Türkiye dünyada pilot eğitiminde merkez haline gelecek

Türk Hava Yolları ve HAVELSAN'ın ilk yerli sivil uçak simülatörü üretilmesiyle başlayan işbirliği, Türkiye'yi dünyada pilot eğitiminde bir merkez haline getirecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2015 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye dünyada pilot eğitiminde merkez haline gelecek

GÖKSEL YILDIRIM - NECİP FAZIL ÇELİK

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar yazılım yoğun sistem ürünleriyle daha çok askeri alandaki çözümleriyle bilinen HAVELSAN'ın sivil havacılığa yönelik projelerine ilişkin bilgi verdi.

Sivil havacılığın askeri alana göre çok daha rekabetçi ve çeşitliliği bol bir dünya olduğunu ifade eden Atalay, şirketin bugüne kadar teknolojilerini hep askeri alanda geliştirdiğini, bunun bir sonucu olarak da askeri teknoloji geliştiren bir firma olarak algılandığını dile getirdi. Atalay, oysa askeri alanda geliştirilen teknolojilerin sivil alana aktarıldığı pek çok çözüm ve ürünleri bulunduğuna dikkati çekti.

THY'nin bugüne kadar kendi pilotlarını eğitmek için kullandığı simülatörlerin tamamını yurt dışından temin ettiğine değinen Atalay, THY ile bir Boeing uçak türü için sivil simülatör üretmek için anlaşma yaptıklarını bildirdi. Atalay, "THY için, Boeing türü bir uçak için ilk defa sivil simülatör yapıyor olacağız. Bunu da rakiplerimizden çok daha uygun fiyata yapacağız. Rakiplerimiz dünyadaki en büyük 3 firmaydı. Biz onların fiyatına ve teslim tarihine bu işi vermeyi taahhüt ettik. Çok kısa süre içinde, yaklaşık 11-12 ay içerisinde bu ürünü teslim etmiş olacağız" dedi.

Pilot eğitiminin rotası değişecek

THY ile yaptıkları işbirliğinde vizyonlarının simülatör satmanın ötesinde olduğunu vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:

THY yönetimi de bu projeye sıcak bakıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bunu hayata geçirdiğimizde Türkiye, HAVELSAN tarafından üretilmiş milli simülatörlerimizin de içinde bulunduğu THY ile ortak bir eğitim merkezi haline gelecek. Bunun sonucunda dünyanın çeşitli ülkelerinin pilotları, artık ülkemizde eğitime gelecekler. Bugüne kadar biz dışarıya eğitime pilot gönderirken artık başka ülkelerin pilotlarını Türkiye'de eğitiyor olacağız."

Türkiye ilk 5'te

Atalay, Türkiye'nin havacılıkta tüketici ülke konumundan üretici ülke durumuna geçecek potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, "Teknik ve teknoloji olarak biz özellikle simülatör tarafında şunu çok net söyleyebiliriz ki dünyadaki ilk 5 firma arasındayız. Kapasite olarak de bunu söyleyebiliriz ama teknoloji olarak çok iddialı bir şey söylüyorum. Teknoloji olarak Türkiye, dünyadaki bu teknolojiye sahip ilk 5 ülke arasında" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber