Ziraat Bankacılık okulunda dersleri beden eğitim öğretmenleri ve inşaat mühendisleri vermiş

Haber Giriş : 25 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişleri, Türkiye Ziraat Bankası'nda ilginç bir skandal tespit etti. Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Niyazi Erdoğan döneminde, Türk bankacılık sisteminin okulu olarak görülen Ziraat Bankası'ndaki 30 yıllık bankacılara, aralarında beden eğitimi öğretmeni ve inşaat mühendislerinin de bulunduğu hocalar tarafından 'bankacılık dersi' verdirildiği ortaya çıktı. Banka yönetiminin, bu dersler karşılığında da tam 5.8 trilyon liralık harcama yaptığı belirlendi.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporunda, bankada yaşanan "eğitim skandalı" şöyle anlatıldı:

5.8 trilyonluk eğitim skandalı

Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, görevde bulunduğu 2002 yılında, bankanın yeniden yapılandırılması çerçevesinde, banka personeline bankacılık alanında eğitim seminerleri verilmesini kararlaştırdı. Bu iş için de Eğitim Daire Başkanlığı görevlendirildi. Eğitim Daire Başkanlığı, banka personeline eğitim vermesi için 43 eğitim firması ve 54 bağımsız eğitici ile anlaştı. Eğitim semirleri için İstanbul ve İzmir'de bulunan beş yıldızlı oteller tutuldu. Eğitim alacak personeli ise, beş yıldızlı otellere uçaklarla taşındı. Yıl sonunda, eğitim çalışmaları bankaya toplam 5.8 trilyon liraya mal oldu. Bunun 2.5 trilyon lirası eğitim firmalarına, 423 milyar lirası bağımsız eğiticilere, 2.2 trilyon lirası konaklama ve yemek bedeli olarak beş yıldızlı otellere ödendi.

Raporda, banka yönetiminin personeline ders verdirdiği eğiticilerin bazılarının bankacılıkla ilgili eğitiminin bile olmadığı vurgulandı. Rapora göre, 2002'de eğitim hizmeti, ağırlıklı olarak İFA Consulting, Done Danışmanlık ve MIDA Danışmanlık Hizmetleri şirketlerinden alındı. Raporda, en çok hizmet alınan Done Danışmanlık Şirketi'nin kurucularının inşaat mühendisleri Volkan Bodur ve Çağlayan Bodur oldukları vurgulandı. Raporda, bu iki kişinin, 30 yıllık banka çalışanlarına, "banka pazarlama ve finansal analiz konularında" seminer verdiği kaydedildi. Raporda, bu kişilerin TMSF tarafından el konulan Çağlar Grubu'na ait İnterbank'ta bir süre "uzman" olarak çalıştıkları da belirtildi.

Raporda eğiticiler arasında "Beden Eğitim Öğretmeni"nin de bulunmasına dikkat çekildi ve eğiticilerden Sibel Mısırlıoğlu'nun Marmara Üniversitesi Spor Bölümü'nden mezun olduğu ve bir süre beden eğitimi öğretmenliği yaptığı bildirildi. Banka müfettişlerin raporunda, konuyla ilgili olarak Ziraat Bankası'nın yeni yönetimi tarafından soruşturma açıldığı, Ziraat Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Kasım 2003'te açılan soruşturmanın halen devam ettiği vurgulandı.

YETKİ, ÖRTÜLÜ OLARAK AŞILDI

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi: "Banka, her bir eğiticiye, günlük olarak verdikleri dersler karşılığında, 500 ile 1 milyar lira arasında ücret ödedi. Bazı eğiticiler, seminer süresince verdikleri eğitim karşılığında, 2002 yılı fiyatlarıyla 30-40 milyar lira arasında gelir elde etti.

Eğitim Daire Başkanlığı'nın, eğiticilere 5 milyar liraya kadar ödeme yapma yetkisi bulunuyordu. Ancak bunun için bir formül bulundu. Ve harcamalar 5'er milyar liraya bölünerek fatura edildi. Örneğin, 50 milyar liralık ödeme için, 5'er milyar liralık faturalara bölünerek bankaya gönderildi. Böylece yetki, örtülü olarak aşılmış oldu."

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber