Tecrübe kardeşliği

Kalkınma Bakanlığı, Doğu ile Batı illerindeki kurum, üniversite ve borsalar arasında iş birliği ve kardeşliği Sosyal Etkileşim Programı'yla artıracak. Bu kapsamda, Diyarbakır ve Şanlıurfa Kalkınma Ajanslarını Karacadağ ile Ankara Kalkınma Ajanslarıyla eşleştirdiklerini belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, böylece dil ve meslek öğrenen gençlerin yeteneklerini gün yüzüne çıkarabileceğini belirtti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Ocak 2016 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tecrübe kardeşliği

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni geliştirdikleri programlar ile Doğu ve Batı illerinde kurumlar, üniversiteler ve oda-borsalar arasında entegrasyonu ve tecrübeyi paylaştıracaklarını söyledi. Bakan Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu illerinde halkın eylemlere karşı tavrına müteşekkir olduklarını belirterek, "Oyunu şu partiye, bu partiye vermiş olsa bile sokağa çıkma, şiddet olaylarına katılma gibi durumu olmadı. Bu durum halkımızın bu hadiseleri istemediğini, rahatsız olduğunu gösteriyor" dedi. Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi'yi, Ankara Haber Müdürü Hüseyin Likoğlu'nu ve Ekonomi Muhabiri Cahit Saraçoğlu'nu misafir eden Cevdet Yılmaz, Bakanlığının kalkınma planlarını anlattı.

ETKİLEŞİMİN ADRESİ 'SEP'

Bölgede etkileşimi artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: "Diyarbakır milletvekili olduğum dönemde başlattığımız, SEP dediğimiz, 'Sosyal Etkileşim Programı' geliştirdik. Pilot uygulamayı başlattık. Diyarbakır ve Şanlıurfa Kalkınma Ajansı Karacadağ ile Ankara Kalkınma Ajansını eşleştirdik. Bu şemsiye altında kamu kurumları arasında ilişkileri, üniversiteler arasında ilişkileri geliştiriyoruz. Odalar ve ticaret erbaşı arasında, sivil toplum kuruluşları arasında ilişkileri geliştiriyoruz. Doğu ile Batı arasında hem entegrasyonu güçlendirmek, bilgi ve tecrübeyi paylaştırmayı amaçlıyoruz. Şanlıurfa Ticaret Odası gelmişti, Ankara Ticaret Odası ile birliket orta program yaptılar. Yine, Numune Hastanesi'ndeki kanser araştırmaları merkezi ile Diyarbakır'daki muadilleri arasında ilişki kurmalarını sağlıyoruz. SEP başarılı olursa daha da yaygınlaştıracağız."

KENTSEL DÖNÜŞÜM KRİTİK ROLDE

Doğu ve Güneydoğu'da iki boyutlu çalışılması gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Birincisi acil yapılması gereken dönemsel işler, diğeri ise uzun vadeli bölgesel kalkınma çalışmaları" diye konuştu. Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu kapsamda bölgenin sosyo-ekonomik olarak kalkınması daha ileri gitmesi için çalışıyoruz. Kentsel dönüşümün bu anlamda çok kritik olduğunu düşünüyorum."

GENÇDES İLE GENÇ İSTİHDAM

Gençlere dönük meslek eğitimini de üzerinde yoğunlaştıkları bir çalışma olarak ifade eden Yılmaz, "Dil öğrenmesi, meslek öğrenmesi gençlerin, sosyo-kültürel bir takım faaliyetlerle kendini daha rahat ifade etmesinin önü açılmalı. Bu konu üzerinde birçok bakanlık olarak çalışmamız gerekiyor. Bu kapsamda da hükümet programımızdaki 'Gençdes' programı sosyo-kültürel desteklemelerin olduğu, istihdama dönük desteklemelerin olduğu bir program" dedi.

Bakan Yılmaz ayrıca, doğu bölgelerinin terörden temizlendikten sonra tekrar aynı duruma düşmemesi için de tedbirler alınacağının altını çizerek, "Bu mesele ülkemizin tarihi meselesi, sadece hükümetle olmaz, sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve akademik dünya da katkı sunmalı" diye konuştu.

'Cenab-ı Allah Diyarbakır'a her şeyi vermiş'

GAP, DAP, yatırımlarda 6'ıncı bölge avantajlarından yararlanmak gibi bölgesel programları daha da revize ettiklerini dile getiren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır özelinde ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Kritik unsur huzur ortamının pekişmesidir. O pekiştiği zaman Diyarbakır'da büyük bir potansiyel var. Cenabı Allah her şeyi vermiş. Genç bir nüfus var. Ticaret açısından stratejik bir konumu var. Tarımsal potansiyel açısından büyük bir ovalar var. Maden konusu çeşit çeşit. Altyapı konusunda eğitim, sağlık konusunda yapılmış. Kalkınma da 'take off-kalkış' her şey var aslında, bir tek güven ve huzur ortamı kalıyor. Bu olduğu an kamu desteğine bile ihtiyaç olmadan hızla bir kalkınma yaşanacak o bölgede."

'İsrail ile ilişkilerde şartlarımızı koruyoruz'

İsrail ile ilişkilerin geliştirilmesi yönünde Türkiye'nin şartlarının belli olduğunu ve korunduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, "Ülkeler arasındaki ilişkilerdeki olumlu her gelişme ekonomiye olumlu yansır. Köklü bir etki beklenmezse de genel anlamda uluslararası ilişkilerde olumlu gelişmeler ekonomide etkilidir" dedi.

İRAN İLE İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA GELİŞECEK

Uluslararası ilişkilerde de bir normalleşmenin gözlendiğini anlatan Yılmaz, "Körfez'le ilişkilerimiz gelişiyor. Kuzey Afrika'ya yoğunlaştık. Pazar ve ürün çeşitlendirmesi Türkiye'nin son 13 yılda geliştirdiği önemli ticari adım" dedi. İran'la ise ticaretin kolaylaştırılması üzerinde durduklarını kaydeden Yılmaz, iki ülke arasındaki kapıların modernizasyonunun yanı sıra, ağır tonajlı araçların geçişinin kolaylaştırılması üzerine çalıştıklarını kaydetti.

Yeni OVP bu ay TBMM'de

Kalkınma Bakanı Yılmaz, kalıcı bütçe hazırlıklarının da tamamlamak üzeri olduklarını belirterek, "Orta Vadeli Programı OVP güncelliyoruz. Ardından Orta Vadeli Mali Programı (OVMP) hazırlayacağız. Dünyadaki gelişmeler ile Türkiye'de son aylarda yaşanan olumlu gelişmeler yeni bütçeye yansıyacak. Büyüme de yukarı yönlü bir revizyon olacak. Ekim ayındaki OVP'de yüzde 3 demiştik, şimdi yüzde 4'lere yakın bir seviyede olacağını öngörüyoruz. TBMM'ye Ocak ayında verilmesini sağlayacağız. Cari açık düşündüğümüzden daha az gelecek, yüzde 5'in altına düşmüş olacak. Enflasyon ise bir miktar beklediğimizden yüksek olacak. Kur ve gıda fiyatlarının da etkisiyle artacak. 2016 perspektifimiz Ekim ayına göre çok daha olumlu görünüyor" tespitini yaptı.

Gençler dil ve meslek öğrenerekiş sahibi olacak

Yeni Şafak Gazetesi'nin Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi, Ankara Haber Müdürü Hüseyin Likoğlu ve Ekonomi Muhabiri Cahit Saraçoğlu'nu makamında misafir eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bakanlığının kalkınma planlarını anlattı.

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber