PKK'ya üç metotla kaynak aktarılıyor

HDP'li belediyelerin PKK'ya desteğinin kesilmesi için belediyeler yasası ve Büyükşehir Belediye yasasında değişiklik yapılacak. Belediyelere gönderilen kaynaklar ile araç ve gereçlerin PKK için kullanılmasının önüne geçilecek. PKK'ya kaynak aktarımı şu yöntemlerle yapılıyor: 1-Personele ödenen ücretler yoluyla, 2-Doğrudan teminle yaptırılan işler yoluyla, 3-Taşeronlardan hizmet satın alma yoluyla yapılan işlere bütçe aktarımı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 30 Ocak 2016 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
PKK'ya üç metotla kaynak aktarılıyor

Kiymet Sezer

Hükümet, güneydoğudaki belediyelerden PKK'ya aktarılan desteği kesmek üzere harekete geçti. Belediyeler yasası ve Büyükşehir Belediye yasasında yapılacak değişiklikle, bölge belediyelerine gönderilen kaynakların ve belediye araç ve gereçlerinin PKK için kullanılmasının önüne geçilecek. Edinilen bilgiye göre, bölgede belediyelerin kaynaklarının çoğu bölücü terör örgütü PKK'ya gidiyor. Hükümet, büyükşehir belediye yasasında uygulamada yaşanan aksaklıkları gidermek üzere çalışma başlatırken, terörle mücadele bölgesinde belediye imkanlarını bölücü terör örgütü PKK'ya kullandıran belediyelere karşı önlem ihtiyacı gündeme geldi. Hizmet götürmeyen belediyeler hakkında İçişleri ve Adalet Bakanlıkları cezai müeyyideler üzerinde çalışıyor. Hizmetlerin aksamaması için belediyeler ve Büyükşehir belediyeleri yasalarında da değişikliğe gidilecek.

BİRER MADDELİK DEĞİŞİKLİK

Belediyeler yasasının 57., Büyükşehir yasasının ise 34. Maddesinin görevini yerine getirmeyen belediyelerle ilgili gerekli önlemleri zaten aldığına işaret ediliyor. Maddelerde özetle, "Eğer bir belediye vazifesini yapmıyorsa, valilikler eliyle bunlar tespit edilir, mahkemelere müracaat edilir, mahkeme eliyle bu görevi yapmadıklarının tespiti halinde kuruma görevi yerine getirmesi için uygun bir süre verilir, bu sürede de görevin yerine gelmemesi halinde mülki idare amirleri eliyle görev yerine getirilir ve valilikler harcamış oldukları parayı İller Bankası'na o kurumun harcaması olarak yazarlar ve belediyenin bütçesinden bu parayı kestirirler" yükümlülüğü yer alıyor. Devletten trilyonlarca lira bütçe alan bölge belediyelerinin bu kaynağın çoğunu çeşitli yöntemlerle PKK'ya aktardığı öngörülüyor. Ancak konuyu açıkça anlatanlar PKK'dan korktukları için ihbarcı olamıyor. Halen resmen tespit edilemese de bölge belediyelerinin PKK'ya kaynak aktarımında kullandığı yöntemler şöyle aktarılıyor:

İŞTE O YÖNTEMLER...

Personel giderlerinin ve bir personele ödenen ücretlerinin hayli yüksek oluşu, doğrudan teminle yaptırılan işlerin bütçe içindeki payının yüksek oluşu, taşeron firmalardan hizmet satın alma suretiyle yapılan ödemelerin fazlalığı, bütçe içerisinde yatırım bütçesinin hayli düşük oluşu. Bu 4 unsurun da bölge belediyelerinin bütçelerinde mevcut olduğu, hatta bölgede görüşmelerde belediye çalışanlarının maaşlarının bir kısmının ellerinden alındığı yönünde beyanlarda bulundukları belirtiliyor. Yatırım bütçelerine çok cüzi pay aktaran belediyelerin başarılı belediyecilik standartlarının en altında kaldığına işaret ediliyor.

Valiler devreye girecek

Kaymakamlar ve valiler bu silsilenin ardından YİKOP'lar aracılığıyla büyükşehirlerle, Özel İdareler aracılığıyla illerde belediyenin yapacağı hizmeti yaptırabiliyorlar. Ancak burada süre sorunu doğuyor. Özel gayretlerle mevcut yasalar doğrultusunda hizmetin ancak 1 ayda yapılabileceğine işaret ediliyor. Dolayısıyla bu işlem çok uzun bir bürokratik ve adli süreç gerektirdiğinden, hizmetin aksamaması için farklı bir formül üzerinde çalışılıyor. Maddede, Valiliklerde kurulacak komisyonlar üzerinden aksayan hizmetlerin bir an önce tespit edilip giderilmesi yönünde bir değişiklik yapılması öngörülüyor.

Teklifler masada

Bölgede belediye hizmetlerini aksatan bir diğer unsurun eşbaşkanlık olduğuna işaret ediliyor. Bir belediye başkanı görevden alındığında Belediye Meclisi yeniden toplanarak eş başkanı başkan olarak atıyor. Yine aynı görüşler yönetime geldiği için sorun giderilemiyor. Belediyeye ait iş makinalarının teröristlere destek amaçlı kullanılması da sorunlar arasında yer alıyor. Hükümet, bu sorunlarla ilgili de yasa çalışmalarında tedbir almayı planlıyor. Yapılacak değişiklikler için ilgili bakanlıklar, belediyeler birliği, bazı il, ilçe ve belde belediyelerinden gelen teklifler değerlendiriliyor.

AK Partili belediyelere kardeş geldi

AK Parti, örgütün tehdidi altında hizmet vermeye çalışan bölgedeki 40'a yakın ilçe belediyesinin desteklenmesi için harekete geçti. Bu belediyelerin büyükşehir ve il belediyelerinden hizmet alamadıkları ve Başbakan Davutoğlu bu belediyelerin desteklenmesini istedi. Hakkari Şemdinli Gümüşhane'ye, Van Gevaş ve Tuşba ilçeleri Samsun'a, Kars'ın Susuz ilçesi Kütahya'ya, Ağrı Patnos ilçesi Antalya'ya, Eleşkirt ilçesi Erzurum'a, Batman Hasankeyf ilçesi Gaziantep'e, Bitlis'in Ahlat ilçesi Konya'ya, Mardin'in Midyat ilçesi İstanbul'a, Yeşilli ilçesi Çorum'a kardeş ilçe tayin edildi. Kardeş şehir belediye başkanlarının yaz aylarının yaklaşmasıyla bölgeye giderek kardeş ilçelerin ihtiyaçlarını tespit edecekleri ve destek sağlayacakları öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber