'2015'de ülkeye 12,5 milyar dolarlık yabancı sermaye girdi''

Başbakan Yardımcısı Elvan: - "2015 yılında yaklaşık 12,5 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi söz konusudur"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2016 21:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'2015'de ülkeye 12,5 milyar dolarlık yabancı sermaye girdi''

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye'ye 2015 yılında yaklaşık 12,5 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi olduğunu söyledi.

Elvan, Türkiye ile Kore Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Çerçeve Anlaşma Kapsamında Yatırım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın, Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Lütfi Elvan, AK Parti iktidara gelmeden önce aşağı yukarı yıllık ortalama 1 milyar dolar civarında yabancı sermaye girişi söz konusuyken, AK Parti hükümetleri döneminde yıllık ortalama 12 milyar doların üzerinde bir yabancı sermaye yatırım girişinin gerçekleştiğini belirtti. Elvan, "2015 yılında ise yaklaşık 12,5 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi söz konusudur" ifadesini kullandı.

Mersin'de ise şu anda söz vermiş oldukları projelerin tamamının herhangi bir aksaklığa meydan vermeden devam ettiğini hatırlatan Elvan, ancak Çukurova Havalimanı ile ilgili olarak tek bir başvuru olması nedeniyle bunun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından tekrar gözden geçirilmesine yönelik bir sürecin başlatıldığını, herhangi bir gecikmenin olmayacağını kaydetti.

Adana-Mersin karayolunun, Mersin iskele ve Hal kavşağından itibaren Kazanlı'ya kadar olan bölümüne ilişkin ihalenin işlemlerinin tamamlandığını ve yol yapım çalışmalarına başlandığını aktaran Elvan, "Dolayısıyla 8 şerit halinde Adana-Mersin, Mersin-Adana yol yapım çalışmasına başlandı" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Elvan, "Diğer taraftan Mersin-Antalya yoluna yönelik ise yoğun bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Şu sezonda bile tünel çalışmalarımız 24 saat bazlı olarak devam ediyor. Üç vardiya çalışılıyor. Herhangi bir aksama söz konusu değil" dedi.

Mersin'e yapılacak yatırımlar konusuna da değinen Elvan, şunları kaydetti:

"Mersin'in özellikle yatırım sıralamasında 24. sırada olduğu ifade edildi. Halbuki vergi ödemelerinde çok daha ön sıralarda olduğu söylendi. Tabii bu 24. sıra, tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Çünkü bu sıralama yapılırken özellikle birden fazla ili ilgilendiren projeler 'muhtelif projeler' dediğimiz projeleri kapsamıyor ve bu yıldan yıla da değişebiliyor."

Taşeron işçilerle ilgili ise 2014 yılında bir yasal düzenleme yapıldığını anımsatan Elvan, "Asli hizmetlerle yardımcı hizmetler tasnifinin, ayrımının yapılıp ve buna göre de asli hizmetlerde çalışacak olanların kadroya alınması söz konusu olacaktı. Bununla ilgili çalışma, Maliye Bakanlığımız tarafından yürütülüyor. Çalışma tamamlanır tamamlanmaz da sonucu sizlerle paylaşacağız" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından oylanan Türkiye ile Kore Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Çerçeve Anlaşma Kapsamında Yatırım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı yasalaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber