TBMM Anayasa Komisyonu'nda ilginç diyaloglar...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2006 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK PARTİLİ ERSÖNMEZ YARBAY'IN SOYADI ESPRİ KONUSU OLDU

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, milletvekili seçilme yaşının 25'e indirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifine karşı çıkarken, Komisyon Başkanı Kuzu'nun Yarbay'a söz verirken "Buyur Yarbayım" ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin'in ''Yarbay'ı terfi ettirecek bir çözüm bulmanız gerekiyor'' demesi, komisyonda bulunan herkesi güldürdü.

Anayasa Komisyonu'nda seçilme yaşını 30'dan 25'e indiren Anayasa değişikliğiyle ilgili yasa teklifinin görüşmelerinde zaman zaman ilginç tartışmalar ve anlar yaşandı. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, teklifin daha önce 2B ile ilgili düzenlemelerle birlikte Meclis gündemine geldiğini, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iadesi nedeniyle yeniden ele alınmadığını hatırlattı. Kuzu, ''Diyeceksiniz ki bugüne kadar neredeydiniz? Biraz geç kalındı'' dedi.

CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı teklifin, gençlerin siyasete katılımı için önemini vurguladı ancak dokunulmazlıkların kaldırılmasını yine gündeme getirdi. Teklife tüm siyasi partilerin destek verdiğine dikkati çeken Araslı, ''Keşke dokunulmazlık konusunda da böyle bir noktaya gelmiş olsaydık. Bu da 25 yaş kadar toplumun beklenti içinde olduğu bir konudur'' diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Ziya Yergök ise değişikliği olumlu bulduğunu, gençlere güvenilmesi gerektiğini kaydederek, ''Darbeler, dikta yönetimleri gençlere güvenmez, onları potansiyel tehlike olarak görür. 12 Eylül rejimi gençleri ezdi, işkence etti, haklarından yoksun bıraktı'' ifadelerini kullandı. Değişikliğin kendi dönemlerinde çıkarılmasının onurunu yaşayacaklarını belirten Yergök, ''1 Mart Tezkeresine 'hayır' diyen, 25 yaşı getiren bir Parlamentonun üyesi olmaktan onur duyuyorum. Keşke bunu, dokunulmazlıklarla taçlandırabilseydik'' görüşünü dile getirdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da dokunulmazlık konusuna işaret ederek, İçtüzük ihlali yapıldığını ileri sürdü. Dokunulmazlık dosyaları hakkında dönem sonuna erteleme kararı verildiğini hatırlatan Kart, yüz kızartıcı suçtan mahkum olan bir kişi milletvekili olamazken, bu durumdaki bir kişinin milletvekilliğinin sürdürülmesine aracı edildiklerini söyledi. İktidarın 25 yaşı daha önce 2B ile birlikte getirdiğini belirten Kart, ''Artık bu zafiyetinizden sıyrılın. Yasama çalışmaları öngörüsüz şekilde yapılıyor'' açıklamasında bulundu.

"25 YAŞINDAKİ BİR KİŞİ, ÜNİVERSİTEYİ BİTİRMİŞ, EVLENMİŞTİR"

AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Torun, milletvekili seçilme yaşının 25'e indirilmesinin doğru olduğunu belirterek, ''25 yaşındaki bir kişi, üniversiteyi bitirmiş, evlenmiştir. Bu nedenle 25 iyi bir yaştır'' dedi.

Bu arada AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de seçmenin seçilmeden daha zor olduğunu ifade ederek, seçilme için üst sınır olarak 65 yaşın getirilmesini önererek ''Memuru 65 yaşında emekli ediyoruz. 65 yaşındaki kişiden tapuda rapor istiyoruz. Bu görevin üst sınırı olarak 65 yaş getirilmeli'' diye konuştu. Akgün'ün önerisine Komisyon Başkanı Kuzu, CHP ve AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

Milletvekilleri ''liyakat ve eğitim yaştan önemli'' diyerek tepkilerini dile getirirken, CHP Samsun Milletvekili Sezai Önder, ''bana dokunuyor'' dedi. AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, 25 yaş konusunda büyük heyecan duyduğunu belirterek, ''Müteşekkirim. Parlamento'nun en genç üyesiyim'' açıklamasını yaptı. İlk Meclis'te yaşı 30'un altında milletvekilleri bulunduğunu, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatırken 38 yaşında olduğunu anlatan Kılıç, ''Cumhuriyet'in kuruluşunda genç bir iksir var'' dedi.

Bazı kişilerin milletvekili olmak için 25 yaşın çok genç olduğunu savunduklarını hatırlatan Kılıç, ''Bir sultan 23 yaşında İstanbul'u fethedebiliyorsa, 25 yaşındaki bir kişi de ülke yönetiminde sorumluluk üstlenebilir'' görüşünü savundu.

Milletvekili olmak için 65 yaşın üst sınır olması önerisinin adil bulmadığını söyleyen Kılıç, öneriyi ''fantezi'' olarak tanımladı. Kılıç'ın "Böyle bir şey kabul edilirse, bize okulda ders veren değerli anayasa hukukçusu hocalarımız ve komisyon başkanımız bizden ayrılır'' demesine Kuzu ''Kim öle kim kala'' derken, CHP'li Oya Araslı da ''Seve seve bırakırız. Bizimki kişisel değil'' karşılığını verdi. Anavatan Partisi Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı da olumlu bulduğu teklif için çok geç kalındığını belirterek, seçime 5 kala değişiklik yapıldığını söyledi. Gaydalı, seçim tarihi konusunda sıkıntı olduğunu belirterek, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda ''seçim takviminin 3 Temmuz'da başlayacağı ve seçimin Ekim'in ikinci pazar günü yapılacağının'' yer aldığına işaret ederek, buna göre 14 Ekim 2007'de seçim yapılacağını, ancak Anayasa değişiklik teklifinin 14 Ekim'e yetiştirilmesinin zor olduğunu söyledi. Bazı milletvekilleri seçimin 28 Ekim'de yapılacağını ifade ederken, Komisyon Başkanı Kuzu, ''15 Temmuz'da erken seçim yapsaydık ne olacaktı? diye sordu.

"GENÇLER, REKTÖR SEÇİMİNE KATILAMIYOR, LİSEDE YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ DEĞİL"

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ise teklife karşı çıktı. Seçme ve seçilme yaşının aynı olması gerektiğini söyleyen Yarbay, ''Meclis'in kapısına gelen gençler de yok. Gençler, rektör seçimine katılamıyor, lisede yönetimde söz sahibi değil. Başka yerde söz sahibi değiller, Parlamentoda söz sahibi olsun diyoruz. Milletvekili seçilme yaşının düşük olduğu ülkelerde ikili meclis yapısı var. Bu değişikliği yaptıktan sonra, tıpkı dokunulmazlıkta olduğu gibi, 'milletvekilinin askerlik görevi, dönem sonuna ertelenir' diye düzenleme yapmamız gerekecek. Türkiye nüfusu yaşlanıyor. Yaşlıları Koruma Yasası çıkarmamız lazım'' açıklamasında bulundu. Teklifin hızla görüşülmesinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren Yarbay'a CHP'li Kart, ''Siyasi iktidarın karakteristiği bu '' dedi. Devlet Bakanı Şahin, Yarbay'ın sözlerini yadırgadığını belirterek, ''Bu bizim parti programımızda vardı'' demesine Yarbay, ''Parti programında var diye böyle aceleyle getirilmesi mi gerekirdi? Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik de bizim acil eylem planımızda var'' karşılığını verdi.

Kuzu'nun Yarbay'a söz verirken ''Buyur Yarbayım'' demesine Şahin'in ''Yarbay'ı terfi ettirecek bir çözüm bulmanız gerekiyor'' demesi, komisyonda gülüşmelere neden oldu. CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk de savaş ortamında kurulan ilk Mecliste yaşı 30'un altında milletvekili olmasının gayet normal olduğunu belirterek, ''Şimdi toprak satmak ve ihaleler için çalışılıyor'' demesine, Komisyon Başkanı Kuzu, ''Bu çok ağır oldu'' diye tepki gösterdi. Komisyonda CHP'li milletvekilleri ile Devlet Bakanı Şahin arasında tartışma da yaşandı. Kart'ın, değişikliğin geç gelmesinde AK Parti'nin tavrının etkili olduğunu söyleyerek, ''Kimi kandırıyorsunuz?'' demesine Şahin, kimsenin kendilerini samimiyetsizlikle suçlayamayacağını, teklifi daha önce getirdiklerinde CHP'nin ret oyu kullandığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber