Talim ve Terbiye Kurulunda kitap skandalı

Haber Giriş : 24 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlığın daha önceden ''yetersiz kurullar'' tarafından incelendikleri gerekçesiyle müfettişler tarafından onayları iptal edilen çoğu kolej ve Anadolu liselerinde okutulan İngilizce ders kitaplarını, yönetmeliklere aykırı olmasına karşın yayıncıların baskıları nedeniyle yeniden onaylattığı ortaya çıktı.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu'ndaki uygulamaya göre, 2001 yılında onaylanan ve aralarında Oxford Üniversitesi Yayınları'nın da yer aldığı çoğu İngilizce dil eğitim aracı müfettişlerce, yetersiz kurullarca incelenip onaylandığı gerekçesiyle iptal edildi.

Müfettiş kararları 2003 yılının Temmuz ayında alınmasına karşın karar Milli Eğitim Bakanlığı'nın Resmi Gazetesi konumunda olan Tebliğler Dergisi'nin eylül sayısında yayımlandı. Bunun üzerine müfettişler tarafından okullara girmesi sakıncalı olarak görülüp iptal edilen kitaplar eğitim öğretimde kullanılmaya başlandı.

TTK ise mevzuata aykırı olmasına karşın eğitim araçlarını tekrar onaya aldı. Kitapların incelendiği komisyonda ise yine yetersiz uzmanlar yer aldı. 3 dil uzmanı tarafından incelenmesi gereken kitaplar 2 İngilizce 1 de resim öğretmeni tarafından incelenerek onaya sunuldu. Milli Eğitim Bakanlığı Ders Araçları İnceleme Yönetmeliği'nin konuyla ilgili maddesi şöyle: ''Öğrenci dergileri en az üç kişiden oluşan bir komisyona incelettirilir.

Olumlu veya olumsuz bulunan hususlar, gerekçeleriyle birlikte inceleme raporunda belirtilir ve raporlar Enstitü Müdürlüğü'ne verilir. Yayın ve Kültür Dairesi Başkanlığı bünyesinde üç üyeden oluşan Rapor Değerlendirme Komisyonu kurulur. Bu komisyonun alan uzmanı, eserin konusuna göre periyodik olarak değiştirilir.

Enstitü Müdürlüğü'nce gönderilen uzman raporları komisyonda değerlendirilir. Raporlar değerlendirilirken en az oyçokluğu ile karar verilir. Ancak Talim ve Terbiye Kurulu üyesinin de görüşü alınır. Komisyon değerlendirmesi ile kurul üyesi görüşünün farklı olması halinde gerekli değerlendirme Talim ve Terbiye Kurulu'nca yapılır.''

Müfettişlerce alınan kitapların onayının iptal kararı ise bu yayınevi tarafından hazırlanan eğitim araçlarının 2 yıl boyunca TTK'de incelenmemesini öngörüyor. Yönetmelik maddesinde şöyle deniyor: ''Uygunluk kararı kaldırılan araçların yazar ve yayınevlerine ait diğer eğitim araçları da 2 takvim yılı süre ile incelemeye alınmaz.''

internethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber