Erdoğan: Vakıf üniversitesi rektörünü kendi atamalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2006 19:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yüksek okul bulunmayan tek bir il kalmamasını hedeflediklerini söyledi.

"Hedefimiz Türkiye'de yüksek okul bulunmayan tek bir vilayet kalmamasıdır" diyen Erdoğan, bazı kesimlerin fiziki mekan ve akademisyen imkansızlıklarından söz ettiğini dile getirdi. Erdoğan, "Fizik mekanı biz inşa edeceğiz, akademisyeni biz yetiştireceğiz, bunlar uzaydan gelmeyecek" dedi.

Devlet, vakıf ve özel sektörü koordine ederek, eğitim ve sağlık alanında iyileştirmeler yaptıklarını anlatan Erdoğan, bu konuda hala önlerinde engeller bulunduğunu söyledi.

"Üniversite özerkliği noktasında herhangi bir şüpheye yer yoktur diye düşünüyorum" şeklinde konuşan Erdoğan, şöyle dedi:

"Sakıp Sabancı'nın bir gün bana söylediği bir şey var; '250 milyon dolar yatırdığım bu üniversiteye rektör atayamayacağım, böyle şey olur mu sayın Başbakanım dedi. Bu soruya olmaz diye cevap verilir. Çünkü 250 milyon doları yatıracak, rektörünü dahi atama şansı olmayacak. Nasıl ki ekonomide rekabet esassa, bilimde de rekabet esastır. Bilimde rekabeti bir kenara koyarsak, o zaman geri sıralarda yerini alan ülkelerden bir tanesi durumuna düşeriz. Yatırıyorsa o parayı, tabii ki rektörünü kendi atayacak. Tabii ki kaliteli öğretim üyesini bulup getirip orada çalıştıracak. Çünkü bilimde rekabet esastır." Ülkenin yeni kuşaklarına gerekli fiziki koşulları hazırlamanın devletin işi olduğunu ama özel sektör ya da vakıflar bu işin içine giriyorsa, onların işini kolaylaştırmanın da yine devletin işi olduğunu kaydeden Erdoğan, bu konuda yasal düzenlemeleri yapmak zorunda olduklarını, ancak engellendiklerini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber