Özel gelir ve fonlar bütünüyle kaldırılacak.

Haber Giriş : 25 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, IMF'nin de isteğiyle bütçeye bir neşter daha vuracak. Mali disiplini bozduğu gerekçesiyle bütçe içinde izlemeye alınan özel gelir ve fonlar önümüzdeki dönemde yürürlükten kaldırılacak. Bu operasyonla Maliye, 4 katrilyon lira ödeneği bütçe dengelerini sağlayacak şekilde kullanma olanağı elde edecek. 2005 yılından itibaren, üniversiteler başta olmak üzere kendi öz gelirlerini yaratan kuruluşlara ödenek verilirken bu özel kaynaklar da dikkate alınacak.

TARTIŞILMIŞTI
Özel gelir-özel ödenek tartışması özellikle geçtiğimiz yıl sonunda alevlenmişti. Maliye Bakanlığı, faiz dış fazla hedefini tutturmak için üniversitelerin araştırma fonlarında bekleyen 110 trilyon lira ödeneği bütçe gelirleri arasına almış ve kullanımını durdurmuştu. Kamu kurumları, çeşitli kanun ve kararnamelerle tanınan yetkiyle özel gelir ve fon yaratabiliyor. İki yıl öncesine kadar bu gelirler, kurumların genel bütçeyle verilen ödeneklerinden bağımsız olarak, o kurumun üst yöneticisinin onayı ile kullanılabiliyordu.

IMF'nin eleştirdiği "çift bütçe" uygulamasına daha sonra tedbir alındı. Özel gelir ve ödenekler ilgili kurumların bütçesine eklendi ve bu kapsamda izlenmeye başlandı. Harcamalara maliye denetimi getirildi. 2003 yılında 4.1 katrilyon lira olarak tahmin edilen özel gelir ve fonlara, geçen senenin ilk aylarında blokaj konuldu, daha sonra bu tutarın 2.5 katrilyon lirası kullandırıldı, 1.5 katrilyon liralık bölümüne ise harcama vizesi verilmedi. Aynı yöntem bu yıl da denendi ve emekli zamları ile asgari ücret artışının bütçe içi finansmanı için özel gelir ve ödeneklerin bir kısmına el konuldu.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber