Petroldeki rekor düşüş pompaya yansımadı

Petrol varil fiyatlarının son 12 yılın en düşük seviyesini görmesine rağmen, akaryakıt fiyatlarının düşürülmeden tüketiciye yansıtılmamasına vatandaşlar tepki gösterdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 20:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Petroldeki rekor düşüş pompaya yansımadı

Petrol fiyatları, küresel ekonomiye ilişkin kaygıların artması nedeniyle son 12 yılın en düşük seviyelerine düştü. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını belirleyen Brent ham petrolün varil fiyatı 32.25 dolar ile Haziran 2004'ten beri en düşük seviyesini gördü. Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da 32.20 dolara düşerek Aralık 2003'ten beri en düşük günlük seviyesine geriledi. Fakat Türkiye'de litresi 1 lira olan benzin vatandaşa, 4.30 liraya, motorin ise 3.52 liraya satıldı. Vatandaşlar ise petrol varil fiyatlarındaki düşüşün tüketiciye yansımamasına isyan etti. Dünyanın en pahalı benzinini Türkiye'nin kullandığını belirten vatandaşlar, yüksek vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

"VERGİ ORANLARINDA FERAGAT EDİLMİYOR"

Petrol istasyonu İşletme Müdürü Ruhi Günebakmaz, akaryakıt fiyatlarının düşmemesinin devletin almış olduğu vergi oranlarından kaynaklandığını belirterek, "Vergi oranlarında devlet hiçbir şekilde feragate gitmiyor. Dağıtım şirketlerine ve bayilere yansıyor gibi görünüyor ama bizim toplamda dağıtım şirketi ve bayi karımız litrede 50 kuruşlarda. Vergi oranları çok yüksek yüzde 70'e dayanıyor neredeyse. O yüzden devlet bundan feragat etmedikçe Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının düşmesi zor görünüyor. Benzin ve motorini dünyada en yüksek fiyatla kullanan tüketici birkaç ülkeyle birlikte Türkiye'de. Onun dışında diğer ülkelerde gayet normal, makul fiyatlar uygulanıyor. Türkiye'de maalesef vergilerden dolayı uçukluk var" dedi.

"FİYATLAR DÜŞTÜĞÜ HALDE TÜKETİCİ BUNU GÖREMİYOR"

Devletin vergi oranlarını düşürmediği takdirde fiyatların düşmeyeceğini belirten Günebakmaz, şöyle devam etti: "Bundan iki sene önce motorinin varil fiyatı 140 dolardaydı, pompa satış fiyatları ise 3.5 lira idi. Şu an 32 dolarlarda yine aynı 3.50 lira seviyesinde, bir düşme yok. Habire her geçen gün düştüğü halde Türkiye'de bunu tüketici göremiyor."

"YURTDIŞINDA FİYATLAR BÖYLE DEĞİL"

Elektronik firma sahibi Sedat Yıldırım ise fiyatların yüksek olduğunu belirterek, vergilerin tüketicinin alım fiyatında düşmesine engel olduğunu ifade etti. Vergilerin düşürülmesi gerektiğini belirten Yıldırım, "Petrol varil fiyatı baya düştü ama bizim ülkemize hiç yansımadı bu, sebebi de vergiler yüksek. Her ay 5 bin liralık benzin kullanıyoruz, inşallah düşer. Dünyada herhalde en yüksek akaryakıt fiyatı kullanan ilk ülkeden birisi biziz. Biz yurtdışında da iş yapıyoruz orada fiyatlar böyle değil" diye konuştu.

"KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE GERİ ALIYORLAR"

Türkiye'de vergi oranlarının arttığını savunan Yücel Niran da şunları söyledi: "Gün geçtikçe aldığımız mazotun miktarı düşüyor. 100 TL'lik alırken 50 TL'lik almaya başladı. İnsanlar 10 TL'lik bile mazot almak zorunda kalıyor. Dünyada her şey geriye giderken bizde bütün vergiler hep ileriye gidiyor. Hep insanların cebinden çıkıyor bunlar. Asgari ücreti yükseltmekle insanları sevindirdiklerini sanıyorlar ama vergilerle kaşıkla verip kepçeyle geri alıyorlar. Dünyada bunun tek örneği Türkiye'dir galiba."

Vergi oranlarının düşmesi gerektiğini vurgulayan bir diğer vatandaş da internetten araştırma yaptığını ve insanların yurtdışında bir motosikleti 30 liraya fullerken, Türkiye'de 89 lira ile depolarını doldurduklarını ifade etti.

"ESKİDEN FULLÜYORDUK, ŞİMDİ 10 TL'LİK ALIYORUZ"

İnsanların arabaya binmeye korkar haline geldiğini ifade eden Cem Özçağlayan da şöyle konuştu: "Valla 1 lira veriyorlar, 100 lira alıyorlar. Eskiden dizel araba kullanıyorduk şimdi artık dizel benzin fark etmiyor. Hepsi aynı Allah hepimizin yardımcısı olsun. Geçim sıkıntısı da var. Diyecekler ki 'para yoksa arabaya binme' ama öyle olmuyor. Şu an ihtiyaç araba da ihtiyaç her şey ihtiyaç. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Eskiden depoyu fullüyorduk şimdi 10 TL'lik alıyoruz. Allah büyük."

SİNAN YENİÇERİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber