Vatandaş Sur'dan kaçıyor çatışmalar devam ediyor

Sur ilçesinde 17 saatliğine kaldırılan sokağa çıkma yasağının ardından dün terör örgütü üyeleri ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar yine alevlendi. Bir polis yaralandı. İlçede 3 bin kişinin işsiz kaldığı belirtiliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Aralık 2015 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vatandaş Sur'dan kaçıyor çatışmalar devam ediyor

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde önceki gün yeniden ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla birlikte başlatılan operasyonlar dün de devam etti. Dün Sabah güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında çıkan çatışmalarda 1 polis yaralandı. Sur'da 9 günlük sokağa çıkma yasağı, perşembe günü kaldırıldı. Fakat 17 saat sonra yeniden uygulamaya konuldu. Sur Kaymakamlığı'nın aldığı kararla ilçedeki 6 mahalle, 1 cadde ile Dağkapı bölgelerine yeniden yasak getirildi. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede polis operasyonları da helikopter destekli devam ederken, dün sabah saatlerinde bölgede yeniden çatışmalar başladı. Çatışmalarda koluna kurşun isabet eden polis memuru M.Ç. yaralandı. Yaralı polis memuru Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Ameliyata alınan polis memurunun genel sağlık durumunun iyi olduğu, hayati tehlikesi bulunmadığı açıklandı. Sur İlçesi'ndeki çatışmalarla birlikte bölgeden patlama ve silah sesleri duyulurken çatışmaların devam ettiği kaydedildi.

3 bin kişi işsiz kaldı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ise Sur ilçesinde 311 iş yerinin kapandığını, 3 binden fazla kişinin de işten çıkarıldığını söyledi. Ebedinoğlu, Sur ilçesinin kentin turizm bölgesi olduğunu ifade ederek, burada otellerin, lokantaların, Diyarbakır'ın simgesi haline gelen tatlıcı ve ciğercilerin bulunduğunu belirtti. Sur'daki esnafın kentin adeta ekonomik ve istihdam yönünden lokomotifi olduğunu vurgulayan Ebedinoğlu, Sur'da kayıtlı 10 binin üzerinde esnaf bulunduğunu vurguladı. Ebendioğlu "Son yaşanan olaylarla özellikle 7 Haziran'dan bu yana sadece Sur'da kapanan iş yeri sayısı 311. İşten çıkarılan 3 binin üzerinde insan var. Bu insanlar günlük ya da haftalık yevmiye ile çalışanlardı" dedi.

Terörden kaçanlara kira yardımı

Sur Kaymakamlığı, ilçede teröristlerin saldırısından dolayı göç eden dar gelirli 300 aileye taşınma ve kira yardımı yapıldığını belirtti. Yetkililer, bin aileye de nakdi yardım yapıldığını, yardım talebinde bulunan hiçbir ailenin geri çevrilmediğine işaret etti.

Kepenk kapatma eylemi

Batman'da ise esnafın yüzde 70'i Sur'a destek vermek amacıyla iş yerlerini dün açmadı. Kentin eski çarşısında etkili olan Kepenk kapatma eylemi nedeniyle polis ve Jandarma ekipleri Turgut Özal Bulvarı'nda sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Muş'ta PKK'ya yönelik operasyonda, el yapımı patlayıcı hazırlanmasında kullanılan 12 kilogramlık 4 mutfak tüpü, 4 top kablo, 6 pil ve 10 koli bandı ele geçirildi.

1 milyon 299 bin kişi etkilendi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) sokağa çıkma yasaklarına ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre ağustos ayından bu yana 1,29 miyon kişinin yaşadığı 17 ilçede 52 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Raporda, "16 Ağustos 11 Aralık tarihleri arasında 7 ilde, 2014 nüfus sayımına göre toplam 1 milyon 299 bin 61 kişinin yaşadığı 17 ilçede toplam 52 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasakları ilan edilmiş ve bunlardan en uzunu 14 gün sürmüştür" denildi. Raporda, Diyarbakır'da 8 ilçede 31 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtilirken, 26 bin kişinin yaşadığı Lice'de 7 kez, 86 bin kişinin yaşadığı Silvan'da ve 121 bin nüfuslu Sur'da 6 kez, 112 bin kişinin yaşadığı Bismil ve 32 bin kişinin yaşadığı Hani'de dört kez, 17 bin kişinin yaşadığı Hazro'da iki kez ve 206 bin nüfuslu Yenişehir ile 40 bin nüfuslu Dicle'de birer kez sokağa çıkma yasağı uygulaması yapıldığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber