Çocukların pencereden düşmesini önleyecek projeye ödül

Çankırı'da ortaokul öğrencisi Çağan Ünver'in pencereden düşmeleri önlemek amacıyla geliştirdiği "Güvenli Pencere Projesi", 2'nci Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı'nda buluş dalında ikincilik kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2016 21:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çocukların pencereden düşmesini önleyecek projeye ödül

Kurşunlu Tevfik Fikret Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Çağan Ünver, 2'nci Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı'nda "Güvenli Pencere Projesi" ile buluş dalında Türkiye ikincisi oldu. Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, başarısından dolayı Ünver'i ödüllendirdi.

Özcan, Valilik Toplantı Salonu'ndaki ödül töreninde, Çağan Ünver'i gösterdiği başarıdan dolayı kutladı.

Ünver'in başarısını çok önemsediğini dile getiren Vali Özcan, "12 ülkeden bin 257 projenin katıldığı olimpiyatlarda bir çocuğumuzun böyle bir başarıyı elde edip, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın elinden ödülünü alması hepimizi mutlu etti. Amacımız, gençlerimizin bu tür bilimsel çalışmalarda öne çıkması. Çağan, bu camia içinde önemli bir başarı elde etti" dedi.

"Çocukların ve engellilerin pencereden düşmesinin önüne geçmek için projeyi yaptım"

Çağan Ünver ise televizyonda sık sık pencereden düşen çocukların hayatını kaybettiğine dair haberler izlediklerini anlattı.

Çocuklar veya engellilerin pencereden düşmesini engellemek için çalışma yaptığını vurgulayan Ünver, "Anneler zaman zaman evlerini havalandırmak için pencereyi açıyor. Pencere açıkken çocuklar bazen aşağı sarkabiliyor. Çocukların ve engellilerin pencereden sarkıp düşmesinin önüne geçmek için projeyi yaptım" diye konuştu

Ödüllü projesi hakkında bilgi de veren Çağan Ünver, "Projede bir sensör bulunuyor. Sistemi açıp pencerenin biraz önüne konulduğunda, birisinin geçmesi halinde sensör kapatma talimatı veriyor ve pencere kapanıyor. Bu sayede birinin düşmesi engelleniyor" ifadelerini kullandı.

GÜVENLİ PENCERE PROJESİ NEDİR?

Projenin amacı pencereden düşen çocukları engellemeye yönelik bir tasarım geliştirmek. Buna uygun elektronik ve mekanik bir tasarım hazırlanırken, deney ve uygulamalar yapıldı. Verici göz önüne engel geldiği zaman sinyali algılayıp alıcı göze gönderir. Alıcı göz transistörlerin tetiklemesi ile sinyali kuvvetlendiriyor. Entegrenin komut vermesini sağlıyor. Entegre ise rölenin açılması için komut veriyor. Böylelikle mekanik düzenek harekete geçiyor. Anne-baba sistemi açtığında çocuk pencereye 1 metre yaklaştığı zaman otomatik olarak mekanik düzenek devreye giriyor ve pencereyi kapatıyor. Bu sayede bebek ve çocukların pencereden düşmeleri engellenmiş oluyor.

Özgür Alantor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber