'2016, 2015'ten daha kötü bir yıl olmaz'

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Doğan:"2016, 2015'ten daha kötü bir yıl olmaz diye tahmin ediyoruz. Bu enflasyon ve bu büyüme rakamları, bizim borsamızı cazip hale getiriyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2016 14:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'2016, 2015'ten daha kötü bir yıl olmaz'

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, 2016 yılının 2015'ten daha kötü bir yıl olmayacağını belirterek, "Bu enflasyon ve bu büyüme rakamları, bizim borsamızı cazip hale getiriyor" dedi.

Gedik Yatırım, piyasalardaki risk ve fırsatların detaylı incelendiği strateji raporunu tanıttı. Tanıtım toplantısında konuşan Doğan, 2016 yılında ayrışmaların olacağını kaydetti.

Doğan, küresel büyüme oranında ılımlı bir iyilesme beklenirken, pozitif ve negatif ayrısan ülkelerin farklı hikayeleri olabileceğini, ABD ve Ingiltere'nin pozitif ayrısmasının sürdüğünü dile getirdi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) ardından İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz artısının gündeme geleceğini aktaran Doğan, "Dolar ve sterlin 2016'da güçlenmeye devam edece" ifadelerini kullandı.

Doğan, faiz artıs hızlarının borsalar için en belirleyici faktör haline geldiğini ve düsük hızlı faiz artıslarının tehdit olmadığını vurgulayarak, "Avro Bölgesi ılımlı toparlanma egiliminde ancak alınan önlemler yeterli degil, yeni genisleme programları gündeme gelebilir. Yılın ikinci yarısında Ingiltere'deki referandum ile Avro Bölgesi'ndeki ayrısma tekrar gündeme gelebilir. Çin'in yüzde 7'nin altına düsen büyüme oranlarına alısılmalı. Emtiadaki düsük talep, emtia üreticisi ülkeler ve sirketler için 2016'da da en büyük risk. Çin piyasalarındaki belirsizlik bitmedi, 2016'da yeni 'kara pazartesiler' yasanabilir. Çin'de devalüasyon süreci 2016'da da devam edebilir"uyarısında bulundu.

- "İssizlik oranlarındaki artıs, ekonomi yönetiminin tercihlerini degistirebilir"

Doğan, Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ancak dolar bazında kan kaybettiğini, yüksek enflasyonun büyüme yanlısı politikaların önünü tıkadığını söyledi.

Düsük büyüme hızının gelecek birkaç yılın daha sorun olabileceğini savunan Doğan, issizlik oranlarındaki artısın, ekonomi yönetiminin tercihlerini degistirebileceğini vurguladı.

Doğan,enflasyondaki yükselişe ilişkin ise "Islenmemis gıda ve kurlardaki yükselis hedeflerden uzaklastırdı. Rusya krizi, islenmemis gıda fiyatlarında tek seferlik düsüs getirebilir. 2014 sonu ve 2015'te petrolün sagladıgı düsürücü etki, bu yıl çok daha sınırlı olacak. Asgari ücret zammının yaklasık 1,5 puan artı katkısı bekleniyor. Kur etkisi geride kaldı demek zor, döviz sepetindeki her yüzde 10'luk yükselis artı 1,5 puan" diye konuştu.

Büyümenin, potansiyelin altındaki seyrinin devamını beklediklerini anlatan Doğan, petrol fiyatlarının düsük kalmasının cari açıgı baskılamaya devam edeceğini belirtti.

Doğan, jeopolitik risklerin, turizm gelirlerinde düsüse yol açabileceğine dikkati çekti.

2015'te cari açıgın finansmanında öne çıkan net hata noksan kaleminin, cari açıgın finansman kalitesini sorgulattığını dile getiren Doğan, yüksek kurun, ithalatı ihracattan daha hızlı düsürdüğünün altını çizdi.

- "2015'teki sert düsüs, 2016 için iyi bir baz etkisi olusturuyor"

Doğan, büyüme hızlarının düsük kalmaya devam edeceğini ve sirket karlılıklarında büyük sıçramalar beklemediklerini söyledi.

Gelisen ekonomilere yönelen sermayenin daha seçici olacağını aktaran Doğan, faizlerin, Fed ile birlikte kademeli artacağına işaret etti.

Doğan, kurlardaki yükselis ivmesinin azalarak da olsa süreceğini vurgulayarak, Borsa İstanbul'a ilişkin ise şunları kaydetti:

"Borsa İstanbul bugüne kadar üst üste 2 yıl düsmedi. 2015'teki sert düsüs, 2016 için iyi bir baz etkisi olusturuyor. 2016 makro beklentilerimiz ve sirketlerin kar tahminlerine göre asagı yönlü potansiyelin sınırlandıgını ancak tarihi zirvelerin gelistirilme ihtimalinin de azaldıgını düsünüyoruz. BIST 100 endeksinde yıl içi dalga boylar,ı son yıllardaki düsüsle birlikte gelişen piyasalar ortalamasına yaklastı, yıl içi dip/tepe marjı yüzde 35-40 aralıgında. 70 bin ve altında çarpanlar cazip, 90 bine yaklastıkça yüksek oluyor. Bankaların özvarlık karlılıgı endise yaratıyor. Borsa İstanbul'da hesapları degistirecek etken, bankacılık sektörünün karlılıgını artıracak yasal düzenlemeler olur. Aksi takdirde BASEL III'e geçis, sektörü daha da zorlayabilir. Kurlarda denge saglanmadıgı sürece yabancı girisi sınırlı kalmaya devam edecektir. Emeklilik yatırım fonları, BIST 100 endeksi düserken de giris saglıyor, uzun vadede dengeleyici etkisi artacak."

- "2016, 2015'ten daha kötü bir yıl olmaz diye tahmin ediyoruz"

Doğan, Türkiye için yüzde 3,5'lik büyümenin şu ortam için hiç de fena bir rakam olmadığının altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hele ki 2015 yılının başında size, '2 tane seçim yapılacak, ülkede bir süre seçim belirsizliği oluşacak, Rusya'nın uçağını düşüreceğiz ve petrol fiyatları 30 dolara kadar düşecek' deseler ve böyle bir ortamda büyüme tahmini yapmamızı isteseler herhalde eksilerde yarışıyor olurduk. Öyle bir ortamda bile Türkiye yüzde 3,5'e yakın bir büyüme sağladı. Bu pozitif bir durum. 2016'da da öyle görünüyor ki Türkiye, yüzde 3,5'lik bir büyümeyi sağlayacak gibi. 2016, 2015'ten daha kötü bir yıl olmaz diye tahmin ediyoruz. Artık şu aşamalarda 65 bini dip seviyeler olarak görüyoruz. Bu enflasyon ve bu büyüme rakamları, bizim borsamızı cazip hale getiriyor. Sırf bu nedenlerle bu cazip çarpanlar, bizim epey karımız demiştim. Yeni kötü gelişmeler olmazsa çok daha büyük jeopolitik risklerle karşı karşıya kalmazsak mevcut senaryo dahil borsa bir miktar yükselebilir güce sahip. Bugün her şey aynı gelse borsanın sadece teknik gerekçelerle ya da düşük çarpanlarla yukarı sıçrama potansiyeli var."

Sümeyye Dalkılınç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber