2016 yılında otomotiv pazarı yüzde 5-10 aralığında daralabilir

2015 yılı büyüme rakamları yüzde 3-4 bandında gerçekleşecek, bu oran Türkiye'nin minimum yüzde 5 büyüme zorunluluğunun altında. 2016 yılında da büyüme yüzde 3-4 aralığında olacak gibi görünüyor. Tahminlerimiz, 2016'da otomotiv pazarının yüzde 5-10 aralığında daralacağı yönünde.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2015 14:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
2016 yılında otomotiv pazarı yüzde 5-10 aralığında daralabilir

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, minimum yüzde 5 büyüme zorunluluğu bulunan Türkiye ekonomisinin 2015 yılında yüzde 3-4 büyüyeceğini, 2016'da da benzer oranlarda bir büyüme öngörüldüğünü belirterek, "Tahminlerimiz, 2016'da otomotiv pazarının yüzde 5-10 aralığında daralacağı yönünde" dedi.

OYDER Başkanı Gülan, otomotiv sektörünün 2015 yıl sonu değerlendirmesi ve 2016 yılı beklentilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye otomotiv pazarının adetsel bazda başarılı bir yıl geçirdiğini aktaran Gülan, 2 seçim ve kurda yaşanan belirsizliğe rağmen iç pazarda hedeflere ulaşılmış olmasını memnuniyet verici olarak nitelendirdi.

İç pazardaki başarının yanı sıra, üretim ve ihracat tarafında da önemli gelişmeler olduğuna işaret eden Gülan, şu bilgileri verdi:

"Yılı 1,4 milyon adet üretim ve 1 milyon adet ihracat rakamı ile kapatacağız ve bu sektör ve ülkemiz adına gerçekten gurur duyduğumuz bir tablo. Bu yıl iç pazarda dikkat çeken önemli bir konu, artış rakamlarının filo ve kiralama tarafında perakende artışlarına nazaran daha fazla olması. Aslında satışın yönünün değişeceği bir süredir sinyal veriyordu, ancak bu yıl daha net bir tablo oluştu.

Uzun dönem kiralama sektörü bu sene 250 bin adetlik bir park büyüklüğüne ve 100 bin adede yakın alım yapacak hale gelmiş durumda. Bu sektör her geçen sene daha da büyümeye devam ediyor. Aynı zamanda kullanılmış araç pazarında önemli bir belirleyici olduklarını da görüyoruz, keza aldıkları kadar aracı da satıyorlar. Piyasaya bir anda sürülen yüksek adetli araçlarda rakamları da elbette bu sektör oluşturabiliyor."

Açıklamasında sektörün 2016 beklentilerine de yer veren Gülan, bu çerçevede OYDER'in her sene yaptırdığı "Müşteri Profili ve değerlendirmeleri" anketinden sonuçlar paylaştı. Sonuçlara göre, otomotiv satışlarının yüzde 58'inin taşıt kredisi ile yapılmasının önemli konuların başında geldiğini bildiren Gülan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Değerlendirmelerimize göre sektörün kredi kullanımı ve faiz oranlarına son derece duyarlı olduğu anlaşılıyor. BDDK'nın krediler üzerindeki baskısı ve faizlerin yukarı yönlü hareketi satışlar üzerinde aşağı yönlü baskılama yaratıyor. FED'in kademeli faiz artışı, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemede başarılı olamaması ve ülkemizdeki yukarı yönlü faiz artışı ihtimali 2016 yılı için sektörün önemli konularından olacaktır.

Ayrıca yaşanan jeopolitik gelişmeler ve bir türlü sonuçlanamayan Suriye meselesi de tedirginlik yaratan konularımız içinde yer alıyor. Güneydoğu bölgemizdeki terör olayları da o bölgede yaşayan meslektaşlarımızda uzun bir süredir sıkıntı yaratmaktaydı ve bunun 2016 yılına taşınması da bölgedeki ticareti etkilemeye devam edecek."

Gülan, bu yıl, hedeflenen yapısal reformların hayata geçmesi, başkanlık tartışmaları ve yeni anayasa sürecinin ticari hayatın önemli gündemi olacağını belirterek, "Bu konularda karşılıklı anlayış ve toplumsal mutabakat ile yol alınması durumunda ülkemizin kazançlı çıkacağı bir sonuç elde edilebilir. 2015 yılı büyüme rakamları yüzde 3- 4 bandında gerçekleşecek, bu oran Türkiye'nin minimum yüzde 5 büyüme zorunluluğunun altında. 2016 yılında da büyüme yüzde 3-4 aralığında olacak gibi görünüyor. Bu durum sektör açısından iç pazarda daralma senaryolarını destekleyecek bir görüntü ortaya çıkarıyor. Tahminlerimiz, 2016'da pazarın da yüzde 5-10 aralığında daralacağı yönünde" ifadelerini kullandı.

"2016 yılının tüm ülkemize huzur getirmesini diliyoruz" temennisini dile getiren Gülan, açıklamasında yetkili satıcılık müessesinin durumuna ilişkin de bilgi verdi. Gülan, şunları kaydetti:

"Yetkili satıcılar tarafında yaşanan araç satışlarındaki karsızlık problemi artık çok yönlü bir şirket olunması gerektiğini tüm meslektaşlarımıza gösterdi. Bu probleme çözüm üretmek adına bin yetkili satıcı, gerek kullanılmış araç satış departmanı gerekse sigorta acenteliklerini daha güçlü hale getirmek, daha fazla aksesuar ve araç koruma paketleri satmak üzere yatırım yapmaya başladılar.

Bunlar olmadan plazaların ayakta kalmaları pek mümkün görünmüyor. Bu durum sadece ülkemize özel de değil, Avrupa'da da aynı durum söz konusu. Orada da plazalarda yapılan her bir sıfır araç satışı kadar, kullanılmış araç satışı yapılması gerekiyor. Aksi durumda plaza giderleri karşılanamıyor.

Aynı zamanda operasyon sadece sıfır araç satışı veya servis hizmetlerinden dolayı değil, kullanılmış araç satışları, sigorta satışları, aksesuar satışları, araç koruma sistemleri gibi ilave kar merkezlerinin organize edilmesini gerekli hale getiriyor. Bugün biz de artık bu konulara önem vermeye başlamış durumdayız"

Eda Fatma Topçu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber