6 milyon gence vekillik yolu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Ekim 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesini öngören Anayasa değişikliğinin birinci tur görüşmeleri dün TBMM Genel Kurulu'nun gece mesaisiyle gerçekleşti. Teklif, perşembe günü yapılacak ikinci tur görüşmelerinin ardından Köşk'e sunulacak. Köşk onay verirse 6 milyon genç seçmene vekillik yolu açılmış olacak.

Yeni yasama döneminde 25'lik vekillerin Meclis'e girmesini sağlayacak teklifi Meclis'in en genç vekilleri savundu. AKP, 35 yaşındaki Suat Kılıç ve 38 yaşındaki Zeynep Karahan Uslu ile kürsüye çıktı. 18, 21 ve 23 yaşındaki gençlere seçilme hakkı verilen ülkelerde senatörlük sisteminin olduğunu bildiren Kılıç, senatörlerin seçilme yaş sınırının ise 40 olduğunu kaydetti. Birinci Millet Meclisi'nde 11 milletvekilinin, 30 yaşın altındaki gençler olduğunu anlatan Kılıç, "Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, Cumhuriyeti Türk gençlerine emanet etmiştir" dedi. AKP'li Ayhan Sefer Üstün, 12 Eylül 1980'in gençlerin üzerinden silindir gibi geçtiğini söylerken, Zeynep Uslu, Türkiye'nin bu kararla gençlerine söz hakkı tanımayan 9 ülke arasından çıkacağını ifade etti.

Muhalefet milletvekilleri ise sadece seçilme yaşının düşürülmesiyle gençlerin siyasete katılımlarının yeterli olmayacağını savundular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber