İncirlik Hava Üssü kapılarını basına açtı

Yetkililer, kendi kendine yetecek bir üs için çalıştıklarını, personelin hayat standardını yükseltmenin görevleri arasında olduğunu dile getiriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2015 19:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İncirlik Hava Üssü kapılarını basına açtı

ABD öncülüğünde DAEŞ'e karşı yürütülen hava operasyonlarının en önemli üslerinden biri olan Adana'daki İncirlik Askeri Hava Üssü, kapılarını medya mensuplarına açtı.

Basın mensupları ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ı ağırlamaya hazırlanan hava üssüne erken saatte alındı. Önce Bakan Carter'in askerlere hitap edeceği yer gösterildi. Konuşma için hangarlardan biri ayarlanmış, arka plan olarak da ABD'nin meşhur insansız hava aracı Predator seçilmişti.

Bakan Carter, eşi Stephanie Carter ile birlikte İncirlik Üssü'nde görev yapan personelin ailesiyle bir araya geldiği sırada basın mensuplarının operasyona katılan uçakları görüntüleyebilmeleri, hava saldırılarına katılan ya da destek veren personelle konuşabilmeleri için aprona girmelerine izin verildi.

İsminin "Tim" olduğunu söyleyen bir F-15E pilotu, filosunun kasım başında incirliğe intikal ettiğini ve dört gün içerisinde Suriye'de ve Irak'ta düzenlenen koalisyon saldırılarına destek vermeye başladıklarını dile getirdi.

İncirlik'in Suriye ve Irak'a yakın olmasının işlerini kolaylaştırdığını aktaran Tim, yakıt ikmal uçakları sayesinde daha uzun süre havada kalabildiklerini aktardı. Genellikle geceleri uçtuğunu söyleyen Tim, gece görüş dürbünü sayesinde yerde DAEŞ'le koalisyon güçleri arasındaki çatışmaları görebildiğini, yerle sürekli iletişim içinde olduklarını ve kendilerine bildirilen hedefleri vurduklarını söyledi. Yerde nasıl bir mücadele sürdüğünü bildiğini, DAEŞ'e karşı mücadele ediyor olmanın kendisi için değerli olduğunu ifade eden pilot, "Yukarıda olduğum ve yakın destek verebildiği için mutluyum" diye konuştu.

Alman Hava Kuvvetlerinden Yarbay Andreas Berg ise geçen perşembe günü üsse intikal ettiklerini, operasyon hazırlığı içinde olduklarını ve henüz uçuşlara başlamadıklarını söyledi. Tornado tipi jetle keşif uçuşu yaparak hedeflerin optik ve infraret fotoğraflarını çektiklerini dile getiren Berg, Airbus A310 tipi uçakla da yakıt ikmali yaptıklarını söyledi.

İncirlik'te çok sıcak bir karşılama ve güzel bir ağırlama ile karşılandıklarını ifade eden Berg, burada olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

İsmini vermeyen başka bir pilot ise filosunun 2 aydır İncirlik'te olduğunu ve şu ana kadar 500'ün üstünde saldırı sortisi yaptıklarını söyledi. Genelde haftada 3 defa uçtuklarını ve uçuşların genelde 8 saatin üzerinde zaman aldığını ifade eden pilot, uçmadıkları zamanlarda yer görevinde olduklarını ya da bir sonraki uçuşun planlarını yaptıklarını dile getirdi.

Kısa röportajların ardından öğle yemeği için ara verildi. Türk ve Amerikan basın mensuplarını taşıyan otobüs yemeğin yenileceği kafeteryaya doğru ilerlerken, sivil bir yetkili de yanından geçtiğimiz binalar ve İncirlik'teki hayat hakkında bilgiler verdi.

Askeri yetkililerin verdiği bilgiye göre DAEŞ karşıtı operasyonlar başlamadan önce İncirlik'te görevli personel sayısı 300-400 civarındaymış, ancak operasyonların başlamasıyla bu sayı bin 400'e yükselmiş. Buna personelin ailesi de dahil edildiğinde İncirlik Üssü'nde yaşayan insan sayısı 2 binin üzerindeymiş. Anlatılana göre 6 ay kadar önce, güvenlik endişeleri nedeniyle personelin üs dışına çıkması yasaklanmış. Yetkili, misyonları arasında üste görev yapan insanların hayat standardını yükseltilmesini de sayıyor. Kendi kendine yetecek bir üs için çalıştıklarını ifade eden yetkili, anaokulundan liseye, kütüphaneden ibadethaneye, sosyal merkezlerden restorana, yüzme havuzundan 24 saat çalışan spor tesislerine kadar ihtiyaç duydukları hemen her şeyi burada yaşayan insanlara sunduklarını söylüyor.

Her ne kadar 2 bin kişi, "kalabalığı" çağrıştırsa da, tam bir sessizliğin hakim olduğu İncirlik Üssü'nün muntazam sokaklarında sağa sola giden üniformalı ya da sivil giyimli insan görmek mümkün değil.

Savunma Bakanı'nın konuşmasını dinlemeye 200 civarında personel gelmişti. Aralarında DAEŞ karşıtı hava saldırılarında görev yapan Alman ve İspanyol askerler de vardı. Bakan Carter eşi Stephanie ile birlikte askerlerin karşısına geçti. 10 dakikalık konuşmanın ardından soru cevap bölümüne geçildiğinde bazı ABD'li askerlerin çalışma şartları ve özlük haklarının iyileştirilmesiyle ilgili sorular sorması, söz alan Alman ve İspanyol askerlerin ise ABD'ye takdir ve teşekkürlerini ifade etmeleri dikkat çekti.

Bakan Carter'in, konuşmasının ardından basınla kısa bir sohbeti olacağı söylenmişti ancak gerekçe belirtilmeksizin görüşmenin son dakikada iptal edildiği duyuruldu. DAEŞ karşıtı operasyonlara desteğin artırılması için Ortadoğu turuna çıkan Carter'in bir sonraki durağının neresiolacağı yönünde gazetecilerin ısrarlı sorularına yetkililer, "Irak, Afganistan ve Bahreyn'e gideceği" cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber