Katar'ın 500 binlik işçi açığını Türkiye kapatacak

200 milyar $'lık yatırım atağına kalkan Katar, 500 bin yeni işçi arıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türk vatandaşlarını İŞKUR vasıtasıyla Katar'a gönderebiliriz' açıklaması da, işsizler için yeni bir umut oldu.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Aralık 2015 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Katar'ın 500 binlik işçi  açığını Türkiye kapatacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki işsizlere verdiği Katar müjdesi sonrası gözler bu ülkedeki iş fırsatlarına ve çalışma koşullarına çevrildi. Erdoğan, Katar dönüşü yaptığı açıklamada, işsiz Türk vatandaşlarının İŞKUR vasıtasıyla Katar'a gönderilebileceğini, bu konuda bir çalışma yapılacağını belirtmişti. 2022 Dünya Kupası için hummalı bir hazırlık içinde olan ev sahibi Katar, bu süreçte 200 milyar dolarlık dev bir yatırım serisi planlıyor. Bunun için de ülkede 500 bin kişilik yeni işgücüne ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü ettiği proje hayata geçirildiğinde, Türkiye'deki işsizler için büyük bir kapı açılmış olacak. Peki Katar yabancı işçilere neler sunuyor?

SADECE 280 BİNİ KATARLI

Katar'ın nüfusunda son yıllarda ülkeye gelen yabancı iş gücüyle hızlı bir büyüme yaşandı. Kasım ayı itibarıyla Katar'ın nüfusu 2 milyon 460 bine ulaştı. Sadece 1 yılda ülkenin nüfusu yüzde 8.5 arttı. Bu nüfusun sadece 280 binini Katarlılar geri kalanını ise yabancı çalışanlar ve aileleri oluşturuyor. 500 bin Hintli ve 400 bin Nepalli matematiksel olarak ülkenin gerçek çoğunluğu sayılabilir. Son yıllardaki hızlı nüfus artışında 2022 Dünya Kupası için inşa edilen stadyumlar dahil birçok mega projede çalışmak için gelen mavi yakalılar etkili oldu.ığını Türkiye kapatacak

Mültecilere de iş fırsatı

Katar'ın ihtiyacı olan işçilerin yaş, cinsiyet ve diğer vasıfları konusunda henüz netleşen bir şey olmadığını ifade eden İŞKUR yetkilileri, konunun detaylarını İŞKUR içerisinde yapılacak bir toplantıyla netleştireceklerini söyledi. İŞKUR'un bugüne kadar Rusya, Arabistan gibi pek çok ülkeyle işçi çalıştırma protokolü imzaladığına dikkat çeken İŞKUR yetkilileri şunları kaydettiler:

"Katar'la böyle bir protokol yoktu. Cumhurbaşkanımızın Katar ziyaretinde bu protokol de imzalanmış oldu. AB'nin mülteci kabulü için Türkiye'ye ödediği 3 milyar euro'nun içerisinde "mültecilerin iş hayatına kazandırılması" maddesi de yer alıyordu. Katar'la yapılan bu anlaşmayla hem Türk hem de Suriyeli mültecilerle Katar'ın açığını kapatmada yardımcı olacağımızı düşünüyoruz."

Dünya Kupası hazırlığı

TÜM projelerini 2022 yılında düzenlenecek Dünya Kupası'na göre yapan Katar, bu tarihe kadar 200 milyar dolarlık yatırım yapmak çini kolları sıvamış durumda. Zaten, Katar'ın işçi talebinin altında da bu devasa yatırım planı yatıyor.

Göçmen şehri kuruyor

Kasım ayında başkent Doha'nın hemen dışında 70 bin nüfusa ev sahipliği yapacak yeni bir 'çalışan şehri' hizmete girdi. 875 milyon dolara mal olan şehirde evlerin yanında tiyatro, sinema salonları gibi sosyal alanlar, spor salonları ve bölge sakinlerine hizmet verecek dükkanlar da bulunuyor.

1.4 milyon geldi

2022'ye kadar 9 stadyumu baştan inşa edecek Katar, ülkeyi hızlı trenlerle donatacak, neredeyse tüm yolları yenileyecek ve toplam 55 bin odalı oteller hazırlayacak. Bunun için bugüne kadar 1.4 miyon göçmen işçinin ülkeye geldiğini belirten uzmanlar, Katar'ın daha 500 bin işçiye daha ihtiyacı olduğunun altını çiziyor.

Kişi başı gelirleri 97 bin dolar

Dünya Bankası verilerine göre Katar'da yıllık kişibaşı gelir geçen yılın sonunda 97 bin 518 dolara ulaştı. Bu bakımdan dünyanın en zengin ülkesi olan Katar'da kişi başı ortalama gelir son 4 yılda yüzde 9.4 arttı. Ülkenin toplam ekonomik büyüklüğü ise 212 milyar dolar.

Yüzde 75'i artık para birikiyor görüşünde

HSBC'nin 'The Expat Explorer' araştırmasına göre, Katar'da çalışan yabancıların yüzde 76'sı ülkeye taşınmalarının ardından gelirlerinde artış olduğunu dile getirirken, bu artışla daha fazla tasarruf yaptığını ifade edenlerin oranı da yüzde 75. Ayrıca; Katar'daki yabancıların yüzde 24'ü ülkede çalışmanın ilave gayrimenkul sahibi olmalarına imkan verdiğini belirtirken, yüzde 54'ü daha pahalı tatilleri karşılayabildiğini söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber