EIU'ya göre her Türk 5 yıl sonra 1.730 dolar daha zengin olacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Ekim 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiliz Economist Intelligence Unit (EIU), 5 yıllık Türkiye tahminlerinde kişi başı milli gelirin 2011 yılında 6 bin 910 dolara yükseleceğini ileri sürdü. EIU 2006 sonu kişi başı milli geliri ise 5 bin 180 dolar olarak öngördü. Bu hesaba göre 5 yıl sonra her Türk bin 730 dolar zenginleşecek.

EIU'ya göre 2011 sonunda dolar kuru ortalaması 1.66 YTL, Euro ise 2.10 YTL olacak. Enflasyon ise yüzde 4'e gerileyecek. 2002 sonrası dönemde Türkiye hakkında kriz senaryoları yazan EIU, bir süredir "iyimser ama temkinli" bir tablo çiziyor. EIU, son birkaç yıldır lirada sert bir düşüş yaşanacağını öngörüsünde bulunduklarını hatırlatarak, bir düzeltmenin Mayıs ayında başladığını belirtti. Kuruluş, dalgalanmanın bu yıl sonunda da devam etmesi muhtemel diye yazdı.

AKP YİNE BÜYÜK PARTİ ÇIKAR: EIU, 19 Ekim'de yayınladığı analizinde, AKP'nin gelecek seçimlerde en büyük parti olacağını ve muhtemelen tek parti hükümeti kurmaya yetecek sandalye kazanacağını iddia etti. Ancak bir koalisyon oluşturmak zorunda kalma ihtimalinin de kuvvetli olduğunu belirtti. Analizde, "Sonuç, daha az etkili bir hükümet olabilir" denildi. Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerinin uzun ve zor olacağını hatırlatan EIU, müzakerelerin üyelikle sonuçlanmayabileceği uyarısında da bulundu.

STAND-BY SONRASI İZLEME SÜRECİ: Ünlü ekonomi dergisi The Ekonomist'in kardeş kuruluşu olan EIU, IMF programıyla ilgili görüşlerini de şöyle açıkladı: "Hükümetin üç yıllık stand-by anlaşmasına bağlı kalacağını öngörüyoruz. Bu anlaşma 2008 başında bitiyor. Ancak risk iştahsızlığındaki artış, yatırımcıları geçmiştekinden daha fazla üzecek. Yeni hükümetin IMF'den yardım isteyip istemeyeceği belli değil. Ancak yeni anlaşma olmasa da IMF'nin stand-by sonrası izleme süreci olacak. Bu da reformların yolunda gitmesine yardım edecek. Bu tahmindeki temel riskler hükümetin mali politikasını gevşetmesi ya da seçim sonrası kurulan hükümet istikrarsız bir koalisyon tarafından desteklenmesi." EIU, AKP Hükümeti'nin 2007 sonundaki seçimlere kadar gücünü koruyacağı, ancak Kıbrıs sorunu ve "İslami kökleri" nedeniyle AKP'ye duyulan güvensizliğin istikrarsızlık kaynakları olacağını da ekledi.

2009'dan itibaren yüksek teknolojide eleman sıkıntısı var

ECONOMIST Intelligence Unit, Türkiye'deki iş ortamI konusunda da tahminlerde bulundu.

2007-08: Kamu borçlarının azaltılması ve doğrudan yabancı sermaye çekmek için özelleştirme devam edecek. Yasal zorluklar bazı satışları geciktirebilir. Bir finansal istikrarsızlık durumuna karşılık olarak, sermaye kontrolü getirilmesini ise muhtemel değil. Yeni Yatırım Destek ve Promosyon Ajansı operasyonel faaliyete geçecek. Kamu borçlarını azaltma çabası yeni altyapıda kamu yatırımlarını kısacak.

2009-11: Yüksek teknoloji sektörlerinde nitelikli işçi bulma sıkıntısı yaşanacak. Nitelik temeli yükselecek, ancak AB seviyesinin altında kalacak. Rekabet Kurulu'nun etkinliği artacak. Eski kamu kuruluşlarındaki yönetim haklarını yabancı yatırımcılara verme karşı direniş daha gevşeyecek. Yabancı bankaların varlığı ortacak. Bankacılık faaliyetlerinde farklılaşma devam edecek.

Enflasyon 2007 sonunda yüzde 6-6.5'e geriler

EIU enflasyon konusunda da şu değerlendirmede bulundu: "Daha yumuşak lira ve yüksek petrol fiyatları, 2006 sonunda enflasyonu yüzde 10 civarında tutacak. Bu, IMF ile uzlaşılan yüzde 5 hedefinin üzerinde. 2007 sonunda enflasyon yüzde 6-6.5'e gerilemeye başlayacak. Lira istikrar kazanır ve petrol fiyatları düşerse, oran 2008-2011'de yüzde 4-5'e düşecek. Zayıf lira, yüksek enflasyon ve faiz oranları ile birleşince büyüme oranını 2005'teki yüzde 7.4'ten 2006'da yüzde 5.5'e, 2007'de de yüzde 4.5'e yavaşlatacak. Büyüme 2008-2011'de yıllık ortalama yüzde 5.5 civarına ulaşmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber