Türkiye yüzde 42 çocuk yetiştirmede başarısız

Türkiye genelinde 15 ilde 1237 kişinin katılımıyla yapılan araştırmanın sonuçları dikkat çekici. Çocuk yetiştirmede başarızlığın perde arkasında ise bilgisizliğin ağır bastığı görülüyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Aralık 2015 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye yüzde 42 çocuk yetiştirmede başarısız

Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu, GFK Araştırma Şirketi işbirliğiyle yaptığı "Türkiye'de Aile ve Çocuk eğitimi Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı. 2015 yılı Eylül-Ekim ayları arasında 15 ilde 1237 kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırmanın dikkat çekici sonuçları şöyle:

Türkiye'de ebeveynleri çocuklarını yetiştirme ve eğitme konusunda başarısız bulduklarını belirtenlerin oranı yüzde 42. Bölgelere bakıldığında, ebeveynleri başarız bulanların en yüksek olduğu bölge yüzde 76 ile Ege Bölgesi. Ege'yi yüzde 48 ile Marmara Bölgesi takip ediyor. Ebeveynleri başarılı bulanların en fazla olduğu bölgeler ise yüzde 38 ile Güneydoğu, yüzde 30 ile Doğu Anadolu.

İletişim belirsizliği

Ebeveynleri çocuk yetiştirmede başarısız bulanların yüzde 57'si, ebeveynlerin bilgi sahibi olmadıkları için başarız olduklarını düşünüyor. yüzde 28'i ebeyenlerin kendileri de iyi yetiştirilmedikleri için, yüzde 14'ü ise ekonomik ve sosyal imkanların yetersiz olması nedeniyle başarısız olduklarını düşünüyor.

Ebeveynlere, çocuğuyla nasıl iletişim kuracaklarını şaşırdıklarında veya çocuklarıyla iglili bir problemi çözemediklerinde ne yaptıkları da soruldu. Bu soruya yanıt olarak araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 39'u 'eşine danıştığını', yüzde 22'si 'güvendiği bir arkadaşına danıştığını', yüzde 20'si ise hiç kimseye sormayacağını ve iç güdüleri ile hareket edeceğini söyledi. Ebeveynlerden sadece yüzde 19'u bir pedagogtan yardım alacağını söyledi. Diğer bölgelere oranla İç Anadolu'daki ebeveynler arasında, çocukla ilgili bir problemle karşılaştıklarında eşlerine danışmayı tercih edenlerin daha fazla olduğu görüldü. Bu oran yüzde 66. Güney Doğu Anadolu'da ise ebeveynlerin yüzde 40'ı güvendikleri arkadaşlarına danışmayı tercih ettiklerini söylediler.

'İstismar eğitimi gerek'

'Çocuklar cinsel istismar vb durumlarda ne yapmaları ve nereye başvurmaları gerektiği konusunda eğitilmeli mi' sorusuna ebeveynlerin yüzde 68'i 'evet' yanıtını verirken, yüzde 10'u 'hayır' dedi. Karadeniz Bölgesi'nden araştırmaya katılanların yüzde 47'si ise 'fikrim yok' şeklinde cevap verdi.

Çocuklara cinsel istismar konusunda eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin yüzde 65'i eğitimin devlet tarafından okullarda verilmesi gerektiğini, yüzde 31'i aile tarafından evde eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

Aile tarafından evde eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin en yüksek olduğu bölge yüzde 54 ile Güneydoğu Anadolu. Okullarda eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin en yüksek olduğu bölge ise yüzde 87 ile Ege.

Araştırmaya göre, Türkiye'de her 10 kişiden sadece 2'si Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi'nden haberdar. Haberdar olanların en fazla olduğu bölgeler yüzde 26 ile İç Anadolu ve Marmara. Güneydoğu Anadolu'da ise hemen hemen hiç kimse (%98) beyannameden haberdar değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber