Terör finansmanı ile mücadele için MİB kurulacak

Uluslararası kapsamda kara para aklama ve teröre finansman sağlanmasını önlenmek için hazırlanan sözleşmeye taraf olan Türkiye, ulusal düzeyde Mali İstihbarat Birimleri (MİB) kuracak. Türkiye, Avrupa Konyesi'ndeki ülkelerle MİB'ler aracılığıyla işbirliği yapacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Ocak 2016 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Terör finansmanı ile mücadele için MİB kurulacak

BAHAR ATAKAN Ankara

TBMM Genel Kurulu'nda, Suç Gelirlerinin Aklanması, Araştırılması, El Konulması, Müsaderesi ve Terörizmin Finansmanına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi. Terörizmin Finansmanı ve Suçtan Elde Edilen Gelirlerin Aklanması, Aranması, El Konulması ve Müsaderesi Hakkındaki 198 sayılı Avrupa Konyesi Sözleşmesi, Türkiye tarafından 2007'de imzalandı.

Sözleşmeye ilişkin uygun bulunan kanun tasarısı 2008 ve 2011 tarihlerinde TBMM Başkanlığına gönderildi. Ancak, Türkiye'nin sözleşmeye ilişkin çekinceleri dolayısıyla 2012'den itibaren Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı, MASAK arasında toplantılar ve görüşmeler yapıldı. Tasarı son şekli verilerek 7 Kasım 2014'te Meclis'e sevk edildi. Ancak, sözleşmenin onaylanmasını öngören tasarı, 30 Ocak 2016'da Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı.

AB kriteri

Sözleşmenin onaylanmasıyla, AB'ye uyum süreci, vize serbestisi ve serbest dolaşım konusundaki bir kriter daha karşılanmış oldu. Türkiye'nin artık taraf olduğu Sözleşme, suçtan kaynaklanan gelirlerin aklanması ve terörizmin finansmanı suçları kapsamında suç gelirleri ve aklanan mallarla ilgili olarak el koyma, dondurmak, özel araştırma teknikleri ve uluslararası iş birliği alanlarında detaylı düzenlemeler içeriyor. Sözleşmenin imzalanmasıyla Mali Eylem Görev Gücü adlı uluslararası kuruluşta ve uluslararası arenada Türkiye'nin suçla mücadeledeki rolüne vurgu yapıldı.

İşbirliği

Suçluların, suçtan elde ettikleri gelirden mahrum kalması amaçlanacak. Türkiye'de oluşturulacak Mali İstihbarat Birimleri (MİB) ile Konyes ülkelerindeki MİB'ler arasında, "Kara paranın aklanmasıyla mücadele kapsaında bilgi değişimi, inceleme, soruşturma amacıyla işbirliği yapılacak. Ülkeler. kara paranın aklanmasıyla ilgili mali işlemler hakkında MİB tarafından yapılan soruşturmayla ilgili bilgilere ulaşabilecek. MİB'ler, güvenlik tedbirleri dahil olmak üzere sunulan karşılıkla bilgilere diğer makamların, kurumların ya da dairelerin ulaşamaması için tedbir alacak.

Avrupa Konyesi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesi'nin onaylanmasına ilişkin tasarı da Genel Kurul'da kabul edildi. Buna göre Türkiye, insan ticareti yapan tacirlerin etkin şekilde kovuşturulması amacıyla uluslararası düzeyde işbirlikleri gerçekleştirecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber