Bizimkilerin doktorları diskoya götürdüğünü polisten öğrendik

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Ekim 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Roche Türkiye Genel Müdürü George Hadjiev, Neopogen ilacıyla ilgili olarak 2006'da teknik bir hata yapıldığını belirterek, bunun düzeltilmesi için Sağlık Bakanlığı'na 1.4 milyon Euro ödediklerini açıkladı. Hadjiev, "Doktorların disko paralarını ödemek kurumsal alışkanlığımız değil. Bu işi yapanları ortaya çıkaran polise teşekkür ederiz" dedi.

HAKKINDA kamuyu zarara uğratmaktan, doktorlara pahalı hediyeler vermeye kadar pekçok iddia bulunan ilaç şirketi Roche'un Türkiye Genel Müdürü George Hadjiev, iddiaları yanıtlamak için düzenlediği basın toplantısında devam eden davalarla ilgili yorum yapmadı ve "Davalar da mahkeme kararı ne olursa ona uygun davranacağız" dedi. Söz konusu davalar dışında, kanser tedavisinde kullanılan Neopogen ilacının, ilaç ve sağlık endüstrilerine bilgi çözümleri sunulan IMS tarafından bildirilen fiyatlandırmasındaki teknik hata yüzünden Roche, 2006'da Sağlık Bakanlığı'na 1.4 milyon Euro ödedi. Hadjiev, "Sağlık Bakanlığı'nın üst yöneticileriyle toplandık. Farklılıklarımızı açıkladık. Teknik hatadan kaynaklanan bedeli ödedik" dedi.

POLİSE TEŞEKKÜR: Roche çalışanlarının e-posta yazışmalarının deşifre edildiği ve doktorların disko paralarının dahi şirket reprezantları tarafından ödendiği yönündeki polis raporuyla ilgili olarak Hadjiev, "Disko paralarının ödenmesi kurumsal bir anlayış değil. Bizim kişisel e-posta sistemlerine erişimimiz yok. Bu bilgileri aktaran polise teşekkür ediyoruz. Bizim için de tamamen kabul edilemeyecek hususlar var" diye konuştu.

CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR: Haklarında bir alacak davası açıldığı yönündeki soru üzerine Hadjiev, "Mahkemeye ilişkin evraklar bizden önce gazetelere gidiyor. Belki bize yardım bile edebilirsiniz" dedi. Hadjiev başka ilaç şirketleriyle ilgili iddialar olduğununa da değinerek, "Bizim ilacımıza ayrı bir muamele söz konusu. Sanki şirketimiz cezalandırılmak isteniyor" dedi.

VERGİMİZİ ÖDÜYORUZ: Ecza depolarından alınan hizmet faturalarıyla vergi kaçırdıkları yönündeki iddiaları ise Hadjiev şöyle yanıtladı: "Bu çok saçma bir şey. Nerede olursak olalım vergimizi ödüyoruz. Türkiye'de de ülkenin bize getirdiği yasal her türlü vergi denetimi yapılıyor. Uluslararası şirketler de bizi denetliyor. Olumsuz hiçbir şey olmadı. Vergileri son kuruşuna kadar ödedik. Hizmet faturası alsanız da vergi matrahınız düşmüyor."

ELİMİZDE DELİL YOK: "Önyargılı olunduğunda delillere itibar edilmez. Elimizde Roche'un vergi kaçırdığına dair bir delil yok" diyen Hadjiev 2003 yılında 18, 2004 yılında 17 ve 2005 yılında 16 milyon YTL doğrudan vergi ödediklerini söyledi. 2001 yılında 31 milyon YTL zarar ettiklerini ve ayrıca 40 milyon YTL'lik yatırım teşviki indirimi aldıklarını hatırlatan Hadjiev bu sebeple 2002'den bu yana kurumlar vergisi ödemediklerini de söyledi. Ayşegül USTA

Doktora hediye laptop vermeyi doğru bulmam

DOKTORLARA, hastalara Roche ilaclarını yazmaları için promosyon olarak verildiği ileri sürülen laptop ve televizyon gibi hediyeler için George Hadjiev, "Laptop verilecek hediye değil" diyerek şunları söyledi: "Eskiden olan olaylarla ilgili soruşturma yapıyoruz. Neden oldu? Oldu mu? Ürünlerimizin sadece bilimsel promosyonunun yapılmasını istiyoruz. Şimdiki çalışanları etik ilkeler, uygulamalar ve promosyonlarla ilgili olarak sınava tabii tutuyoruz. Kurumsal yönetimimiz ve ilkelerimiz var. Sürekli eski konularla ilgili manşetlerdeyiz. Görevimizi yapmamıza izin verin. Neler olacağını görün."

1.5 yılda 300 kişi işten çıkarıldı

GEORGE Hadjiev, eski olanlarla yeni yönetim bağdaştırıldığı taktirde işlerin çok zor olacağını vurgulayarak, "Böyle olursa neye inandığınızı gösteremezsiniz. Ben göreve başladığım Nisan 2005'ten bu yana Roche Türkiye bir yeniden yapılanma içerisinde. Onkoloji, transplantasyon, viroloji ve birincil sağlık hizmetleri birimlerimizin çalışanları yüzde 50-100 arasında yenilendi. Böylece 200-300 kişi işten çıkarıldı. Ancak bunların bazıları bu olaylar yüzünden işten çıkarılmış değil" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber