'Anahtar' savaşı

CHP'de PM ve Yüksek Disiplin Kurulu için kıyasıya bir mücadele başladı. Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde hazırlanan 60 kişilik maymuncuk liste delegeden onay alırsa mevcut PM'nin üçte ikisi değişmiş olacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Ocak 2016 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Anahtar' savaşı

Meriç Tafolar

CHP'de 990 oy ile genel başkanlığa 4. kez Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçildiği 35. Olağan Kurultay'ın ikinci gününde, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu için kıyasıya bir mücadele başladı. Kılıçdaroğlu, 462 adayın çıktığı PM yarışında 104 kişilik bir "anahtar" liste çıkardı. Aynı saatlerde Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Ankara İl Başkanı Adnan Keskin ve İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel'in başını çektiği bazı il başkanları delegeler arasında "maymuncuk" olarak nitelenen 60 kişilik ikinci bir liste çıkardı.

CHP'de 35. Olağan Kurultay'da tek aday olarak girdiği genel başkanlık yarışını 990 oyla kazanan Kılıçdaroğlu, önceki gün Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu'nun anahtar listesini yapmak için çalışmalarını sürdürdü. Milliyet'in aldığı bilgilere göre Kılıçdaroğlu, önceki gece geç saatlerde oyunu kullandıktan sonra parti genel merkezine geçti. Kılıçdaroğlu burada saat Sabah 04.00'e kadar İstanbul, İzmir ve Ankara il başkanları ile grup başkanvekillerinin de aralarında bulunduğu bir grup ile listesi üzerinde çalıştı. Kılıçdaroğlu'nun 104 kişilik bir anahtar liste çıkaracağını bu toplantılarda açıkladığı bildirildi.

'Çizeceğiz' mesajı

Bu 104 kişilik listede bulunan milletvekilleri sabah saatlerinde grup başkanvekilleri tarafından arandı. Ancak Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde bu 104 kişilik listede yer alan 25 ismi değiştirmemek koşuluyla İstanbul, Ankara ve İzmir il başkanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 30 il başkanı tarafından 60 kişilik bir maymuncuk çıkarıldı. Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi ve il başkanlarının maymuncuk listesi salona dün akşam 19.00 sıralarında geldi. Bu listeye tepki duyan Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz'deki bazı il başkanları da ayrı bir liste çıkardı. Genel başkanlık adaylığı niyetini sürdüren Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin çıkardığı ayrı bir anahtar liste ile birlikte bu 4 liste, salonda dolaşan listeler arasında öne çıkan listeler oldu. Salonda 10'a yakın "anahtar" liste dolaştı.

İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat'ın Kılıçdaroğlu'na MYK üyeleri Tekin Bingöl ve Veli Ağbaba ile PM üyesi Erdoğan Toprak'ın listede olması durumunda bu isimleri çizeceklerini de ilettiği iddia edildi. Listenin yapılış biçimine kızan Toprak, adaylıktan çekildi. Alınan bilgilere göre parti kurmaylarından Tekin Bingöl ile Gürsel Tekin ve Gürsel Erol arasında bir gerilim yaşandığı, bu isimlerin birbirlerinin olduğu listede olmayı istemediklerini yakın çevrelerine ilettiği belirtildi.

CHP'nin yeni yüzleri olarak eski Petrol İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, stratejist Cenk Sidar, Ankara milletvekili adayı Gamze Taşçıer, Ankaragücü'nün eski başkanı Cengiz Topel Yıldırım, faili meçhul cinayete kurban giden Ümit Kaftancıoğlu'nun gelini Canan Kaftancıoğlu, bir süredir CHP lideri ile akademisyenleri biraraya getiren Özkan Yıldız, akademisyenler Caner Yenidünya, İştar Gözaydın Savaşır ile eski HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İşçi Kardeşliği Partisi Genel Başkanı Zeki Kılıçarslan öne çıkıyor.

"Maymuncuk" olarak adlandırılan listede MYK üyeleri Seyhan Erdoğdu, Mehmet Bekaroğlu, Yakup Akkaya, Faik Öztrak, Sencer Ayata, Ercan Karakaş ve Nihad Matkap kendilerine yer bulamadı. Matkap ve Öztrak maymuncuk listede yer almamasına karşın Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer aldı. Kılıçdaroğlu'nun 104 kişilik anahtar listesinde yer almayan PM üyeleri ise şöyle: "Gürkut Acar, Mustafa Balbay, Gülsün Bilgehan, Rana Bozkurt, Volkan Canalioğlu, Aytun Çıray, Ahmet Ertuğrul, Didem Gültekin, Sena Kaleli, Ümran Köksüz, Durdu Özbolat, Ali Özcan, Tuncay Özkan, Tanju Özcan, Serpil Öztürk, Şenal Sarıhan, Mehmet Ali Susam, Burhan Şenatalar, Elfin Tataroğlu, Zekeriya Temizel, Erdoğan Toprak, Halit Toraman, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, İdris Yıldız."

İnce'nin ve Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer alan tek ortak isim, eski İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger oldu. Bu arada Divan Başkanı olarak belirlenen eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, ikinci gün divana başkanlık etmedi.

Maymuncuk listede öne çıkan diğer isimler Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, eski İstanbul Kadın Kolları Başkanı Tuğba Ütebay, gazeteci İdris Akyüz, eski İstanbul İl Genel Meclis üyesi İhsan Alpaslan, Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Turan Hançerli oldu. Maymuncuk listede cinsiyet kotasına uyulmamış olması dikkati çekildi.

Espri yaptı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 No'lu sandıkta oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, oyunu kullandıktan sonra "hayırlı olsun" temennisinde bulundu. Kılıçdaroğlu'nun oy kullanırken PM adaylarının bulunduğu çarşaf listeyi aldığında "Asıl çarşaf bu mu? Bunu nasıl dolduracağız?" diye espri yapması, çevredekilerin gülmesine neden oldu. Kılıçdaroğlu, oy kullanma kabininde yaklaşık 9 dakika kaldı.

Adayların tanıtım yarışı

Parti Meclisi'ne aday olanlar salonda renkli görüntüler oluşturdu. Adaylar oluşturdukları stantlarda tanıtım yaptı. Bazı adaylar ise hazırladıkları eşantiyonları dağıtarak tanıtımını yaptı. Adayların destekçileri de yüzlerine sıra no'larını yazdı.

Maymuncuk' liste

Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde hazırlanan "maymuncuk" listede 7 MYK üyesi ve 43 PM üyesine yer verilmedi. Bu liste olduğu gibi geçerse mevcut PM'nin üçte ikisi değişmiş olacak. Maymuncuk listede yer alan isimler şöyle:

"Mustafa Moroğlu, Hakkı Suha Okay, Ekrem Kerem Oktay, Gülseren Onanç, İrfan Önal, Yasemin Öney Cankurtaran, Sibel Özdemir, Ali Özgündüz, Mustafa Öztaşkın, Selin Sayek Böke, Kamil Okyay Sındır, Cenk Sidar, Çetin Soysal, Kazım Sönmez, Hüsnü Süslü, Sezgin Tanrıkulu, Gamze Taşçıer, Gürsel Tekin, Bülent Tezcan, Seyit Torun, Hüseyin Kutsi Tuncer, Kazım Umdular, Tuğba Ütebay, Cengiz Topel Yıldırım, Öztürk Yılmaz, Candan Yüceer, Ahmet Nazif Yücel, Veli Ağbaba, Haydar Akar, Ahmet Akın, Erdal Aksünger, İdris Akyüz, İhsan Alpaslan, Zeynep Altıok, Uğur Arslan, Enis Berberoğlu, Seyfullah Beysülen, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, Doğan Çakmak, Emre Çam, Deniz Demir, Şeyma Dumrul, Sevda Erdan Kılıç, Okan Gaytancıoğlu, Turan Hançerli, Sera Kadıgil, Canan Kaftancıoğlu, Perihan Karasu, Haluk Koç, Devrim Kök, Bülent Kuşoğlu. Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan ise Caner Yenidünya, Özkan Yıldız, Ayşe Eser Danışoğlu, Ali Rıza Erbay, İştar Gözaydın Savaşır, Lale Karabıyık, Alper Keten, Zeki Kılıçarslan."

En yaşlı CHP'li ile görüştü

Öte yandan Kılıçdaroğlu, İzmir'den kurultayı izlemek üzere Ankara'ya gelen 96 yaşındaki Raziye Serçe ile görüştü. Ülkenin gidişatından endişe duyarak CHP'ye üye olduğunu söyleyen Serçe, "Ankara'ya gelip Kılıçdaroğlu'nu dinlemek, kurultay çalışmalarını görmek istedim. Bu kış günü yollara düşüp geldim seni görmek, dinlemek, burada olmak çok güzel" diye konuştu. Kılıçdaroğlu da Raziye Serçe ile kurultay salonunda karşılaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek; "Sizi böyle dinç sağlıklı görmek çok güzel. İnşallah daha güzel günlerde hep birlikte oluruz. Geldiğiniz için teşekkür ediyorum ayağınıza sağlık" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber