İstihbarat raporu yüzünden yurtdışına gidemeyen öğretmen, AİHM'ye başvurdu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Ekim 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, istihbarat raporlarına dayanarak yurtdışı görevini iptal ettiği 20 yıllık öğretmen Abdullah Yılmaz, hakkını aramak için son çare olarak AİHM'ye başvurdu.

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Abdullah Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Eğitim-Öğretim Genel Müdürlüğü'nün Türk topluluklarında ihtiyaç duyulan öğretmen açığını gidermek amacıyla 2000 yılında açtığı sınavı 2. sırada kazandı. Ancak, bakanlık, 'eşi tesettüre uygun giyiniyor' şeklindeki istihbarat bilgileri doğrultusunda Yılmaz'ı yurtdışı görevine atamadı. Bunun üzerine kararın iptali için Danıştay'a başvuran Abdullah Yılmaz, buradan da olumsuz cevap aldı. Danıştay 2. Dairesi'nin de Milli Eğitim Bakanlığı'nın tasarrufunu doğru bulması üzerine iç hukuk yolları tükendiği için hakkını AİHM'de aramaya karar verdi.

Abdullah Yılmaz'ın avukatı Vahap Ata, 6 ay süren bir ekip çalışmasının ardından 200 sayfalık dosyayı tamamladıklarını ve müvekkilinin maddi ve manevi zararının tazmin edilmesi için AİHM'ye gerekli başvuruyu yaptıklarını söyledi. Ata, "Burada bizim en birinci hedefimiz haklı olan müvekkilimin haklılığını tespit etmek ve tescil ettirmek. Maddi ve manevi olarak oluşan zararı da tazmin etmek istiyoruz." diye konuştu.

Eşi başörtülü bir öğretmenin MİT raporu gerekçe gösterilerek yurtdışına atanmamasını haklı bulan Danıştay 2. Dairesi'nin, sol görüşlü başka bir öğretmen için "somut bilgi ve belgeye dayanmayan istihbari bilgilerin, sınavda başarılı olan bir öğretmenin yurtdışına gönderilmesine engel oluşturmayacağı" şeklinde karar verdiği ortaya çıkmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber