İşçi emeklisi hükümetten 46,67 YTL alacaklı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2006 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2006 yılının ilk altı ayında uygulanan maaş artış oranlarının enflasyonun altında kalması dolayısıyla ortalama 507.20 YTL aylık alan bir emeklinin hükümetten 46.67 YTL alacaklı olduğunu kaydetti.

Ergün, yaptığı açıklamada, sayıları 4 milyon 356 bini aşan işçi emeklisi, dul ve yetimlerin çözüm bekleyen pek çok sorunu olduğunu, ancak bu konuda hiçbir ilerleme sağlanamadığı gibi mevcut sorunlara her geçen gün yenilerinin eklendiğini kaydetti.

EMEKLİ HÜKÜMETTEN ALACAKLI

Ergün, 2006 yılının ilk altı ayında uygulanan maaş artış oranlarının enflasyonun altında kalması dolayısıyla emeklilerin hükümetten alacaklı olduğunu kaydetti. 2006 yılının ilk altı ayında emeklilere yüzde 3 oranında zam yapıldığını, ancak bu zammın mayıs ayında yüzde 4.53'e, haziran ayında da yüzde 4.88'e ulaşan enflasyon oranının altında kaldığını ifade eden Ergün, şunları söyledi:

?Emeklilerimiz enflasyon karşısında yenik duruma düşmüş ve mayıs için yüzde 1.53, haziran için de yüzde 1.88'lik fark oluşmuştur. İşçi emeklilerinin ortalama aylıkları anılan dönemde 507.20 YTL civarındadır. Bu durumda mayıs ayında ortalama alacağımız kişi başına 7.76 YTL, haziran ayı için de 9.53 YTL'dir. Bugüne kadar yapılan hesaplamalara göre ise Nisan-Eylül 2006 döneminde ortalama alacağımız kişi başına 46.74 YTL civarındadır.?

ÇÖZÜM BEKLEYEN DİĞER SORUNLAR

Ergün, emeklilerin 1 Ocak 2000 tarihinden geçerli olması gereken zamların, bu tarihten itibaren uygulanmaması nedeniyle doğan TÜFE alacaklarını aradan geçen 7 yıllık süre içinde alamadıklarına dikkat çekti. Bu alacaklar için zaman aşımı süresinin de devreye girdiğine işaret eden Ergün, ?Emeklilerimiz sabırla beklemiş ama bu beklentisi maalesef boş çıkmıştır? diye konuştu.

?İNTİBAK SORUNUMUZ HALA ÇÖZÜM BEKLİYOR?

Kazım Ergün, SSK'da iki ayrı gösterge tablosunun uygulanması ve 1987 sonrası intibakların yapılmaması sonucu, emekli aylıklarının düşük tutulduğunu kaydetti. Sistemde hiçbir iyileştirme yapılmadan sosyal güvenlik reformuyla yeni bir sistem oluşturulmasını da eleştirerek, ?Mevcut emekliler bakımından hiçbir iyileştirme öngörmeyen yeni önerilerde ise ileriye yönelik olarak gelir artırmayı, gider kısmayı esas alan bir düzenleme getirilmek istenmektedir. Yani emekli aylıkları daha da düşürülmek istenmektedir? dedi.

?EMEKLİ AYLIKLARI AÇLIK SINIRININ ALTINDA?

İşçi emeklileri, dul ve yetimlerinin oluşturduğu 4 milyon 356 binin üzerindeki büyük kitlenin yüzde 83'üne denk gelen yaklaşık 3 milyon 600 bininin açlık sınırının altında kalan bir gelirle yaşam mücadelesi verdiğini ifade etti. Ergün, emeklilerin neredeyse tamamının ise yoksulluk sınırının altında bulunduğunu kaydetti. Ergün, ?Bu rakamlar yaşanan sefaletin kapsamını açıkça ortaya koymaktadır. Bu sorunun çözümü için de bugüne kadar hiçbir samimi adım atılmamış, bırakın sorunun çözümünü durumun tespiti için bile yeterli gayret gösterilememiştir? diye konuştu.

?EMEKLİLER SENDİKA İSTİYOR?

Emeklilere çağdaş ülkelerde ve AB ülkelerinde olduğu gibi sendika hakkı tanıyan bir hükmün Anayasaya, eklenmesi gerektiğini kaydetti.

?KONUT FONU'NDAKİ ALACAKLAR?

Ergün, yıllardır bekledikleri, ancak hiçbir gelişme olmayan Konut Edindirme Yardımı Fonu'nda biriken ve bir türlü ödenmeyen kesintilerin derhal ve defaten yasal faiziyle birlikte ödenmesi gerektiğine işaret etti.

ESK'DA TEMSİL HAKKI

Ergün, sayıları 7 milyon 393 bini aşan işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerinin Ekonomik ve Sosyal Konsey'de (ESK) temsil edilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istediklerini, ancak bu konuda da herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi.

?SAĞLIKTA KATKI PAYI AYIBI?

Ergün, açlık sınırının altında bir gelir düzeyiyle hayatlarını idame ettirmeye çalışan emeklilerden sağlık hizmetleri sırasında her ne ad altında olursa olsun katkı payı alınmasını önleyecek yasal düzenlemeler yapılmasını istediklerini anımsatarak, ?Ancak bu katkı paylarının kaldırılması için beklerken, kapsamdaki ilaçların sayısının azaltılması gündeme gelmiştir. Emekliye yönelik sağlık politikaları emeklilerimizi çileden çıkarmaktadır. Bu konularda emeklilerimizin beklentilerine yanıt verebilecek samimi gayret gözlenememektedir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber