720 kapasiteli okula 1600 öğrenci kayıt yaptırınca...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2006 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulda öğrencisiz yer kalmadı

Bitlis'in Tatvan ilçesinde, 24 derslik ve 720 öğrenci kapasiteli Tatvan Atatürk Lisesi'ne 1600 öğrenci kayıt yaptırınca, okulun öğretmen odası ve laboratuvarı da dersliğe çevrildi.

Tatvan Milli Eğitim Müdürü Mahfuz Bayar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınıf başına uygun gördüğü öğrenci sayısının 30 olduğunu, ancak Tatvan Atatürk Lisesi'nde bu sayının 70'e yaklaştığını söyledi.

Bayar, ?Okulumuzun projede 24 dersliği var. Kapasitesi 700 öğrenci. Şu an bu okulumuzda 1600 öğrenci var. Ancak okuldaki laboratuvar, öğretmen ve kütüphane odası dersliğe dönüştürülmüş. Ayrıca okul bahçesinde prefabrikten yapılan derslik de var. Bu okulumuzun bu öğrenci kapasitesini kaldırması mümkün değil. Bunun için acilen ikinci bir lisenin açılması lazım? dedi.

Bayar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilçeye yeni bir lise açılması kararını verdiğini de sözlerine ekledi.

Tatvan Atatürk Lisesi Müdürü Fırat Kıranşal, ilçede tek bir lise olduğu için, orta öğretim düzeyindeki okullaşma oranın çok düşük olduğunu ifade etti.

Kıranşal, nüfusu 100 bine varan ilçede sadece bir lise olmasının, birçok öğrencinin okumadığı anlamına geldiğini belirterek, ?Gaziantep'in Nizip ilçesi de Tatvan gibi bir ilçe. Ancak orada 4 lise var, öğrenci sayısı da 5 bin civarında. Atatürk Lisesi'nde son çare olarak bir de okul bahçesinde prefabrike derslikler kullanıldı. Ancak kışın bu prefabrikeler kar altında kalıyor. Öğrenciler kar altındaki prefabrikelerde eğitim görürken çok ciddi sıkıntı yaşıyor. Öte yandan, kışın bu prefabrike yapılarda çökme ihtimali de çok yüksek. Yani öğrencilerimiz bu yapılarda risk altında okuyor? dedi.

Sınıfların kalabalık olmasının öğrencilerin başarısını olumsuz etkilediğini belirten Kıranşal, ilçede orta öğretimdeki başarı oranının düşmesinin nedenlerinden birinin de kalabalık sınıflar olduğunu belirtti.

Köylerden gelip orta öğretime devam etmek isteyen öğrencilerin yurt sıkıntısı da yaşadığını ve öğrencilerin büyük zorluklarla karşılaştığını vurgulayan Kıranşal, ?İlçemizde yurt ihtiyacı da var. Köylerden gelip ilçede ev kiralamak zorunda kalan öğrenciler, ısınma, yiyecek ve buna benzer sıkıntılarla karşılaşıyor? diye konuştu.

İlköğretimde okullaşma oranının çok yüksek olmasının, barınma sorununun olmayışına bağlayan Kıranşal, ilköğretimden sonra köydeki birçok ailenin kızlarını okula göndermediğini; bu yokluğun, kızını okula göndermek istemeyen veliler için iyi bir malzeme olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber