Şeker hastalarına beslenme önerileri

Şeker hastalarının yaşadıkları sıkıntılar genel olarak beslenmeyle alakalı olduğu için şeker hastaları sürekli "Ne yemeliyim? Ne yemeliyim?" diye sorar. Birçok şeker hastasının zorlandığı beslenme konusunda Uzman Diyetisyen Serkan Tutar şeker hastalarının hayatını kolaylaştıracak önerilerde bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2016 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şeker hastalarına beslenme önerileri

Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrendiklerini günlük yaşamda uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur.

Diyabet hastalarının sağlıklı beslenmesi adına konuşan Diyetisyen Tutar, diyabetlilere önerilerde bulundu. Tutar'ın diyabet hastaları için hazırladığı önemli maddeler şöyle:

"Şeker hastası olduklarını duyan bireyler ilk anda paniklemeye başlarlar. Çünkü ne yapacağını kabataslak duysa da gerçekte kendini bekleyen planlı yaşamdan korkarlar. Öncelikle tükettiğiniz besinleri düzenli olarak bir hafta boyunca kğıda yazın. Bunlardan hangilerinin beslenmenize uygun olmadığını belirleyin ve hemen beslenme programınızdan çıkarın. Ayrıca şekerli besinlerden uzaklaşmanız ilk şart olduğunu unutmayın.

Yıllardır anlatılan klasik üc ana ve üc ara öğün formatında besin tüketmelisiniz. Eğer ara öğün yapmazsanız ilaç kullanmak zorunda kalırsanız.Ama yine beslenme düzeninize dikkat etmezseniz insülin kullanırsınız. Daha sonrası ise böbrek ve göz gibi organlarda kalıcı hasara neden olur.

Basit şekerden kaçının

Şeker hastalığının vücudunuza verdiği zararı engellemek istiyorsanız kan şekerinizin ani yükselip düşmesini engellemelisiniz. Eğer şeker içeriği yüksek olan, çikolata, pasta, gofret, tatlı gibi besinleri fazla tüketirseniz kan şekeriniz ani yükselir. Ve bu şekilde beslenmeye devam ederseniz bir noktadan sonra şeker hastalığını besinlerle kontrol altına almanız imknsızlaşır.

Saat planınızı dikkatli yapın

Kan şekerinin dengeli olması demek sizin dakik yaşamanız anlamına gelir. Yani ana öğünler dışında ara öğün saatlerinizin bile bir gün öncekine yakın olması önemlidir. Ayrıca akşam yemeğini saat 20.00'den sonraya kesinlikle bırakmamaya özen gösterin.

Ara öğünler ekleyin.. Gün içerisinde atıştırmalıklar hepimizin sevdiği şeylerdir. Siz artık bu atıştırmalıkları yapmak zorundasınız ama sağlıklı olanlarını. Eğer kahvaltınızı çok erken yapıyorsanız öğle yemeğine kadar bir ara öğün ekleyebilirsiniz. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında kesinlikle ara öğün yapılmalısınız. Öğün atladığınız anda bir şeylerin sürekli ters gideceğini unutmayın.

Proteinli besinleri ihmal etmeyin

Proteinli besinler kan şekerinizin ani yükselmesini engeller. Bu sayede fazla besin tüketilmesini veya yemekten sonra ani acıkma hissini engeller. Sabahları gerekirse erken kalkıp yumurta ve peynirli kahvaltı yapmalısınız. Öğünlerinizde hayvansal kaynaklı proteinleri yeterli miktarlarda bulundurmanızda yine önemli ve atlanmaması gereken bir noktadır. Miktar ve sıklığı ile diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

Doğru ekmeği seçin

Ekmek tüketimi yıllarca tüketilmesi ve tüketilmemesi konusunda tartışılsa da kan şekeri dengesinin sağlanması için çok önemlidir. Ama doğru ekmek seçimi yapabilmeyi bilmelisiniz. Ekmek çavdar veya buğday ekmeği bile olsa yumuşak ise sizin için doğru ekmek o ekmek değildir. Sert ekmek sizin için doğru ekmek olduğunu unutmayın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber