsa düzeltilecek.? ifadesini kullandı.

Öte yandan memurluktan atılan 20 kişinin maddi ve manevi zor durumda olduğu bildirildi. İçinde bulundukları durumu anlatan Cengiz Akdeniz, 11 aydır işsiz olduklarını, evlerine ekmek götüremediklerini aktardı. Belediyede işe alınırken sınava tabi tutulduklarını, işe alınmalarında kanuna aykırı hiçbir durumun söz konusu olmadığını belirten Akdeniz, ?11 aydır açız. İşsiz olmama dayanamayan annem kalp krizi geçirdi.? dedi. Arkadaşlarının da bunalım geçirdiğini anlatan Akdeniz, ?Bir arkadaşım intihar etmeye kalktı. Diğer bir arkadaşım eşinden ayrıldı. Bir senedir hepimiz perişanız. Geçen yazın karpuz satarak evimize ekmek götürebildik.? dedi. Devlette uzun süredir memur olarak çalıştıklarını kaydeden Akdeniz, aralarında 14 yıldır memurluk yapan arkadaşlarının bulunduğunu söyledi.

Diğer taraftan işten atılan memurlardan Haris Öztürk'ün yürütmeyi durdurma kararı alırken, yürütmeyi durdurma talepleri reddedilen memurlar ise hukuki mücadelelerini sürdürüyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber