Türkiye'deki drone'lara kayıt zorunluluğu geldi

Ülkemizdeki drone'lara kayıt zorunluluğu getiren genelge yayımlandı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Ocak 2016 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'deki drone'lara kayıt zorunluluğu geldi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ülkemizdeki drone'ların (insansız hava aracı) kayıt altına alınması zorunluluğu getiren genelgeyi yayımladı.

Genelgeye göre artık tüm drone sahipleri kuşlarını uçurmadan önce kayıt altına aldırmakla yükümlü. Karar geçmişe dönük geçerli olduğunda yürürlüğe girdiği andan sonra satın alınacak drone'ları değil tüm drone'ları kapsayacak. Eğer kayıtsız uçan drone'a rastlanırsa artık durumun ciddiyetine göre yetkililer uçuşu sonlandırma, drone'a el koyma ve ceza kesme gibi yaptırımlar uygulayabilecekler. Kayıt edilmesi ertesinde her drone'a özel bir kimlik numarası verilecek ve gerekli durumlarda bu kimlik numarası artık kime aitse o şahısa ait bilgiler de yetkililerle paylaşılabilecek.

Eğer drone'un ağırlığı 25 kilogramdan fazlaysa kayda ek olarak tescillenmesi de zorunlu. Henüz alt sınır belli olmadığından birşey diyemiyoruz ancak tahminimizde 250 gram ve üzeri kayda tabi olacaktır. Bildiğimiz gibi ABD'de geçtiğimiz yılın sonlarında alınan benzer kararda alt sınır 250 gram idi.

Dediğimiz gibi yayımlanan henüz genelge. Resmi talimatın bu ayın sonunda yayımlanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber