Enflasyona Ramazan ayı etkisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2006 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası, enflasyon değerlendirmesinde, Ramazan ayı etkisinin Eylül ayı enflasyonu üzerindeki katkısının 0,2 puan civarında hesaplandığını, söz konusu etkinin Ekim ayı enflasyonu üzerinde de belirgin olarak hissedileceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Değerlendirmede, bunun yanında giyim fiyatlarındaki mevsimsel ayarlamalar da göz önüne alındığında, Ekim ayı enflasyonunun geçici olarak yüksek gerçekleşebileceğinin tahmin edildiği ifade edildi.

Merkez Bankası'nın "Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu"nda, Eylül ayında yıllık enflasyonun yüzde 10,55 olarak gerçekleştiğini ve bir önceki aya göre yükseliş gösterdiği hatırlatıldı.

Rapora göre, söz konusu artışta, mevsimsel ürünlerdeki yüksek oranlı fiyat artışlarının etkisi hissedildi. Ramazan ayı ile birlikte gıda fiyatlarında yaşanan artışların, yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına bağlı olarak eğitim ve eğlence-kültür grubu fiyatlarında gözlenen artışlar ile döviz kurunun gecikmeli etkileri neticesinde, ev eşyası ve sağlık grubu fiyatlarında devam eden artışların tüketici fiyatları üzerinde olumsuz etki yaparken, enerji ve altın fiyatlarının gerilemesinin Eylül ayı enflasyonu üzerinde olumlu yönde etkide bulunduğu kaydedildi.

Değerlendirmede, Kasım ayında ise gıda fiyatlarında düzeltme niteliğinde bir hareket yaşanma olasılığının bulunduğu ve bir önceki raporda dile getirilen Ramazan ve diğer mevsimsel unsurların etkisiyle, kısa dönemde enflasyonda geçici dalgalanmalar görülebileceği görüşünün korunduğu da bildirildi. )

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber