Mısır Türkiye ve İsrail müzakereleriyle ilgili o hamleyi neden yaptı?

Türkiye ile İsrail arasındaki müzakereler sürerken Mısır'ın İsrail'den müzakere hakkında bilgi istemesi ve Türkiye'nin Gazze Şeridi'ndeki etkinliğinin artmasından duyduğu rahatsızlığı iletmesi ne anlama geliyor? Yusuf Özhan yorumladı...

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Ocak 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mısır Türkiye ve İsrail müzakereleriyle ilgili o hamleyi neden yaptı?

star.com.tr-özel

Türkiye ile İsrail arasında süren müzakereler üzerine dün Mısır'dan beklenmedik bir hamle gelmişti. Mısır'daki darbeci yönetim, Türkiye-İsrail arasındaki müzakerlerle ilgili olarak İsrail'den bilgi istedi. Mısır ayrıca, Türkiye'nin Gazze Şeridi'ndeki etkinliğini artırmasından duyduğu rahatsızlığı da İsrailli yetkililere iletti.

24 TV'de Ardan Zentürk'ün sunduğu Moderatör Gece programına telefonla bağlanan Es Medya Digital Yayınlar Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Rusya'ya işaret etti.

KRAL ÖLDÜ, SİSİ RUSYA'NIN ETKİ ALANINA GİRMEYE BAŞLADI

Özhan, Mursi devrildikten sonra darbeci yönetimin patronunun Suudi Kralı Abdullah olduğunu, ancak Kral'ın ölümünden sonra her ne kadar ekonomik olarak Suudi Arabistan'a bağımlı olsa da, Sisi'nin Rusya'nın etki alanına girmeye başladığını söyledi.

MISIR, RUSYA'NIN ETKİ ALANINA GİREREK ANLAŞMAYI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR OLABİLİR

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Rusya'nın çıkarlarını olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Yusuf Özhan, "Mısır Rusya'nın etki alanında hareket ederek bu anlaşmayı engellemeye çalışıyor olabilir" ifadelerini kullandı.

İSRAİL ELİNİ GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR OLABİLİR

Özhan ikinci ihtimal olarak da, Mısır'ın söz konusu çıkışında İsrail'in etkisi olabileceğine işaret ederek, "Türkiye ile müzakerelerde İsrail elini güçlendirmeye çalışıyor olabilir" dedi, haberin İsrailli yayın organı Haaretz tarafından gündeme getirildiğine dikkat çekti.

Yusuf Özhan şöyle konuştu;

Mısır'ın bu hamlesinin öne çıkan iki sebebi olabilir. Birincisi; bilindiği gibi Mursi'nin darbe neticesinde indirilmesinden sonra Mısır'da patron belliydi: Suudi Arabistan. Yani orada Suudi Arabistan'ın istediği şeyler gerçekleşiyordu.

Ama beklenmedik bir gelişme oldu, Kral öldü. Kral öldükten sonra Mısır maddi olarak Suudi Arabistan'a bağlı olmakla birlikte Rusya'nın etki alanını genişletmesiyle birlikte, Rusya'yla da yakınlaşan bir ülke oldu.

Özellikle son dönemde Türkiye'ye ile İsrail arasında bir normalleşmenin ortaya çıkması hadisesinden sonra Mısır Rusya etki alanında hareket ederek bu anlaşmayı engellemeye çalışıyor olabilir. Çünkü Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi demek, Rusya'nın Ortadoğu ve Suriye üzerindeki çıkarlarını olumsuz yönde etkileyecek bir gelişme olacaktır.

Ya da, bu hamle Suudi Arabistan ve Mısır ekseninde atılmış bir adım olabilir. Kesin bir sebep sunmak çok kolay değil ancak bu iki ülke arasında bir senaryodan söz edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber