Doğu Karadeniz'in 16 yıllık ihracatında rekor artış

Doğu Karadeniz'den son 16 yılda yapılan ihracatta yüzde 628 artış yaşandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2016 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğu Karadeniz'in 16 yıllık ihracatında rekor artış

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin her dönem kıtalar arası önemli bir geçiş güzergahında bulunduğunu ve tarihin her döneminde dış ticarette önemli bir misyon üstlendiğini belirtti.

Geçmişte ihracatçıların önemli koordinasyon eksiklikleri yaşadığına değinen Gürdoğan, "Bu durum neticesinde Trabzon'da dernekleşerek, ihracatçılar birliğinin kurulması konusunda büyük mücadeleler verdik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 1998 yılında İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği'nin Trabzon'da kurulmasını sağladık. Kuruluşundan sonraki kısa dönemde gerekli alt yapı ve organizasyonun süratli bir şekilde tamamlanması sağlandı" diye konuştu.

DKİB'in faaliyete başladığı dönemden bugüne kadar etkin bir çalışma sergilemesinin rakamlarla ön plana çıktığını vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Bölge içerisindeki yetki alanında bulunan Trabzon, Artvin ve Rize illeri ihracatı 1999-2015 yılları arasında 247 milyon dolar seviyelerinden 7 kat artarak 1 milyar 804 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu yıllar arasında gerek ülke genelinde gerekse küresel kaynaklı krizlere veya dönemsel olarak doğal şartların etkisiyle ürün rekoltesine bağlı olarak ihracatta kısmi inişli ve çıkışlı yıllar yaşanmıştır. Buna rağmen bölge ihracatında birlik kuruluşundan önceki dönemlere göre büyük oranlarda gerçekleşen gelişme ve artış oranları, bölge ihracatının gelişimine sağlanan kurumsal katkımızın yadsınamaz olduğunu açıkça ortaya çıkarmaktadır."

Bölgenin stratejik üstünlükleri dikkate alındığında bu rakamların yeterli görülmediğine işaret eden Gürdoğan, "Bunun için de birliğimiz yer yıl güçlenen kurumsal yapısı ve kapasitesi ile daha da aktif hizmetler vererek bölge ihracatının gerçek potansiyeline ulaştırılması ve bölge illerinin ülkemizin en çok ihracat gerçekleştirilen iller konumuna yükseltilmesi konusundaki çalışmaları etkin bir şekilde sürdürecektir" ifadelerini kullandı.

- 16 yılda yüzde 628 artış

DKİB verilerine göre 1999 yılında Trabzon, Rize ve Artvin'nin toplam ihracat değeri 247 milyon 835 bin dolar iken, bu rakam 2015 yılında 7 kat artarak 1 milyar 804 milyon 245 bin dolara yükseldi. 1999 yılında 295 olan firma sayısı ise yüzde 39 artarak 410'a çıktı.

Bölgenin ihracatında sektörler bazında ilk sıralarda fındık, yaş sebze ve meyve, maden ve metaller ile çimento, toprak ürünleri yer aldı.

- Karadeniz bölgesinde 1. sırada Trabzon bulunuyor

2005 ve 2015 yılları arasındaki verilere göre ise Trabzon, Karadeniz bölgesindeki 18 il arasında ihracatta birinci sırada yer alıyor. Karadeniz bölgesi ihracatının yüzde 44'nü gerçekleştiren Trabzon, 2005 yılında 563 milyon 146 bin dolarlık ihracat rakamını 2015 yılında 1 milyar 541 milyon 890 bin dolara çıkardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber