Belediye Başkanlari parayı yedi, atık tesisi elektriksiz kaldı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 30 Ekim 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

örfez belediyeleri Dünya Bankası'ndan hibe alarak yaptıkları atık arıtma tesisin elektrik borcunu halktan para toplamalarına rağmen 5 yıl boyunca ödemedi. Turizmle geçinen bölgede 1,5 aydır, 4 belediyenin kirli suları denize dökülüyor.

Türkiye'de deniz suyunun en temiz olduğu bölgelerden Edremit körfezi, bölgedeki belediyelerin kurbanı oldu. Edremit Körfezi'nde atık suların arıtılması için kurulan tesise belediyeler para aktarmayınca, kirli sular denize dökülmeye başladı. Edremit Belediyeler Birliği üyesi dört belediye hane başına aylık 5 YTL atık su bedeli toplarken, 2001 yılından bu yana tesisin elektrik borcunun ödenmediği ortaya çıktı. Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ), tesisin 5 yılda 3,5 milyon YTL'ye ulaşan elektrik borcu yüzünden elektriklerini kesti. Elektriği kesilen tesis sebebiyle dört belediyenin kirli suları bir buçuk aydır Edremit Körfezi'ne dökülüyor.

Turizmle geçinen bölge halkı duruma isyan ederken, tesisin elektrik borcunu ödemeyen belediyeler sorun hakkında birbirlerini suçluyor. Edremit, Zeytinli, Akçay ve Kadıköy belediyelerinden oluşan Edremit Belediyeler Birliği'nin başında bulunan belediye, aynı zamanda arıtma tesisini de çalıştırıyor. Belediyeler 37 bin 500 aboneden aylık 167 bin 500 YTL atık su ücreti toplarken, 5 yılda tesis için hiçbir elektrik ödemesi yapmadı ve borç 3.5 milyon YTL'ye ulaştı.

Birlik başkanlığını yapan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Zeytinli Belediyesi ile bir önceki dönem başkanlık yapan AK Partili (AKP) Edremit Belediyesi başkanları tesisin kapanması hakkında karşılıklı suçlamalarda bulunuyor. Zeytinli Belediye Başkanı Şadan Aytaç, Edremit Belediyesi'nin arıtma için topladığı paraları birliğe aktarmadığını iddia ediyor. AKP'li Edremit Belediyesi Başkanı Yunus Bozbey ise aktardıkları paraların ödeme için kullanılmadığı görüşünde.

Anlaşmazlık 2001'de başladı

Edremit Körfezi'ni kirleten belediyelerin yol açtığı arıtma sorununun başlangıcı 2001 yılına kadar dayanıyor. 1997 yılında Dünya Bankası'nın hibesiyle kurulan tesis için gerekli olan elektrik ve kimyasal ilaç parası, başlangıçta belediyeler birliği tarafından toplanıyordu. 2001 yılına kadar borçsuz biçimde çalışan tesis sayesinde, Edremit Körfezi'ndeki plajlar uluslararası temiz deniz simgesi olan Mavi Bayrak'a kavuştu.

Ancak 2001 yılında Edremit'in MHP'li Belediye Başkanı Tuncay Kılıç atık su ücretlerinin belediyeler tarafından toplanmasına karar verdi. Bu dönemde Zeytinli Belediyesi arıtma tesisi için katkı payını ödemeyi reddetti ama halktan atık su ücretini tahsil etmeye devam etti. Edremit ve Zeytinli Belediyesi arasında yaşanan sorun 2003 yılında tesisin Zeytinli Belediyesi tarafından işletilmeye başlanmasıyla farklı bir boyut kazandı. Bu kez Edremit Belediyesi katkı payını yatırmayı reddetti. Zeytinli Belediyesi ise arıtma tesisinin Edremit'ten gelen bağlantı noktalarını kapattı ve kirli sular üç ay boyunca denize karıştı. Bu dönemde deniz suyunda kirlenme başlayınca bölgedeki plajların Mavi Bayrakları geri alındı.

Başkan değişti, sorun aynı

2004 yerel seçimlerinde Edremit Belediyesi'nin başına AKP'li Yunus Bozbey'in gelmesi de sorunda hiçbir değişikliğe yol açmadı. Atık su ücretleri toplanırken, elektrik borcunun ödenmemesi konusunda iki belediye de birbirini suçlamaya devam etti. İki belediyenin işletmesi döneminde de toplanan paralar elektrik ücretlerine yatırılmayınca, 5 yılda tesisin borcu 2 milyon YTL'si faiz olmak üzere 3.5 milyon YTL'ye ulaştı.

Atıklar Edremit Çayı kanalıyla denize yollanırken, Akçay sahilleri kokmaya başladı, sivrisinek çoğaldı. Turizmci Ali Mezgil, elektrik parası ödemeyerek arıtma tesisinin devre dışı kalmasına neden olup, çevre kirliliğine yol açtığını öne sürülen Edremit Belediye Başkanı AKP'li Yunus Bozbey hakkında suç duyurusunda bulundu. Mezgil, belediyeye atık su bedeli ödediğini, buna karşın belediyenin, üyesi bulunduğu Edremit Belediyeler Birliği'ne (EBB) atık su bedeli ödemediğini, bu yüzden tesisin çalışamaz hale geldiğini savunarak Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu.

5 yıl içinde zaman zaman elektrik kesilse de Balıkesir milletvekillerinin araya girmesiyle tesis tekrar açılıyordu. Ancak borcun 3.5 milyon YTL'ye ulaşması sebebiyle bu kez milletvekillerinin ricaları da etkili olmadı. Arıtma tesisinin 12 Eylül'den beri kapalı olması sebebiyle şimdi günde 8 bin ton kentsel atık temiz deniziyle ünlü Edremit Körfezi'ne boşalıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber