Hastanelerde mesai saatleri kavramı son buluyor.

Haber Giriş : 18 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastanelerde mesai saatleri kavramı son buluyor.

Performansa dayalı "Yeni Döner Sermaye" yönergesi ile hastanelerdeki "mesai saatleri" kavramı son buluyor. Artık hastaneler mesai içi-dışı, hafta içi-sonu ayrımı yapmadan çalışacak. Hastalar akşam saatlerinde bile ameliyat olabilecek.

Yeni düzenlemenin hastanelerdeki hasta yoğunluğunu azaltacağı hesaplanıyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar imzasıyla illere gönderilen genelgede, düzenlemenin gerekçesi, hastahanelerin daha etkin ve verimli kullanılması, poliklinik yükünün azaltılması ve tedavi hizmetlerinin daha hızlı sürdürülebilmesi olarak açıklandı. Müsteşar Ünüvar, Yeni Döner Sermaye Yönergesi'nin sağlık kurum ve kuruluşlarına mesai içi-dışı, hafta içi-sonu ayrımı yapmadan çalışma imkanı tanıdığını belirtti.

Öte yandan SSK-devlet hastahanelerinin ortak kullanımı nedeniyle, devlet hastahanelerinde çalışan hekimlerin gelirlerinin 3-7 milyar lira arasında artması, diğer kurum doktorları arasında sıkıntıya neden oldu. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, SSK'lı hekimlerin 1-1,5 milyar lira arasında maaş aldıklarına işaret etti.

Karahan, Türkiye'de hekimliğin arzu edilen noktaya gelmesi için gelirlerinin de yüksek olması gerektiğini kaydederek, "Biz bu imkanı hekimlerimize sağlayamıyoruz. Bunun üzüntüsünü taşıyoruz" dedi.

Sevk zinciri kalktı
Bu arada yeşil kart sahipleri, SSK ve devlet hastahanelerine doğrudan başvurabilecek. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, Yeşil kart ve sağlık cüzdanı sahipleri, tıbbi gereklilik halinde, sevk zinciri dışında üniversitelerle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait hastahanelere başvurabilecek. Ancak, sağlık hizmeti bedellerinin ödenebilmesi için acil halin, başvurulan sağlık kurumunun yetkili hekimlerince kabul edilmesi gerekecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber