Göç dairesi kuruluyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu: (1) - "Bakanlığımız bünyesindeki Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü içerisinde bir göç dairesi kuruyoruz. Çalışmalarını başlattık"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2016 20:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Göç dairesi kuruluyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Bakanlık bünyesindeki Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü içerisinde bir göç dairesi kurmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Ramazanoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sema Ramazanoğlu, konuşmasına Diyarbakır Sur'da şehit olan askerlere rahmet dileyerek başladı.

Eşitlik ilkesi çerçevesinde, kadına yönelik çalışmalar başta olmak üzere tüm hizmetleri, cins ve ırk ayrımı yapmadan gerçekleştirdiklerini dile getiren Ramazanoğlu, yaptıkları tek ayrımcılığın "pozitif ayrımcılık" olduğunu kaydetti.

Kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını "sıfır tolerans" ilkesiyle yaptıklarına dikkati çeken Ramazanoğlu, insani yardımlar konusunda da ana hedeflerinin, "Balık vermek değil balığı tutmayı öğretmek" olduğunu anlattı.

Dezavantajlı çocuklara yönelik aile bakım modeli sistemleri geliştirdiklerini, mülteci, istismar mağduru çocuklar için de özel program ve uygulama merkezlerinin olduğunu dile getiren Ramazanoğlu, korumaya muhtaç çocuklar için ise Ev Tipi Bakım Sistemi'ni tamamladıklarını söyledi.

- Kadınların siyasetteki yeri

Ramazanoğlu, kadınların toplumda yer alması ve belli bir temsilde olması için hem sivil toplum kuruluşları hem de siyaset alanında yıllarca mücadele verdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Siyasette kadınların sadece belli bakanlıklara hizmetle hapsedilmesini de asla doğru bulmuyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini, iyi bir baba ve koca olan birisinin de çok iyi yapacağına yürekten inanıyorum. Ama aynı şekilde iyi yetişmiş ve siyasette de mesafe almış bir kadının siyasette iyi bir Dışişleri, Sağlık, Ekonomi veya herhangi bir bakan da olabileceğini söylüyorum, evet, başbakan da. Türkiye'de bunun örneğini yaşadık. O yüzden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı konuşulurken 'Bir kadın burada var, bir kadın burada hizmet ediyor o kadın üzerinden' tanımlamasını doğru bulmuyorum. Burada, benim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olmam bir kadından öte siyasete emek vermiş, mesleğinde belli kariyere gelmiş, STK'larda kadın, çocuk ve insanları hakları konusunda yıllarca emek vermiş, çalışmış birisi olarak burada bakanlık yapıyorum. Yoksa bir kadın olarak burada bakanlık bana tevdi edilmiş olduğunu düşünmüyorum."

Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalığın artırılması konusunda ise bugüne kadar ilgili bakanlıklar ve kurumlar işbirliğinde 71 bin polis, 65 bin sağlık personeli, 47 bin 566 din görevlisi, 326 aile mahkemesi hakimi ve cumhuriyet savcısı, 250 mülkiye müfettişi, 190 kaymakam adayı, 60 Radyo ve Televizyon Üst Kurulu uzmanı, 47 bin 566 Diyanet İşleri Başkanlığı mensubu, 3 bin 764 Milli Savunma Bakanlığı silahlı kuvvetler personelinin eğitildiğini dile getiren Ramazanoğlu, ayrıca Milli Savunma Bakanlığı ile yaptıkları protokol ile 169 bin 598 acemi ve usta er ve erbaşın eğitildiğini, her yıl silah altına alınan 450 bin erbaş ve erlere yönelik şiddetle mücadele ders ve seminerlerinin devam ettiğini aktardı.

- Göç dairesi kuruluyor

Bakan Ramazanoğlu, Türkiye'nin uzun yıllardır terörle mücadele ettiğini, AK Parti hükümetleri döneminde ilk defa terör mağduru sivil vatandaşlara maaş bağlandığını ve istihdam hakkı tanındığını, bu kapsamda 2 bin 869 mağdurun kamuda istihdam edildiğini, toplam 5 bin 502 mağdura hizmet verdiklerini söyledi.

Suriyelilere yönelik 25 barınma merkezinde psiko-sosyol destek hizmeti verildiğini dile getiren Ramazanoğlu, meslek edindirme kursları kapsamında talep edenler için özellikle kadınlara yönelik Türkçe eğitim verdiklerini kaydetti.

Ramazanoğlu, "Bakanlığımız bünyesindeki Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü içerisinde bir göç dairesi kuruyoruz. Çalışmalarını başlattık" dedi.

Avrupa Birliğinin, Suriyeli mülteciler için Türkiye'ye yapacağı 3 milyar avroluk yardımın nasıl kullanacağı hakkında ise Ramazanoğlu, "Bu paranın bir kısmı Bakanlığımız üzerinden kullanılacak. Bu para ile neler yapacağız? Bunun miktarı daha sonraki aşamalarda konuşulacak ama şu anda 'Takribi 150 milyon avro olabilir' diye konuşuluyor. Kesinleşmiş bir şey yok. Özellikle kadınların mesleki eğitimi, 0-6 yaş grubu çocukların anaokullarında bulunmaları ve temel beslenmeleri konusunda takviye edilmeleri, sağlık giderlerini karşılanması gibi birçok konuda destek olunulacak" ifadesini kullandı.

- "Diyarbakır'da 373 hanedeki 3 bin kişiyle tek tek görüşüldü"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör saldırısı nedeniyle oluşan mağduriyete yönelik ise Ramazanoğlu, "Bölgedeki yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşların ihtiyaçları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarınca anında giderilmektedir. Bu vakıfların, vatandaşlarımızın barınma, gıda ve diğer temel temel ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanması amacıyla yaklaşık 17 milyon lira kaynak ayrılmıştır" diye konuştu.

Ramazanoğlu, bölgedeki 16 kentte 19 bin 730 çocuğun sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandığını, ailelere yönelik psiko-sosyal destek hizmeti kapsamında ise Diyarbakır'da şu anda 373 hanedeki 3 bin kişiyle tek tek görüşüldüğünü söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, yarı zamanlı çalışmanın kadınlar için çok önemli fırsat olduğunu belirterek "Kariyer sahibi bir kadın ve aynı zamanda çocuk sahibi olmuş bir anne olarak, benim çalışma dönemimde yarı zamanlı çalışma olsaydı bunu kullanmak isterdim, çocuklarımı daha uzun süre emzirebilirdim" dedi.

Ramazanoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sosyal yardımların artmasının yoksulluğun artmasının bir göstergesi olarak sunulmasının yanlış olduğuna işaret eden Ramazanoğlu, ulaştıkları kişi sayısının giderek arttığını, kurumsallaşma ve ulaşabilirliliğin geliştiğini belirtti.

Sosyal yardımların yeterli düzeyde tanıtıldığını ve kişisel farkındalığın arttığını vurgulayan Ramazanoğlu, daha fazla muhtaç vatandaşın, ihtiyaç duyduğu yardımı talep ettiğini söyledi.

Kamudaki boş bulunan engelli memur kontenjanın doldurulmasına ilişkin soru üzerine Ramazanoğlu, bunun için 2012'den beri merkezi sınav yapıldığını hatırlattı.

Ramazanoğlu, 2012'de 12 bin 796, 2014'te 10 bin 584 olmak üzere toplam 23 bin 380 engelli bireyin memur olarak istihdam edildiğini kaydetti.

Sema Ramazanoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında, 2 bin 155 sosyal çalışmacı, bin 37 psikolog, 484 çocuk gelişimcisi, bin 667 öğretmen ve 755 sosyolog çalıştığını söyledi.

"2015 yılı rakamlarına göre Bakanlığa bağlı 100 kadın konukevinde 518 kadrolu, 207 görevlendirme, bin 25 özel hizmet alımı, 90 ek ders ücreti karşılığı olmak üzere toplam bin 840 personel görev yapmaktadır" ifadesini kullanan Ramazanoğlu, 40 kadın konukevinin yapım ve onarımının gerçekleştiğini, 93 kadın konukevinin fiziki donanımlarının yenilenerek koşullarının iyileştirildiğini dile getirdi.

- "(Türkiye Aile Yapısı Araştırması 2016) bu yıl gerçekleştirilecek"

"Türkiye Aile Yapısı Araştırması 2006 ve 2011"e Bakanlığın internet sitesinden 3 dilde ulaşılabildiğini aktaran Ramazanoğlu, yatırım programında da yer alan "Türkiye Aile Yapısı Araştırması 2016"nın da bu yıl gerçekleştirileceğini kaydetti.

Ramazanoğlu, "Bakanlığımız koordinasyonunda Otizm Eylem Planı taslağı hazırlanmıştır. Birkaç gün önce imzaladım" dedi.

Ramazanoğlu, şöyle devam etti:

"2012 yılında başlatılan, eşi vefat etmiş kadınlara nakdi, sosyal yardım programı kapsamında sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan, resmi nikahlı eşini kaybeden kadınlara aylık 250 lira olmak üzere iki ayda bir 500 lira nakdi yardım yapılmaktadır. 2015 yılında eşi vefat etmiş yaklaşık 300 bin kadınımıza destek sağlanmış olup toplam 800 milyon lira kaynak aktarılmıştır ve aktarılmaya devam ediyor. Kadınlarımızı desteklemeye devam ediyoruz."

- "ŞÖNİM'lere 2016 yılı için ayrılan bütçe ödeneği 58 milyon lira"

Türkiye'de 2015 itibarıyla 40 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) bulunduğunu belirten Ramazanoğlu, 2016 yıl sonu itibarıyla tüm illerde bu merkezlerin kurulmasının öngörüldüğünü söyledi.

Ramazanoğlu, ŞÖNİM'lerin hizmet sunumu açısından önemli bir konumda olduğunu, bu kapsamda ŞÖNİM'in hizmet sunum kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Aile içi şiddetle mücadele için kadın konukevleri projesi kapsamında mevcut durum analizleriyle eğitim ihtiyacı analizlerinin tamamlandığını ifade eden Ramazanoğlu, şiddet mağdurlarına verilen hizmetlere ilişkin kurumsal hizmet kapasitesinin geliştirilmesi çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

Ramazanoğlu, ŞÖNİM'lere 2016 yılı için ayrılan bütçe ödeneğinin 58 milyon 643 bin lira olduğunu, merkezlerde toplam 542 personelin görev yaptığını söyledi.

- Erken yaşta evlilikler

Erken yaşta evliliklerin azaldığını ifade eden Ramazanoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kız çocuğu 7 yaşında okula başlayacak ve 18 yaşında 12. sınıftan çıktığında ister üniversiteye gider, ister çalışır iş sahibi olur, ister evlenir. Artık hayatını kurgulayabilir. O çocukları o süre içerisinde okulda tuttuğumuzda erken evlilikler, aile içi şiddet, çocuğun erken yaşta çalıştırılmak zorunda olmasının önüne geçilmesi ve aile içi ensestten korumuş olacağız. Bunun için orta öğretimde kız çocuklarının özellikle de kırsalda Orta Anadolu, İç Ege, Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu, nerede ihtiyaç varsa kız çocukları için yurtlar yapıyoruz. İnşallah bütün çocuklarımızı 12 yıl okutup 18 yaşında sağlam her şeyiyle bir birey olarak topluma kazandırılması için bütün çabayı göstereceğim."

Sema Ramazanoğlu, "2014 yılı verilerine göre, 6-17 yaşta evlenen erkek çocuklarının toplam evlenmeler içerisindeki oranı binde 3, kız çocuklarının toplam evlenmeler içerisindeki oranı da yüzde 5,8. Bu oran biyolojik ve psikolojik matürasyon için çok önemlidir. Bir çocuğun biyolojik ve psikolojik matürasyonunu tamamlamadan evlenmemesi lazımdır. Bunu da bir doktor ve anne olarak söylüyorum" diye konuştu.

Ramazanoğlu, sosyal yardım alanların kişisel verilerinin güvence altında olduğunu da kaydetti.

- Çocuklar için bütçeden ayrılan pay

Ramazanoğlu, çocuğa yönelik hizmetler için Bakanlık bütçesinden ayrılan miktar 2012 yılında 617 milyon 86 bin lira iken, bunun 2016 yılında 2,5 kat artarak 1 milyar 538 milyon 941 bin liraya yükseltildiğini söyledi. Ramazanoğlu, bu bütçeyle çocuk destek merkezleri, yetiştirme yurdu, çocuk yuvası ve çocuk evlerinde koruma, bakım altında bulunan çocuklar ile koruyucu aile yanındaki çocukların ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.

Sağlık kuruluşlarında gerçekleşen doğumların tüm doğumlar içindeki oranı hakkında bilgi veren Ramazanoğlu, 2002'de 100 doğumdan 75'inin, 2014 yılında ise 100 doğumdan 98'inin hastanede gerçekleştiğini bildirdi.

Sema Ramazanoğlu, doğumların hastanede gerçekleşmesi için "doğumunu hastanede yap, biz sana ücret vereceğiz" dediklerini ifade etti.

Ulusal kanser kontrol programına göre, rahim ağzı kanserini önlemek için 5 yılda bir 30-65 yaş arası kadınların tarandığını dile getiren Ramazanoğlu, "Tarama programına göre 5 yıllık hedef 15 milyon, yıllık hedef ise 3 milyon. 2015 yılında hedef kitlenin yüzde 83,7'si taranmıştır" dedi.

Ramazanoğlu, meme kanseri ulusal kanser kontrol programına göre ise kadınların 2 yılda bir taramadan geçirildiğini, mamografiyle 40-69 yaş arası kadınların tarandığını kaydetti. Tarama programında 2 yıllık hedefin 10 milyon olduğunu belirten Ramazanoğlu, geçen yıl içerisinde hedef kitlenin yüzde 30,9'unun tarandığını bildirdi.

- "Yoksullukla çok boyutlu şekilde mücadele edeceğiz"

Özellikle kırsal kesimdeki kadınların "meme" denildiği zaman bunu utançla karşıladığını ifade eden Ramazanoğlu, "Ama biz onlara şunu söylüyoruz: Meme senin bir organındır, hastalanabilir. Bununla ilgili yapılacak her konuda sen de uyanık ol. Hem bireysel muayene metotlarını öğretiyoruz hem de doktora ulaşma yol ve yöntemlerini öğretiyoruz" dedi.

Sema Ramazanoğlu, ülke çapında 2014 yılında birinci basamakta 350 bin kadına meme kanseri, 500 bin kadına rahim ağzı kanseri, 800 bin kadın ile erkeğe ise kalın bağırsak kanser taraması yapıldığını söyledi.

Yoksullukla mücadele için yapılan sosyal yardımlarla ilgili Ramazanoğlu, sosyal yardımları yoksulluğu azaltmak için kullandıklarını ifade etti.

Ramazanoğlu, Dünya Bankası ölçütlerine göre, kişi başına 4,3 doların altında harcaması olan hanelerin nüfusa oranı 2002'de yüzde 30,3 iken, 2014 yılında bu oranı yüzde 1,6'ya indirdiklerini vurgulayarak "Ancak biz bunu da yeterli görmüyoruz. Yoksullukla çok boyutlu şekilde mücadele edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Çocuklarımı daha uzun süre emzirebilirdim"

Kadınların yarı zamanlı çalışmasını fırsat olarak gördüğünü belirten Ramazanoğlu, şöyle konuştu:

"Kariyer sahibi bir kadın ve aynı zamanda çocuk sahibi olmuş bir anne olarak, benim çalışma şartlarımda yarı zamanlı bir dönem olsaydı; çocuklarımın küçüklüğü, onları emzirme dönemlerinde, - nöbete de kalan bir anne olarak söylüyorum - çocuklarımı daha uzun süre emzirebilirdim, yarı zamanlı çalışmayı kullanmak isterdim. Yarı zamanlı çalışma şimdi kadınlar için çok önemli bir fırsattır. Hem kariyerlerini sürdürecekler hem de istedikleri sayıda, istedikleri zaman çocuk sahibi olabilecekler ve o çocuklarına da sağlıklı anne-çocuk ilişkisini yaşayacak süreçleri de kendilerine ayırmış olacaklardır."

Ramazanoğlu, Türkiye genelinde toplam 40 şiddet önleme ve izleme merkezi olduğunu söyledi.

Komisyonda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2016 yılı bütçesi kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber