'Rusya bir takım mallarımıza ambargo koyarak gerginlik yolunu seçti'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,1 Ocak'tan itibaren Rusya birtakım mallarımıza daha ambargo koyarak gerginliği tırmandırma yolunu seçti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2016 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Rusya bir takım mallarımıza ambargo koyarak gerginlik yolunu seçti'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nın açılmasına ilişkin, "Güvenlik güçlerimizle, arkadaşlarımız hayatlarını ortaya koyarak kapılarımızı açık tutmaya, orada huzuru temin etmeye çalışırken, birileri kazdıkları hendeklerle o huzura bomba koymakta" dedi.

Bakanlıktaki "Köpek Eğitim Merkezi Eğitim Sertifikası Programı"na katılan Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nın açılışı ve Rusya ile yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Terör örgütü PKK'nın kazdığı hendeklerle bölgede huzuru bozduğunu belirten Tüfenkci, "Biz güvenlik güçlerimizle, arkadaşlarımız hayatlarını ortaya koyarak, kapılarımızı açık tutmaya, orada huzuru temin etmeye çalışırken, birileri kazdıkları hendeklerle o huzura, istikrara bomba koymakta. Hatta ve hatta bebeklerin geleceğine ipotek koymaktalar. Oradaki insanlarımızın, esnaflarımızın işine, gücüne, ekmeğine göz diken terör örgütünün; insanların ekmeğini, özgürlüğünü elinden almalarına bir anlam veremiyoruz" dedi.

Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uymadığına ve gümrük kapılarında yaşanan sorunlara değinen Tüfenkci, krizin başından itibaren Rusya ile gerginliği artırmayı hiç düşünmediklerini vurguladı. Sorunların diyalog ile çözülmesi gerektiğini dile getirdiklerini hatırlatan Tüfenkci, şunları söyledi:

"Gelinen nokta itibarıyla 1 Ocak'tan itibaren Rusya birtakım mallarımıza daha ambargo koyarak gerginliği tırmandırma yolunu seçti. Hatta kendi gümrük idarelerinde ithali serbest olan malları da gümrüklerde yavaşlatma eğilimi yaparak ihracatçımızın zarar görmesine neden oluyor. Ekonomi Bakanımızın da ifade ettiği gibi hak aramanın çok çeşitli yolları var. Bunlardan bir tanesi de Dünya Ticaret Örgütüne başvurarak birtakım yaptırım kararları alma noktasında olabilir. Başka tedbirler de olabilir. Mütekabiliyet şartlarını uygulayabiliriz. Bizler de yavaşlatabiliriz. Biz şu anda sabırla bu işin diyalogla çözülmesi noktasında çaba sarf edeceğiz."

- Narkotik dedektör köpekler

Köpek Eğitim Merkezi Eğitim Sertifikası Programına yönelik bilgi veren Bakan Tüfenkci, dedektör köpeklerin teşkilatta ilk kez 1998 yılında kullanılmaya başlandığını hatırlatarak, "Gümrük kapılarımızda toplam 62 dedektör köpeğimiz bulunmaktadır. Bunlardan 44'ü narkotik dedektör köpeği, 5'i silah-mühimmat/patlayıcı dedektör köpeği, 13'ü çay-tütün dedektör köpeğidir. Eğitimi tamamlananlarla birlikte dedektör köpek sayımızı 82'ye çıkarmış bulunmaktayız" diye konuştu.

Geçen yıl yakalanan toplam 2 ton 421 kilogram uyuşturucunun 1,2 tonunun narkotik dedektör köpekler marifetiyle ortaya çıkarıldığını aktaran Tüfenkci, şu bilgileri verdi:

"Merkez ve taşra birimlerimizin çalışmalarıyla yakalanan 12 milyon 284 bin 661 paket sigara, 33 bin 750 kilogram tütün ve 104 ton çayın tamamına yakını çay-tütün dedektör köpeklerimizin katkısıyla gerçekleştirilmiştir."

Program, dedektör köpeklerin eğitimcilerine sertifika verilmesinin ardından, köpeklerin gösterisiyle son buldu.

Mustafa Çalkaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber