'Haydi büyükler aşıya'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2006 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İç Hastalıkları Uzmanları Derneği tarafından "Haydi Büyükler Aşıya" kampanyası başlatıldı.

Dernek yöneticileri Akyurt Huzurevi'ndeki 70 yaşlıya grip aşısı vurarak kampanyaya start verdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Türkiye İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, erişkinlerde aşının önemine dikkat çekerek, vatandaşlarda erişkin aşısı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla "Haydi Büyükler Aşıya" kampanyası başlattıklarını söyledi. Prof. Dr. Ünal, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında aşı olmanın sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de önemli olduğuna dikkati çekti. Öncelikle sağlık personelinin aşının önemini kavraması gerektiğini vurgulayan Ünal, tetanos, hepatit B, grip ve zatürreeye karşı aşı olmanın önemli olduğunu vurguladı. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Ege Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Kadir Biberoğlu da çeşitli kurumların işbirliğiyle 12 bin kişi üzerinde yaptıkları araştırma sonucunda aşılama açısından vahim sonuçlarla karşılaştıklarını bildirdi. Ege Bölgesi'nde şeker hastalarının zatürree aşısı olma oranını binde 1, akciğer hastalığı olan hastalarda zatürree aşısı olma oranını ise binde sıfır olarak belirlediklerini kaydeden Biberoğlu, sağlık alanında altyapı sorunlarını çözmüş gelişmiş ülkelerde hastaların yüzde 60'ının zatürree aşısı olmasının hedeflendiğini hatırlattı. Biberoğlu, "Türkiye olarak bu konuda oldukça gecikmiş durumdayız" dedi.

Biberoğlu, toplumun yüzde 15'inin diyabet hastası olduğunu, yüzde 10'unun da hepatit B virüsü taşıdığını, özelikle kalp, böbrek ve karaciğer hastalarıyla diyabet, kanser ve AIDS hastalarına zatürree aşısı yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"5 yılda bir yapılması gereken zatürree aşısının maliyeti 30-35 YTL'dir. Buna karşılık bu aşı hastaların hastaneye yatma oranını yüzde 60, yatan hastalarda ölüm oranını ise yüzde 50 önlemektedir. Bu aşıların enfeksiyon yatkınlığı olan hastalarda zaman kaybetmeden uygulanması gerekmektedir. Kronik hastalığı olan her bireyde yaş gözetmeden herkese, hastalığı olmayanlar için ise 65 yaş üstü olanlar ile sağlık personeline bu aşılar uygulanmalı."

Prof. Dr. Ünal ve Prof. Dr. Biberoğlu daha sonra Akyurt İlçesi'ndeki Akyurt Yaşam Merkezi'ni ziyaret etti. Ünal, burada yaptığı konuşmada aşının çocuklar kadar erişkinler özellikle 65 yaş üzeri kişiler içinde çok önemli olduğunu anlattı. Ünal ve Biberoğlu, sağlık ekibiyle birlikte huzurevinde kalan yaşlılara grip aşısı vurdu. Huzurevinde kalan yaşlılar, aşının sadece çocuklar için kullanılmadığını erişkinler ve özellikle kendileri gibi yaşlılar içinde yararlı olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber