Bakan Celik: Çanta aratmam

Haber Giriş : 20 Ekim 2006 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonlarının okullarda amacı dışında kullanılmasının önüne 'tamamen yasaklamak'la geçilemeyeceğini belirten Milli Eğitimi Bakanı Çelik, "İnisiyatifi okul aile birliklerine bırakacağız. Öğrencilerin çantasını aratmam" dedi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bazı öğrencilerin cep telefonlarını amacının dışında kullanması sebebiyle gündeme getirilen "okullara cep telefonu yasağı"nda inisiyatifin okul aile birliklerine bırakılacağını söyledi. Çelik, yasak için "Telefonu büsbütün yasaklamak doğru olmaz. Çocukların çantasını aratmam, okulların kampa dönüştürülmesine müsaade etmem" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda cep telefonu kullanımının yasaklanması ya da sınırlandırılması konusunda yaptığı çalışmaları Bugün'e değerlendiren Hüseyin Çelik, ?Hazırlayacağımız elektronik anketi 81 ilin Milli Eğitim Müdürlüklerine göndereceğiz. Okul aile birliklerinin aracılığı ile yapılacak anketin sonucuna göre karara varılacak. Ama önceliğimiz disiplin yönetmeliğinin değiştirilmesidir" dedi. Çelik şöyle konuştu: "Disiplin yönetmeliğinde tanımı olmayan bir suça hiçbir eğitimci ceza veremez. Bu sebeple cep telefonu aracılığı ile işlenen suçları disiplin yönetmeliğine koymamız gerekiyor. Özellikle okul içinde münasebetsiz görüntülerin çekilmesi ve bunların internette yayınlanmasını suç kapsamına sokacağız."

Cep telefonları aracılığı ile yapılan kopyaların artışına da değinen Çelik, "Testlerde kullanılan bu yöntem başarılı öğrenci ile başarısız öğrenci arasındaki rekabet şansına etki yapıyor. Telefonun maksadı dışında kullanılması bir suçtur. Bunu eğitimci kadar velilerin de bilmesini istiyoruz. Bu sebeple cep telefonlarının kullanımının yasaklanması konusunda alınacak kararlar eğitimci, veliler, okul yöneticileri yanında öğrenci temsilcilerinin de katılımıyla ortaya çıkacaktır" dedi.

İZİN VERMEM

Okullarda öğrencilerin cep telefon kullanımının büsbütün yasaklanmasının doğru olmadığını vurgulayan Çelik, "Eğitimciler sabah akşam öğrencinin çantasını arayamaz. Okulların bu vesileyle bir kampa dönüştürülmesine, cezaevi muamelesi yapılmasına izin vermem" diye konuştu. Çelik, okullara elektronik şemsiyenin konulmasına ise öğretmenlerin telefon görüşmelerini engelleyeceği için taraftar olmadığını kaydetti. Okullarda bilgisayarlaşma oranının yüzde 95 seviyesinde olduğunu söyleyen Çelik, "Hazırlanan bir bilgisayar programı sayesinde aile evladını ders dışında istediği an internet üzerinden görebilecek. O zaman anne babalar üzerine titrediği evladına cep telefonu vermekten vazgeçecektir" dedi.

EĞİTİMDE VIP OLMAZ

İstanbul Sultanbeyli'de Mevlana İlköğretim Okulu'nda zengin olan ailelerin çocukları için ayrı sınıf hazırlatmasına tepki gösteren Çelik, "Bu uygulamanın kabul edilebilir tarafı yok. Bu tür uygulamaları hiçbir zaman tasvip etmedim, etmem de" dedi. Sınıf farkına sebep olan görüntülerden birinci dereceden okul müdürlerini sorumlu tutacağını belirten Çelik, "Nasıl ki ücretsiz ders kitabı dağıtımında zengin fakir gözetmedik ise okullardaki sınıf ayrımı konusunda da farklı bir gözetme sözkonusu olamaz. Eğitimde VIP diye birşey olamaz. 1. mevki, 2. mevki diye bir ayrım yapılması okul yönetiminin bir zaafıdır. Veliler okula katkıda bulunmak istiyorlarsa kimse 'Sen bu okula katkıda bulunamazsın' diyemez. Ama katkının bir yere odaklanmaması gerekir katkı okul yönetimi tarafından eşit paylaştırılmalıdır" diye konuştu.

ÇELİK VE PEPE ÇİN'DE

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, uluslararası toplantılara katılmak üzere Pekin'e gitti. Çelik ve Pepe'yi havaalanında Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye karşıladı. Çelik, Asya Eğitim Forumu yıllık konferansına katılacak ve konferans kapsamında ikili temaslarda bulunacak. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından düzenlenen "Deniz Çevresinin Kara Faaliyetlerinden Korunması ile İlgili Global Eylem Programı"nın gözden geçirileceği hükümetler arası toplantıya katılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber