4 kişiden biri usulsüz elektrik tüketiyor

Dört kişiden birinin elektriği üzerine almadığını ve usulsüz kullanıldığını belirten CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Gümüşlü, "4 milyon müşterinin 40 bini hariç faturalar sayaç okuyarak kesiliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Ocak 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4 kişiden biri usulsüz elektrik tüketiyor

Son zamanlarda 'Elektrik faturam kabarık geldi?', 'Abone değilim, üzerime borç çıktı?', 'Korsan bayiden ödeme yaptım mağdur oldum?' gibi birçok soruyla karşı karşıya kalınca İstanbul'un Avrupa yakasının elektrik satışını gerçekleştiren CLK Boğaziçi Elektrik'in kapısını çaldık. Genel Müdür İbrahim Gümüşlü'ye elektrik tüketicisinin merak ettiklerini sorduk...

Herkesin en çok şikayet ettiği faturalar. Elektrik faturaları her ay yükseliyor mu?

Bu, aslında dağıtım şirketinin konusu. Bazen hava muhalefeti, sistem değişiklikleri ya da hatalar nedeniyle faturalar yüksek gelebiliyor. 4 milyon müşterinin 40 bini hariç faturalar sayaç okuyarak kesiliyor. İnsanın olduğu yerde de bu tip hatalar olabiliyor. Ama şundan emin olabilirsiniz, hiçbir mağduriyet yok. İki aylık fatura arasında fark olabilir ama tüketmediğiniz bir elektriğin faturasıyla karşılaşmazsınız. 4 milyon müşteride aylık hatalı fatura sayısı 3 bin civarında. Özelleşmeden önce bu rakam 30 binlerdeydi. Müşterilerimize (abone) tavsiyem şu: İlk ay 50, ikinci ay 100 TL fatura geldiyse ilk ve son okuma tarihlerine baksınlar. Toplamı 60 gün ise hiçbir kayıp olmaz. Bedel ulusal tarifeyle hesaplanıyor. TRT payı vs gibi kalemler bizden bağımsız. Milyonda bir kadar bile sapma olmaz. Bu işten hiçbir kazancımız da olmaz. Hata olmaz demiyoruz, olur ama düzeltilir. Bazen "50 bin TL fatura gelmiş" diyorlar. Eğer meskende iseniz ve yüksek fatura geldiyse rahat olun, yanlıştır. "50 bin TL'yi öde, sonra geri veririz" de demiyoruz. Bu tamamen şehir efsanesi. Müşteri tüketmediği elektriğin faturasını ödemez.

Eski aboneliği nedeniyle borç çıkanlar oluyor. Bu konuda ne yapıyorsunuz?

İstanbul'da her 4 kişiden biri elektriği kendi üzerine almıyor. Bu ciddi bir sorun. Siz evden çıktınız ama aboneliğinizi sonlandırmadınız, üzerinize de bir kiracı geldi ve elektrik parasını ödemedi. O zaman parayı sizden alacağız. Bu mağduriyetlerin yaşanmaması için müşteriyi uyarıyoruz. Aboneliği kendi üzerine almayanlar yasal olarak da suç işliyor. Eskiden bu işler zordu, şimdi siz evinizde internetten, mobilden veya çağrı merkezinden yapabiliyorsunuz. Sözleşmenizi de kuryeyle evinize gönderiyoruz. Güvence bedelini kapıdan alıyoruz, aboneliği sonlandırıken de faizlendirilmiş haliye geri veriyoruz.

Abonelik usulsüzlüğünü nasıl tespit edeceksiniz? Yaptırımı nedir?

Faturada yazan isimle ödeyen kişinin aynı olup olmadığına bakıyoruz. Veri karşılaştırması yapıyoruz. 2016'da bu konuda aktif çalışacağız. Kapı kapı evleri dolaşamayız. Polisiye bir durumumuz yok. İnsanları bilinçlendireceğiz. Gerçek borçlu müşteriyi, hukuki muhatap almak için bunu yapıyoruz. Tespit ettiklerimize hukuki işlem yapacağız. Mevzautta haklarımız var. Para cezası dışında elektriği dahi kesebiliriz.

İnternet ve mobil uygulamanızı kaç kişi indirdi? Kurye ile abone olan kaç kişi var?

İnternet ve mobilde sadece aralıkta 11 bin 471 işlem yapıldı. Bunun 5 bin 498'i fatura ödeme, bin 668'i abonelik sonlandırma, 3 bin 183'ü devir aboneliği ve 65'i de güvence bedeli işlemleri. Mobil uygulama, 1000 Android, 2500 IOS akıllı telefon tarafından indirildi. Kurye hizmetinden ise 7 bin 823 kişi faydalandı.

Ortalama fatura bedeli 70 TL

Ortalama elektrik faturası ne kadar?

CLK Boğaziçi'ne yapılan ödemelerde ortalama elektrik faturası 70-80 lira arasında bulunuyor.

Yeni kampanyalar var mı?

Pizzacıdan mobilyacıya kadar farklı alanlarda 52 şirketle anlaşmamız var. Yeni kampanyalar da planlıyoruz ama hiçbir zaman 'en ucuz elektrik bizde' demeyeceğiz. En ucuza yakın elektriği vereceğiz ama hizmeti de sonuna kadar yerine getiriyor olacağız.

Korsan bayilerden yatırılan faturalarda da mağduriyet oluyor mu?

Bu konuda ciddi bir mücadele başlattık. Müşterilerden elektrik faturasını yatırma parası alınamaz. Ödediği korsan bayi parayı bize yatırmazsa müşterinin başı ağrıyor. O yüzden bankalar ve PTT'yle ciddi şekilde çalışıyoruz. Müşterilerin yüzde 10'u korsan bayiye gidiyor. Bu da 400 bin kişi demek. Hepsi belki mağdur olmuyor ama boş yere 1-3 TL komisyon bedeli ödüyor.

Türkiye'nin en yaygın bayi kanalına sahipsiniz. Kaç mağazanız var?

Yaptığımız iş bankacılık, GSM ve sigorta gibi. 230 lokasyon kurduk. Buralarda tahsilat, abonelik gibi birçok işlem yapılabiliyor. Müşterinin yüzde 10'u serbest tüketici. 4 milyon içinde 400 bine tekabül ediyor. Rekabet de burada oluyor.

3 binden fazla ağacı kurtardık

Özelleştirmeden sonra ne tür yatırımlar yaptınız?

Teknolojik yatırımlara ağırlık verdik. Abone bilgilerini içeren 14 arşiv deposu vardı. Çoğu terk edilmiş ve üst üste yığından oluşan bu düzen özelleştirme sonrasında değişmiş. 5.9 milyon aboneye ait 65 milyon belge taranıp dijital ortama transfer edildi. 5 milyon liralık yatırım yapıldı. Operasyon sonrasında uzun yıllardan bu yana artık 'hamurlaşan' 236 ton kağıt ise dönüşüm için SEKA'ya gönderildi. Geri dönüşümde 70 kiloyla 1 ağaç kurtuluyor. Biz 3 bin 371 ağaç kurtarmış olduk.

CLK elektrik'in karnesi:

4.5 milyon kişiye elektrik sağlıyor. 21 dağıtım bölgesi içinde en büyüğü. Cirosu 6 milyar TL. 12 milyar TL'lik 'cash flow'u var. Şirkette 400 kişi çalışıyor. 230 mağazası bulunuyor.

DİLEK GÜNGÖR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber