'Biz de istiyoruz, kapatılsın ama kapatmıyorlar'

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı "Temel mesele şu, bir ülkede terörist bir meydan okuma var ise devlet buna karşı ricacı olmaz. Demin bir arkadaş da söyledi, 'Hendeklerin kapatılmasını biz de istiyoruz'. Biz de istiyoruz, kapatılsın ama kapatmıyorlar. Devlet, meşru şiddet kullanma tekeline sahip bir organizasyon olarak halkın can ve mal emniyetine ilişkin yükümlülüğünü, o ahlaki ödevini yerine getirmek zorundadır.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2016 18:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Biz de istiyoruz, kapatılsın ama kapatmıyorlar'

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Terörizmin meydan okumasına karşı devlet sessiz kalamaz, ricacı olamaz, temenni edemez, gereken tedbiri alır" dedi.

CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Genel Kurulu'nda Türkiye Cumhuriyeti ile Kore Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Çerçeve Anlaşma Kapsamında Yatırım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında söz aldı.

Partisinin bazı milletvekilleriyle sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerleşim bölgelerine giderek, gözlemlerde bulunduklarını anlatan Yarayıcı, çatışmaların yaşandığı bölgelerde yaşam hakkının kalmadığını, ekonomik ve sosyal sıkıntılar bulunduğunu, çok sayıda vatandaşın bölgeden göç etmek zorunda bırakıldığını kaydetti.

Yarayıcı, bölge halkının sesine duyarlı olunması gerektiğini vurgulayarak, "Bu sese kulak vermediğimiz sürece bir halkı toptan kaybetmek üzere olduğunuzu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bölgede yaşanan duygusal kopuşun farkında değil misiniz?" dedi.

Yaşananların çocuklar üzerinde yarattığı travmaya dikkati çeken Yarayıcı, bunun ülkenin geleceği açısından çok büyük bir tehlike doğurduğuna işaret etti.

Yarayıcı, konuşmasını Nazım Hikmet'in "Dünya Adaletsiz Çocuk" şiirini okuyarak tamamladı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, sokağa çıkma yasakları ve çatışmalara değinerek, Meclis'in yaşananlara duyarlı yaklaşması gerektiğini, bugünlerin uluslararası anlaşmaları görüşerek vakit geçirilecek değil, sorunlara çözüm üretilecek günler olduğunu belirtti.

Kısa süreli de olsa sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını ve bölge halkının cenazelerinin defnini gerçekleştirmesinin sağlanmasını isteyen Baluken, yaptıkları tüm görüşmelere rağmen, ilgili makamlardan bu taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını ileri sürdü.

HDP'li milletvekillerini, dokunulmazlıklarını kaldırmakla tehdit ederek, hiç kimsenin sonuç alamayacağını ifade eden Baluken, şunları söyledi:

"Bizim boynumuz da canımız da bu uğurda canını vermiş Şeyh Said'ten, Seyit Rıza'dan daha değerli değil. Üç aylık Miray bebekten, 70 yaşında cenazesini bekleyen Taybet anadan daha değerli değil. Bütün samimiyetimle söylüyorum, çözülecekse sorun dokunulmazlıklarla kalmayın, Meclis bahçesine 59 darağacı kurup, bu 59 insanın tamamını darağacına götürebilirsiniz."

Baluken, 550 milletvekilinin tamamının dokunulmazlığının kaldırılmasından yana olduklarını, dokunulmazlığın arkasına saklanarak siyaset yapmadıklarını belirterek, "Teklif ediyoruz, getirin 550 milletvekilinin tamamının hatta Cumhurbaşkanının da dokunulmazlığını kaldıralım. Bu Meclis bunu sağlasın" dedi.

- "Biz de istiyoruz, kapatılsın ama kapatmıyorlar"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da sataşma nedeniyle söz alarak, şöyle konuştu:

"Temel mesele şu, bir ülkede terörist bir meydan okuma var ise devlet buna karşı ricacı olmaz. Demin bir arkadaş da söyledi, 'Hendeklerin kapatılmasını biz de istiyoruz'. Biz de istiyoruz, kapatılsın ama kapatmıyorlar. Devlet, meşru şiddet kullanma tekeline sahip bir organizasyon olarak halkın can ve mal emniyetine ilişkin yükümlülüğünü, o ahlaki ödevini yerine getirmek zorundadır. Terörizmin meydan okumasına karşı devlet sessiz kalamaz, ricacı olamaz, temenni edemez, gereken tedbiri alır. Terörizmin olduğu yerde de tabii ki her şey birbirine girer. Devletin asli görevi, en az maliyetle, mümkünse, yapılabiliyorsa hiç kimse canını kaybetmesin, teröristler dahil, onların da hayatlarına itina göstererek bu işi bitirmektir. Ama bu mümkün olmadığı için ne yazık ki dramatik sonuçlar ortaya çıkabiliyor."

Meclis'te dokunulmazlıkların nasıl kalkacağının hukuken belirlenmiş olduğuna işaret eden Bostancı, "Bunun ötesinde '59 darağacı kurun' şeklinde bir meydan okuma mevcut olanın ötesinde biraz tansiyonu yükseltme girişimi gibi bir bağlama oturur" ifadesini kullandı.

Bostancı, yerinden yönetim meselesinin sık sık gündeme getirildiğini belirterek, "Elbette teknik bir konu olarak bunlar konuşulabilir ama yerinden yönetim deyip de belediyelerin birtakım araçlarını hendek açmak için kullanıyorsanız, o yerinden yönetim olmaz artık, o başka bir şey olur. Biz yerinden yönetim adı altında bu ülkede başka işlerin yapılmasına rıza göstermeyiz" dedi.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın da konuşmasında, ayrımcı söylemleri ve Kürt sorunu ifadesini eleştirerek, "Bu ülkede Kürt sorun olmaz. Olursa terör sorun olur, işgalci sorun olur" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber