Erdoğan: Yeni Türkiye'yi bilimin ışığında inşa edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün kendi uydularımıza, yazılımlarımıza, teknolojimize sahip olmasaydık, şu hassas dönemde adım atamazdık, nefes alamazdık. Yeni Türkiye'yi de bilimin aydınlığında inşa edeceğiz" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Aralık 2015 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan: Yeni Türkiye'yi bilimin ışığında inşa edeceğiz

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP), Bilimsel Telif ve Çeviri Eser (TEÇEP) ve Uluslararası Akademi Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törenle sahiplerine verildi.

Burada konuşan Erdoğan, her vesileyle bilime ve bilim insanlarına yönelik desteği, teşviki artırarak devam ettireceklerini söyledi. "Artık öğretmen-öğrenci ilişkisinin yüzeyselliğinden kurtulmak zorundayız" diyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Muallim-talebe kavramlarının ifade ettiği kadim ve derin eğitim-öğretim müktesebatımızı yeniden canlandırmamız gerektiğine inanıyorum. Yeni Türkiye'yi bilimin, araştırmanın, geliştirmenin, inovasyonun aydınlığında inşa edeceğiz. İnşallah bilim insanlarımızın desteğiyle bu konuda kısa sürede önemli bir mesafe kat edeceğimizi ümit ediyorum. Bilim insanlarımıza inanıyorum, güveniyorum."

BAŞARACAĞIZ

"Bizim tarihimizde ve medeniyetimizde ilmin, ilim erbabının çok müstesna bir yeri ve değeri var" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın bilinen en eski üniversitesi bu topraklardadır. 'Yitik kaybedildiği yerde aranır' diye bizim güzel bir sözümüz vardır. Biz bilimdeki, kültürdeki, sanattaki liderliğimizi son olarak bu coğrafyada kaybetmiştik, inşallah yine burada ayağa kaldıracağız. 'İnanmak başarmanın yarısıdır' der büyüklerimiz biz önce kendimize güveneceğiz, inanacağız, bununla birlikte çok çalışacak, çok gayret göstereceğiz. Başarı bu sürecin tabii bir neticesi olarak zaten kendiliğinden gelecektir."

SANCAR ÖRNEK

Erdoğan, Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın, bu sözlerine en güzel örnek olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Düşünün Mardin Savur'da doğmuş. Şu haliyle gelişmiş durumdadır. Aziz Hocamızın ilkokulu okuduğu dönemlere kim bilir oralar ne haldeydi? Tüm eğitimini ülkemizde almış, bu coğrafyayla ünsiyetini hiçbir zaman kesmemiş, kaybetmemiş bir kardeşimiz Nobel'e layık görülüyor. Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız; Türkiye'nin sorumluluğu sadece kendisine, kendi vatandaşlarına karşı değildir. Biz, bir yönüyle 300 milyonluk Türk dünyasına, 1,7 milyarlık İslam alemine, 7 milyar insanın tamamına karşı sorumlulukları olan bir ülke ve milletiz."

NEFES ALAMAZDIK

Erdoğan, gerçek anlamda bağımsız, özgür olmanın, istiklaline ve istikbaline sahip çıkmanın yolunun bilimde, ilimde en ileriye ulaşmaktan geçtiğine işaret ederek, "Aksi takdirde sizin için en fazla ihtiyacınız olduğu anda, sizin için en hayati noktada kapıların yüzünüze kapanması tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir. Şayet biz bugün kendi uydularımıza, kendi yazılımlarımıza, kendi teknolojimize sahip olmasaydık, inanın bana yaşadığımız şu hassas dönemde adım atamazdık, nefes alamazdık" dedi. Bu nedenle bilime, teknolojiye, araştırma, geliştirmeye dayalı tüm alanları çok önemli gördüğünü vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Geldiğimiz yer önemli olabilir. Ama asla yeterli değildir. Daha fazlasına ihtiyacımız var. Kamu kurumlarıyla üniversitesiyle el birliği, iş birliği, dayanışma içinde tempomuzu sürekli artırarak, hedeflerimize doğru ilerlemeliyiz. 2023 hedefleri bizim için nihai nokta değil, sadece bir ara duraktır, ara istasyondur. Şimdiden, 2023 sonrasını da düşünmeye, tartışmaya planlamaya başlamalıyız."

BUNA İNANIYORUM

Türkiye'nin fen ve mühendislik bilimlerinde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması için 2053-2071 vizyonunun şimdiden konuşulmaya, tasarlamaya başlaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Belki biz onu görmeyeceğiz ama evlatlarımız, torunlarımız o günü yaşayacaklardır, o günlerin temelini atacaklardır. Buna imanım, inancım var. Yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi kardeşliğimizi koruyup güçlendirelim. Diğer engelleri aşmak inanın bana bizim için çok daha kolay. İşte 13 yıl önce neredeydik, bugün neredeyiz" dedi.

BÜYÜME SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılın büyüme rakamlarının açıklandığını hatırlatarak, Türkiye'nin, bu yılın üçüncü çeyreğindeki yüzde 4'lük büyüme oranıyla ilk 9 ayda yüzde 3,4'lük bir ortalama büyüme düzeyine ulaştığını kaydetti. Erdoğan, "Dikkat ediniz, 2015'teki bu büyüme hızına, gerçekleştirdiğimiz iki seçime, içeride de dışarıda da yaşadığımız bunca badireye rağmen ulaştık. İçerideki ve dışarıda kriz çığırtkanlarına inat, istikrarlı şekilde büyümemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da hedeflerimizle uyumlu bir şekilde, beklentilerin ötesinde büyüme oranlarına ulaşacağız" diye konuştu.

ÖDÜLLERİ VERDİ

Erdoğan, konuşmasının ardından sosyal ve beşeri bilimler kategorisinde İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Genç, fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde Linz Johannes Kepler Üniversitesi (Avusturya) Öğretim Üyesi Niyazi Serdar Sarıçiftçi ile sağlık ve yaşam bilimleri kategorisinde Toronto Üniversitesi (Kanada) Öğretim Üyesi ve Ağa Han Üniversitesi (Pakistan) Kadın ve Çocuk Sağlığı Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Zulfikar Ahmed Bhutta'ya ödüllerini takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber